fbpx
Сьогодні
21:54 18 Кві 2024

Країни G7 розглядають 300 млрд доларів заморожених активів рф як заставу для кредитів Україні

Країни "групи Семи" розглядають 300 млрд доларів заморожених російських активів як заставу для кредитів Україні.

Про це повідомив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс під час зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС в Італії, передає Sky News.

Європейський політик додав, що обговорюють різні варіанти, дискусії тривають.

Віцепрезидент Єврокомісії висловив сподівання, що ЄС, де зберігається основна частина заморожених активів рф, найближчими місяцями схвалить окремий захід щодо використання прибутку або відсотків, отриманих від активів, для допомоги Україні.

Як стверджує Домбровскіс, рішення має бути прийняте в першій половині року.

Варто зазначити, що "Група семи" вітає пропозиції Європейського союзу щодо використання прибутків від заморожених російських активів на користь України. Про це йде мова в заяві за підсумками зустрічі міністрів фінансів G7 та керівників Світового банку.

"Ми також вітаємо кроки, вжиті Великою Британією та США щодо припинення торгівлі новими російськими неблагородними металами на їхніх глобальних біржах металів", додали підписанти.

Також країни G7 також підтверджують готовність до тривалої підтримки відбудови України – Світовий банк оцінює потреби в цьому напрямку у майже 486 мільярдів доларів протягом наступних 10 років.

Окрім того, учасники зустрічі висловили "рішучий намір забезпечити", щоб росія заплатила за збитки, завдані Україні:

За заявою, до зустрічі, яка відбулася 17 квітня у Вашингтоні, долучився в тому числі міністр фінансів України Сергій Марченко.

Проте міністри фінансів країн "Великої сімки" на зустрічі у Вашингтоні не змогли дійти згоди щодо шляхів використання заморожених російських активів на підтримку України.

Після безрезультатних дебатів міністри G7 заявили:

"Ми підтверджуємо нашу рішучість забезпечити, щоб Росія заплатила за шкоду, яку вона завдала Україні. Суверенні активи Росії в наших юрисдикціях залишатимуться знерухомленими до того часу відповідно до наших правових систем".

Вони продовжать працювати над можливими варіантами, які представлять лідерам G7 перед самітом в Італії у червні.

Нагадаємо, що Парламентська асамблея Ради Європи у вівторок, 16 квітня, закликала передати заморожені російські активи на відбудову України.

Що відомо про передачу прибутків конфіскованих російських активів Україні

24 лютого країни Групи семи (G7) оприлюднили заяву, в якій підтвердили, що триматимуть замороженими активи росії у своїх юрисдикціях до завершення повномасштабної війни рф проти України.

28 лютого президентка Європейської Комісії фон дер Ляєн запропонувала Євросоюзу розглянути можливість використання прибутків від заморожених російських активів на користь України, зокрема, й на закупівлі військового обладнання.

Варто додати, що у Європейському Союзі підготували законодавчу пропозицію, за якою Україна почне отримувати прибутки від заблокованих активів російського Центробанку вже у липні: кошти спрямують на постачання зброї та розвиток оборонної промисловості.

19 березня Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель запропонував використати 90% доходів від заморожених в Європі активів рф на закупівлю зброї для України через Європейський фонд миру.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: