fbpx
Сьогодні
16:43 26 Бер 2024

Шмигаль провів розмову з главою МЗС Британії: обговорили конфіскацію російських активів

English version here

Фото: Урядовий портал

26 березня Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів розмову з Міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Кемероном.

Сторони обговорили загострення атак росії на цивільну інфраструктуру, а також необхідну Україні допомогу.

Важливою темою у розмові урядовців стало запровадження механізмів, які змусять росію заплатити за вчинені злочини й руйнування. Зокрема, конфіскацію заморожених активів рф. Сторони порушили питання створення спеціальної міжнародної групи за участі України, яка напрацює юридичні шляхи, необхідні для конфіскації.

«Україна вже надала свої пропозиції. Створений Міжнародний реєстр збитків. Далі пропонуємо створити Міжнародну компенсаційну комісію та компенсаційний фонд. Наша позиція однозначна: усі заморожені активи росії мають бути спрямовані на потреби нашої держави», — наголосив Денис Шмигаль.

Крім того, Прем'єр-міністр подякував Великій Британії за значний обсяг наданої допомоги та за підписання безпекової угоди з Україною. Це, за його словами, дає впевненість у довготривалій підтримці з боку британських союзників.

Що відомо про передачу прибутків конфіскованих російських активів Україні

24 лютого країни Групи семи (G7) оприлюднили заяву, в якій підтвердили, що триматимуть замороженими активи росії у своїх юрисдикціях до завершення повномасштабної війни рф проти України.

28 лютого президентка Європейської Комісії фон дер Ляєн запропонувала Євросоюзу розглянути можливість використання прибутків від заморожених російських активів на користь України, зокрема, й на закупівлі військового обладнання.

Міністр МЗС Дмитро Кулеба привітав ініціативу Президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн щодо використання прибутків від заморожених російських активів для закупівлі військового обладнання для України. На його переконання, союзники мають також знайти необхідні правові підстави та політичну волю для використання не лише доходів, але й самих активів.

Варто додати, що у Європейському Союзі підготували законодавчу пропозицію, за якою Україна почне отримувати прибутки від заблокованих активів російського Центробанку вже у липні: кошти спрямують на постачання зброї та розвиток оборонної промисловості.

19 березня Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель запропонував використати 90% доходів від заморожених в Європі активів рф на закупівлю зброї для України через Європейський фонд миру.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: