fbpx
Сьогодні
10:46 19 Бер 2024

В ЄС підготували закон, який дозволить Україні отримати прибутки від заморожених активів рф уже в липні

У Європейському Союзі підготували законодавчу пропозицію, за якою Україна почне отримувати прибутки від заблокованих активів російського Центробанку вже у липні: кошти спрямують на постачання зброї та розвиток оборонної промисловості.

Про це пише Bloomberg.

Як зазначають у виданні, пропозиція передбачає застосування податку на непередбачений прибуток, отриманий від заморожених резервів, з метою направляти приблизно 3 мільярди євро на рік для:

  • фінансування постачання зброї в Україну,
  • розвитку її оборонної промисловості.

Варто нагадати, що близько 260 мільярдів євро активів російського Центробанку — в основному у формі цінних паперів і готівки — були заморожені країнами "Великої сімки", ЄС і Австралією. Понад дві третини з них заблоковано в ЄС.

Згідно з пропозицією, частка надходжень, отриманих після 15 лютого, буде перераховуватися до ЄС два рази на рік, поки не будуть зняті санкції з росії.

Спочатку кошти будуть спрямовувати:

  • до Європейського фонду миру — механізму ЄС для відшкодування вартості зброї, поставленої Києву,
  • до фонду ЄС для України в бюджеті Євросоюзу.

Частина прибутку залишатиметься в центральних депозитаріях, які зберігатимуть резерви для покриття витрат на управління активами та покриття будь-яких ризиків, зокрема потенційної "відплати" з боку росії.

Відповідні витрати та податок на прибуток також вираховуватимуть з доходів до того, як вони будуть перераховані. За деякими оцінками, це залишить близько 3 мільярдів євро чистого прибутку на рік.

Прибутки, отримані в минулому, будуть тимчасово утримуватися. Переказ в ЄС у цьому випадку відбудеться не раніше, ніж через п'ять років, йде мова в проєкті пропозицій.

Очікують, що лідери Євросоюзу обговорять ці пропозиції під час зустрічі в Брюсселі наприкінці цього тижня.

Що відомо про передачу конфіскованих російських активів Україні

24 лютого країни Групи семи (G7) оприлюднили заяву, в якій підтвердили, що триматимуть замороженими активи росії у своїх юрисдикціях до завершення повномасштабної війни рф проти України.

Також Сполучені Штати Америки вперше в історії передали Естонії конфісковані російські активи, які будуть спрямовані на підтримку України.

До того ж Рада ЄС затвердила постанову, що відкриває шлях до ухвалення рішення щодо використання прибутку від заморожених активів рф для України.

Окрім того, президентка Європейської Комісії фон дер Ляєн запропонувала Євросоюзу розглянути можливість використання прибутків від заморожених російських активів на користь України, зокрема, й на закупівлі військового обладнання.

Міністр МЗС Дмитро Кулеба привітав ініціативу Президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн щодо використання прибутків від заморожених російських активів для закупівлі військового обладнання для України. На його переконання, союзники мають також знайти необхідні правові підстави та політичну волю для використання не лише доходів, але й самих активів.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: