fbpx
Сьогодні
20:50 18 Кві 2024

Не тільки Нідерланди хочуть купити Patriot для України: Кулеба заінтригував позитивними новинами щодо ППО

Фото: Віталій Носач /РБК-Україна

Міністри закордонних справ країн "Групи Семи" зосередженні на ухваленні рішення щодо передачі додаткових батарей протиповітряної оборони Україні. Щобільше, є кілька держав, які просто зараз готові купити ЗРК Patriot у будь-якої країни світу, яка на це погодиться, і за ту ціну, яку вона назве.

Про це розповів глава МЗС України Дмитро Кулеба під час телемарафону новин.

Як зазначив очільник міністерства, кінцеві результати зустріч глав МЗС повідомить президент України. Адже міністри лише готують варіанти, а остаточні рішення ухвалюються на рівні лідерів.

"Але є всі підстави вважати, що позитивні новини будуть. Я сьогодні працюю тут, щоб пришвидшити ці рішення, бо питання захисту наших міст від ракетного терору – це питання, яке треба вирішувати зараз", підкреслив глава відомства.

Кулеба зауважив що за закритими дверима відбулась відверта розмова міністрів і абсолютно всі зосередженні на ухваленні рішень.

"Вже не треба шукати батареї, вже відомо, де ці батареї. Все, що говорила Україна раніше, підтвердилося. Навіть більше є батарей, ніж 100… Є розуміння, з яких країн можна швидко доставити батареї. Тому сьогодні зробили крок до ухвалення важливих рішень", зауважив очільник міністерства.

Глава відомства звернув увагу, що такої інтенсивності роботи наших партнерів по наданню ППО Україні не було ніколи з початку повномасштабного вторгнення.

"У нас все записано та пораховано. Ми все прекрасно розуміємо і говоримо партнерам просту річ. Якщо часова математика постачання батареї, наприклад, місяць – це не заважає вам сьогодні зробити оголошення.

Якщо два тижні – це теж вам не заважає зробити сьогодні оголошення. Зараз дуже важливо послати чіткий сигнал всім українцям та Путіну, що Україна буде мати все необхідне для захисту та перемоги", – підкреслив Кулеба.

Окрім того, міністр зауважив, що є країни, які готові купити систему Patriot вже зараз.

"Відкрию невеличку дипломатичну таємницю: Нідерланди – не єдина держава, яка готова прямо зараз купити батарею Patriot у будь-якої країни світу за ціну, яку ця країна назве", – наголосив Кулеба.

Очільник відомства наголосив, що те, що Нідерланди публічно заявили про готовність придбати батарею Patriot – це важливий момент.

Однак, на думку Кулеби, не менш важливо і те, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що не треба прикриватися потребою натівських стандартів.

"По суті, коли деякі країни НАТО нам кажуть, що не можуть передати батарею, бо не будуть відповідати стандарту НАТО за кількістю наявних батарей, а генсек їм каже, не прикривайтесь цим, а віддайте те, що треба Україні, бо це зараз головне", підкреслив міністр.

Нагадаємо, 18 квітня канцлер Німеччини Олаф Шольц зауважив, що партнери по НАТО можуть поставити Україні шість систем Patriot.

ППО Patriot для України

Нещодавно президент Зеленський нещодавно наголошував, що Україна потребує 25 систем протиповітряної оборони Patriot або її аналогів для того, щоб повністю закрити небо над територією країни.

При цьому міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна знайшла 100 вільних Patriot у світі, але спочатку хоче отримати сім для захисту від російських ракет.

Окрім того, зі слів глави українського МЗС, Україна сім батарей системи протиповітряної оборони Patriot навіть готова позичити.

Також варто додати, голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель вважає, що дешевше купити американські системи Patriot для України, аніж відновлювати теплову електростанцію, яку зруйнувала російська ракета.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: