fbpx
Сьогодні
22:59 01 Тра 2024

Коли і як запрацює е-кабінет військовозобов’язаного: у Міноборони розповіли деталі

Заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко заявила, що електронний кабінет військовозобов'язаного запрацює 18 травня.

Про це вона повідомила в ефірі Радіо Свобода, пише Рубрика.

"18 травня Міністерство оборони запускає, як і визначено чинним законом, електронний кабінет військовозобов'язаного. Зараз цей застосунок буквально створюється, і ми отримуємо всі необхідні документи, щоб він був доступний всім нашим громадянам", – сказала Черногоренко.

За її словами, для того, щоб оновити дані в е-кабінеті, потрібно буде завантажити мобільний застосунок, авторизуватися і заповнити необхідні "поля".

Заступниця міністра зазначила, що з 18 травня, у військовозобов'язаних буде обов'язок зареєструвати свої дані (номер телефону, електронну пошту та фактичну адресу проживання) в трьох доступних форматах – в ТЦК, через ЦНАП або через електронний кабінет військовозобов'язаного.

"Ми працюємо над тим, щоб в застосунку була доступна ця дуже проста і зручна функція – авторизуватися, заповнити ці три "поля" і отримати одразу інформацію з бази військовозобов'язаних "Оберіг" для того, щоб передивитися, які дані є по тобі в реєстрі", – додала Черногоренко.

Вона також розповіла, що для того, аби оновити дані, достатньо буде скористатися застосунком, не відвідуючи ТЦК.

"Буде можливість робити це дистанційно, без візиту до ТЦК. Надалі, для уточнення інших даних, якщо це буде потрібно, ТЦК зв'яжеться із військовозобов'язаним і далі це буде робота між військовозобов'язаним і безпосередньо працівником ТЦК. Оновити ці дані можна буде з будь-якої зручної точки, в тому числі із з-за кордону. Ми вважаємо, що кількість військовозобов'язаних, які будуть користуватися цим функціоналом може досягати 70-80%, тому що це буде дуже зручно", – зазначила заступниця міністра оборони.

Що відомо про зміни в мобілізації

Нагадаємо, що 16 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року. У ньому передбачається обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів.

А 23 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив повідомлення про призупинення надання консульських послуг українським чоловікам мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном.

МЗС пізніше вказало, що після набуття законом про мобілізацію чинності 18 травня 2024 року "процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають із положень закону".

Крім того, уряд заборонив пересилати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за кордон. Тепер призовники зможуть отримати їх тільки в Україні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: