fbpx
Сьогодні
18:54 04 Бер 2024

Шмигаль повідомив, що Бельгія готова залучити активи рф для фінансування озброєння для України

English version here

Фото: Associated Press

Бельгія готова для фінансування оборонних потреб України залучити отримані із заморожених російських активів 1,7 млрд євро.

Про це заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, пише Рубрика.

За словами посадовця, уряд країни готовий профінансувати українські оборонні контракти з прибутків, отриманих від заморожених російських активів у Бельгії.

"Бельгія задекларувала, що отримала у бюджет 1,7 млрд євро прибутку від російських активів. Частково ці кошти розподілені на підтримку українських біженців у ЄС. Частково Бельгія готова профінансувати українські потреби, зокрема оборонні", — заявив Денис Шмигаль.

На сьогодні у світі в межах міжнародних санкцій заблоковано російських активів на суму близько 300 млрд євро, більша частина з яких перебувають у Євросоюзі.

Більша частина російських активів представлена у вигляді цінних паперів та інвестицій.

З них майже 200 млрд євро оперує бельгійська фінансова компанія Euroclear.

Нині відсутній механізм передачі цих активів напряму Україні. Однак Бельгія наклала податок на прибуток із них розміром 25%, кошти з якого використовуються для фінансування українських біженців (близько €1,7 млрд).

Шмигаль також заявив, що Бельгія готова спільно з партнерами розглядати можливість конфіскації російських активів і передачі їх Україні.

Протягом цього року ці механізми будуть опрацьовані.

Допомога Україні від Бельгії

Наприкінці лютого міністр оборони Бельгії Людивін Дедондер повідомила, що її країна приєднається до коаліції з закупівлі артилерійських снарядів, які Чехія знайшла у неназваній країні.

Також повідомлялось, що Україна та Бельгія планують створити спільне виробництво озброєння.

А у січні минулого року Бельгія ухвалила допомогу на суму €90 мільйонів, включаючи ракети та стрілецьку зброю.

А 16 червня Рада міністрів Бельгії затвердила п'ятнадцятий пакет військової допомоги для України.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Бельгія створить для України спеціальний фонд у розмірі 1,7 млрд євро. Його наповнять податками із заморожених у Бельгії російських активів.

Також Україна отримала партію бронемашин M113 від трьох європейських країн, у тому числі й від Бельгії.

Окрім того, у грудні міністр оборони Бельгії Людивін Дедондер підтвердила наміри країни передати Україні винищувачі F-16 у 2025 році.

Також влада Бельгії передасть Україні понад 600 млн євро військової допомоги. Ця сума є відсотками із заморожених російських активів.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: