fbpx
Сьогодні
15:36 19 Бер 2024

Боррель пропонує віддати на закупівлю зброї для України 90% доходів від заморожених активів рф

English version here

Жозеп Боррель. Фото: Крістін Олссон/TT News Agency via Reuters

Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель запропонував використати 90% доходів від заморожених в Європі активів рф на закупівлю зброї для України через Європейський фонд миру.

Європейський дипломат представить цю пропозицію країнам-членам ЄС 20 березня, напередодні саміту лідерів ЄС, що відбудеться 21-22 березня, пише Reuters.

Боррель додав, що решту 10 % – спрямувати до бюджету ЄС на посилення потенціалу української оборонної промисловості.

Минулого тижня високопоставлений посадовець ЄС заявив, що російські активи, заморожені в Європейському Союзі, можуть принести від 15 до 20 млрд євро прибутку після сплати податків до 2027 року, залежно від світових процентних ставок.

Близько 70% всіх російських активів, знерухомлених на Заході, зберігаються в бельгійському центральному депозитарії цінних паперів Euroclear, що має еквівалент 190 млрд євро у вигляді різних цінних паперів і готівки російського центрального банку.

Боррель підкреслив, що пропозиція полягає у використанні прибутку від активів, що зберігаються в Європі, а не самих активів. За його словами, це може приносити близько 3 млрд євро щорічно.

"Конкретна пропозиція буде представлена завтра. Держави-члени повинні погодитися з нею", наголосив європейський дипломат.

Також Боррель наголосив, що Європейський фонд військової допомоги обсягом €5 млрд створений для підтримки України, а не для розвитку європейської оборонної промисловостітому країни ЄС можуть використовувати його як для замовлення боєприпасів, так і для компенсації їх закупівлі за межами ЄС.

Що відомо про передачу конфіскованих російських активів Україні

24 лютого країни Групи семи (G7) оприлюднили заяву, в якій підтвердили, що триматимуть замороженими активи росії у своїх юрисдикціях до завершення повномасштабної війни рф проти України.

Також Сполучені Штати Америки вперше в історії передали Естонії конфісковані російські активи, які будуть спрямовані на підтримку України.

До того ж Рада ЄС затвердила постанову, що відкриває шлях до ухвалення рішення щодо використання прибутку від заморожених активів рф для України.

Окрім того, президентка Європейської Комісії фон дер Ляєн запропонувала Євросоюзу розглянути можливість використання прибутків від заморожених російських активів на користь України, зокрема, й на закупівлі військового обладнання.

Міністр МЗС Дмитро Кулеба привітав ініціативу Президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн щодо використання прибутків від заморожених російських активів для закупівлі військового обладнання для України. На його переконання, союзники мають також знайти необхідні правові підстави та політичну волю для використання не лише доходів, але й самих активів.

Варто додати, що у Європейському Союзі підготували законодавчу пропозицію, за якою Україна почне отримувати прибутки від заблокованих активів російського Центробанку вже у липні: кошти спрямують на постачання зброї та розвиток оборонної промисловості.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: