fbpx
Сьогодні
14:59 02 Кві 2024

Федоров розповів, що прототипи дронів з ШІ можуть з'явитися на полі бою до кінця року

Фото: З відкритих джерел

Міністр цифрових технологій України Михайло Федоров зазначив, що війна між Україною і російська федерація є технологічною, вона фактично переросла у війну безпілотників, від кількості яких сьогодні залежить ситуація на полі бою.

Про це він розповів в інтерв'ю німецькому виданню Welt, передає Рубрика.

Зокрема, він повідомив, що Україна завершує перший важливий крок у застосуванні штучного інтелекту в безпілотних апаратах. Йдеться про просування компаній, які розробляють такі системи, які здатні захоплювати ціль і наводити на неї безпілотники.

"Зараз ця технологія знаходиться на стадії тестування. Технологічно я не бачу в цьому проблеми. Її можна швидко вирішити. Наступний крок – зв'язок дронів. Безпілотники утворюють зграї, щоб вражати ворожу техніку. Але для виконання цього завдання спочатку необхідно вирішити попередні завдання: радіочастотне планування, цільовий інструктаж та інше", – сказав Федоров, висловивши сподівання, що перші прототипи можуть з'явитися на полі бою до кінця року, щоправда, не у великій кількості.

Загалом безпілотники вже частково замінюють артилерію. Україна порівняно з минулим роком в десятки разів збільшила виробництво безпілотників далекої дії. Більшість використовуваних дронів мають радіус дії від 700 до 1000 кілометрів.

"Але зараз є моделі, які можуть пролетіти понад 1000 кілометрів", – сказав Федоров.

Він зазначив, що є плани перевиконати завдання виробити мільйон безпілотників. Це стосується різних типів безпілотників: FPV, розвідників, транспортних, бойових, камікадзе, морських і наземних тощо. Також зараз активно закуповуються наземні платформи.

Окрім того, зауважив Федоров, нині також активно ведеться робота над розробкою засобів радіоелектронної боротьби, спеціальних антен, які використовуються для дронів.

"Ми повинні будувати власну систему радіоелектронної боротьби та протидіяти заходам електронного втручання ворога, щоб покращити продуктивність наших дронів. Це передбачає чіткі технічні завдання для виробників, постійний контроль за розгортанням на полі бою та швидку логістику. Технологічна війна прискорює розвиток загалом і вимагає швидкої реакції", – сказав міністр.

Він також торкнувся питання стосовно Starlink. Росіяни почали використовувати цю систему, але це не масове явище, і українська сторона "знайшла вирішення проблеми".

Нагадаємо, CNN написало, що безпілотні літальні апарати, якими Україна атакує російські нафтопереробні заводи, оснащені штучним інтелектом, яке забезпечує точність ударів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: