fbpx
Сьогодні
15:30 28 Лют 2024

На Житомирщині розпочинають дослідження мозку із застосуванням штучного інтелекту: як працює це рішення

English version here

Фото: З відкритих джерел

У Житомирській області розпочинають дослідження мозку із застосуванням штучного інтелекту

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

Завдяки вчасному діагностуванню захворювань або ушкоджень головного мозку залежить не тільки здоровʼя, а подекуди й життя пацієнта.

Точність аналізу даних та швидкість отримання результатів діагностики допомагають лікарям отримати так звану "другу думку" та запобігають медичним помилкам.

Яке рішення?

Нагадаємо, що уряд ухвалив Стратегію розбудови телемедицини в Україні. Цей документ дозволить підвищити стандарти якості надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини.

Тому штучний інтелект почали застосовувати під час проведення діагностичних досліджень у Житомирській обласній клінічній лікарні.

Це вже пʼятий медичний заклад, що адаптував телемедичне рішення "BrainScan", яке Україна отримала як гуманітарну допомогу.

Як це працює?

Brainscan – це хмарне рішення на основі штучного інтелекту, яке відображає ураження та патології головного мозку людини.

Технологія допомоги лікарям отримує альтернативну відповідь, щоб запобігти можливим лікарським помилкам, та пришвидшує діагностику, коли час є критичним фактором для життя людини.

Як пройти дослідження?

  1. Brainscan інтегрується із системами зберігання радіологічних досліджень у медичному закладі.
  2. Після проведення компʼютерної томографії штучний інтелект автоматично аналізує зображення.
  3. Алгоритми виявляють деякі патологічні зміни та підсвічують їх локалізацію в головному мозку пацієнта.
  4. Лікар отримує детальний звіт від BrainScan у вигляді інфографіки, теплової карти та структурованого тексту.
  5. через кілька хвилин після знімка лікар вже може прийняти рішення щодо подальшої діагностики та лікування пацієнта на основі отриманих результатів.

За час адаптації рішення з використанням BrainScan було проведено понад 600 діагностик головного мозку.

Нагадаємо, що Одеса стала першим містом в Україні, де було впроваджено пілотний проєкт з телемедицини "BrainScan". А також  такий пристрій застосували вже  у Роздільній та прифронтовому Краматорську.

Проєкт впроваджується Міністерством охорони здоров'я України за підтримки проєкту USAID "Сталий розвиток національної системи охорони здоров'я в Україні" (LHSS).

Окрім того, у столичному медзакладі Охматдит відбулося відкриття дитячої лабораторії сну, яка надасть унікальні можливості для діагностики та лікування розладів сну та розладів дихання під час фізіологічного сну у дітей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: