fbpx
Сьогодні
11:20 08 Бер 2024

Байден виступив із посланням у Конгресі, зокрема, закликав схвалити допомогу Києву

Фото: Shawn Thew / Pool Photo via AP

Глава Сполучених Штатів Джо Байден вчора, 7 березня, виступив із 68-хвилинним зверненням до Конгресу, під час якого, зокрема, згадав війну росії проти України та потребу надати Києву додаткове фінансування.

Про це йшлося у посланні, зміст якого опублікували на сайті Білого дому, пише Рубрика.

Заклик до підтримки України

Байден розпочав виступ із рішучого захисту союзників США за кордоном, закликавши федеральний законодавчий орган країни схвалити збільшення фінансування України в умовах її війни проти росії. Раніше республіканці зазначили, що Палата представників може подати альтернативний законопроєкт щодо допомоги Києву вже після 22 березня.

"російський [президент володимир] путін вторгнувся в Україну й сіє хаос по всій Європі та за її межами. Якщо хтось у цій залі думає, що путін зупиниться на Україні, запевняю вас, він цього не зробить", — заявив Байден ще на початку свого звернення.

Він наголосив, що Україна може зупинити путіна, якщо США підтримають її, надавши зброю, необхідну Києву для захисту. І додав, що це все, про що просить Україна, — Київ не просить американських солдатів.

Байден наголосив, що насправді в Україні не воюють американські солдати.

Президент США зазначив, що він сповнений рішучості продовжувати так само. Водночас тепер, зазначив, допомогу Україні "блокують ті, хто хоче, щоб ми відійшли від нашого лідерства у світі".

"Я кажу це Конгресу: ми повинні протистояти путіну. Надішліть мені двопартійний законопроєкт про національну безпеку. Історія спостерігає. Якщо Сполучені Штати підуть зараз, це поставить Україну під загрозу. Європа під загрозою. Вільний світ під загрозою", — наголосив він.

Критика дій Трампа

Байден порівняв нинішній момент із 1941 роком, коли США стояли на порозі вступу в Другу світову війну, і неодноразово нагадував американцям, що "історія спостерігає", як нація реагуватиме на кризи, що розгортаються по всьому світу.

"Ніколи з часів президента Лінкольна та громадянської війни наша свобода й демократія не зазнавали такого нападу вдома, як сьогодні. Що робить цей момент рідкісним, так це те, що свобода й демократія зазнають атак як усередині країни, так і за кордоном одночасно", – пояснив він.

Американський лідер послався на нещодавні коментарі республіканця Дональда Трампа про те, що той дозволить Росії "робити все, що вона захоче" з країнами НАТО, які не роблять достатніх фінансових внесків в Альянс.

"Насправді це сказав колишній президент, кланяючись російському лідеру. Я думаю, це обурливо, небезпечно та неприйнятно. Моє послання Путіну, якого знаю вже давно, просте: ми не підемо, ми не вклонимося, я не вклонюся", – висловився Байден.

ЗМІ зазначають, що це його звернення про положення США прозвучало того ж дня, коли Швеція офіційно приєдналася до НАТО. Прем'єр-міністр цієї країни був гостем у Білому домі, щоб стати свідком промови Байдена, котрий зі свого боку привітав Швецію в "найсильнішому військовому Альянсі, який будь-коли бачив світ".

Як повідомлялось, Білий дім продовжує співпрацювати з Конгресом для того, щоб законопроєкт про нацбезпеку, який включає виділення додаткового фінансування для України, все ж було ухвалено. Однак адміністрація президента США вимушена шукати й інші варіанти для допомоги ЗСУ, які більше двох років борються з повномасштабним російським вторгненням. Наразі розглядає можливість використання близько 200 млн доларів з фінансування американської армії, аби відправити в Україну озброєння й боєприпаси.

Що відомо про розгляд законопроєкту надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайвані

Нагадаємо, що США вже кілька місяців не можуть схвалити нове фінансування допомоги Україні. Через це постачання озброєння нашим захисникам від американців призупинено.

Однак 13 лютого, Сенат США схвалив законопроєкт з допомогою Україні, Ізраїлю та Тайваню на 95 млрд доларів. Зокрема, для України передбачено понад 60 млрд доларів.

Варто додати, що спікер Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки республіканець Майк Джонсон розкритикував законопроєкт Сенату США про допомогу Україні та Ізраїлю за відсутність заходів, які могли б зупинити рекордний потік мігрантів через кордон США та Мексики.

Своєю чергою Палата представників США пішла на перерву до 28 лютого, таким чином відклавши розгляд допомоги для України.

Та все ж 27 лютого президент США Джо Байден зустрівся із лідерами Конгресу США щодо питання допомоги Україні й наголосив, що бездіяльність Конгресу спричинила жахливі наслідки.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: