fbpx
Сьогодні
11:44 06 Бер 2024

Перша леді відмовилася бути присутньою під час звернення Байдена: в Офісі Президента прокоментували

Фото: ОПУ

Перша леді України Олена Зеленська відхилила запрошення Білого дому бути присутньою на зверненні президента Сполучених Штатів Джо Байдена до нації 7 березня: не зійшлися графіки.

Про це пише The Washington Post, УП.

Американське видання написало, що дружина Президента України Володимира Зеленського відхилила запрошення Білого дому взяти участь у зверненні президента США до Конгресу через те, що її хотіли посадити поруч з Юлією Навальною.

"Олена Зеленська, перша леді України, відхилила запрошення Білого дому відвідати промову "Про стан справ у державі" у четвер, відмовившись від одного з найпочесніших заходів у Вашингтоні та підкресливши складну політику, з якою стикається її країна, охоплена війною", написали у статті.

За словами чиновників, знайомих з планами, першу леді Джилл Байден хотіли посадити поруч з Оленою Зеленською та Юлією Навальною, вдовою російського опозиціонера Олексія Навального, який помер минулого місяця у російській в'язниці.

Планувалося, що образ обох жінок, кожна з яких є символом опору російському президенту володимиру путіну, стане потужним фоном для виступу президента Байдена на спільному засіданні Конгресу.

Своєю чергою у Білому домі відсутність Зеленської пояснили "конфліктами в розкладі".

WP зазначає, що представник Білого дому сказав, що рішення Зеленської, ймовірно, пов'язане з "графіком", і переадресував подальші запитання до офісу Зеленської. Як пише видання, він на запит про коментар не відповів.

Водночас Юлія Навальна також відмовилася бути присутньою на виступі Байдена. За словами її речниці, причиною цього стала її втома. Однак про те, що Навальна теж не приїде, Білий дім, ймовірно, не повідомив Києву.

Водночас у коментарі "Українській правді" в Офісі президента теж повідомили, що причина у "накладанні графіків".

"Посольство України в США дійсно нещодавно отримувало запрошення для першої леді України бути присутньою 7 березня під час виступу президента США в Конгресі. Проте через заплановані події в графіку, в тому числі візит до Києва дітей із дитячого будинку, який завчасно був спланований, на жаль, перша леді не зможе взяти участь у події", − повідомили в ОП.

Окрім того, як пише видання, наразі Україна відчайдушно лобіює республіканців у Палаті представників Конгресу, щоб вони проголосували за запит Байдена про виділення 60 мільярдів доларів допомоги − пакету, проти якого виступає ймовірний кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп.

Закликаючи законодавців підтримати фінансову допомогу, Україна не хоче образити республіканців, які можуть контролювати Білий дім наступного року залежно від результатів виборів у листопаді, пише WP.

У WP також наголосили, що у четвер, 7 березня, Байден знову закликатиме республіканців у Палаті представників "якнайшвидше" ухвалити фінансування України.

Що відомо про розгляд законопроєкту надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайвані

Нагадаємо, що США вже кілька місяців не можуть схвалити нове фінансування допомоги Україні. Через це постачання озброєння нашим захисникам від американців призупинено.

Однак 13 лютого, Сенат США схвалив законопроєкт з допомогою Україні, Ізраїлю та Тайваню на 95 млрд доларів. Зокрема, для України передбачено понад 60 млрд доларів.

Варто додати, що спікер Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки республіканець Майк Джонсон розкритикував законопроєкт Сенату США про допомогу Україні та Ізраїлю за відсутність заходів, які могли б зупинити рекордний потік мігрантів через кордон США та Мексики.

Своєю чергою Палата представників США пішла на перерву до 28 лютого, таким чином відклавши розгляд допомоги для України.

Та все ж 27 лютого президент США Джо Байден зустрівся із лідерами Конгресу США щодо питання допомоги Україні й наголосив, що бездіяльність Конгресу спричинила жахливі наслідки.

А 29 лютого спікер Джонсон повідомив, коли Палата представників повернеться до цього питання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: