fbpx
Сьогодні
08:33 16 Лют 2024

Палата представників Сполучених Штатів пішла на перерву, не схваливши допомогу Україні

English version here

Фото: AP/J. Scott Applewhite

Палата представників США після дискусій пішла на перерву до 28 лютого, так і не ухваливши законопроєкт щодо фінансової допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. 

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на "Голос Америки".

Тепер конгресмени мають повернутися до розгляду проєкту закону вже наприкінці лютого.

Перед оголошенням перерви в Палаті представників тривали обговорення щодо допомоги Україні та іншим партнерам – конгресмени вирішували, чи голосувати за документ у вигляді, погодженому Сенатом, або вносити до нього поправки.

Президент США Джо Байден відреагував на рішення законодавців піти на перерву. Американський лідер у своєму Twitter (X) зазначив, що відмова проголосувати за законопроєкт щодо виділення Україні допомоги, яка продовжує протистояти широкомасштабній військовій агресії з боку РФ, "не буде забута".

"Нездатність підтримати Україну в цей критичний момент ніколи не буде забута", – написав він.

Білий дім розкритикував спікера Майка Джонсона за те, що він розпочав перерву в Палаті представників та виніс на голосування прийнятий Сенатом США пакет допомоги Україні. Про це пише газета Hill з посиланням на службову записку від речника Білого дому Ендрю Бейтса, яку видання отримало.

Так, Бейтс у службовій записці стверджує, що спікер Палати представників США Майк Джонсон «йде на канікули» замість того, щоб «покласти край шкоді, якої він завдає нашій національній безпеці».

«І кожного дня, коли він (Джонсон — ред.) відкладає голосування, авторитет республіканців у Конгресі в американського народу падає. Втеча на дострокові канікули лише погіршує обидві проблеми», — написав Бейтс.

Що відомо про розгляд законопроєкту надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайвані

Нагадаємо, 9 лютого стало відомо, що Сенат США проголосував за продовження розгляду питання з виділенням фінансування для України, Ізраїлю та союзників у Індо-Тихоокеанському регіоні у вихідні. За це проголосували 64 сенатори, проти виступили 19.

А вже 11 лютого верхня палата Конгресу Сполучених Штатів (Сенат) проголосувала за припинення дебатів та внесення поправок до законопроєкту HR 815. Він передбачає виділення $95 мільярдів на підтримку України, Ізраїлю й Тайваню.

До того ж 13 лютого стало відомо, що сенатори Сполучених Штатів ухвалили клопотання про припинення дебатів щодо законопроєкту про виділення допомоги Україні та Ізраїлю та Тайваню.

Варто додати, що спікер Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки республіканець Майк Джонсон розкритикував законопроєкт Сенату США про допомогу Україні та Ізраїлю за відсутність заходів, які могли б зупинити рекордний потік мігрантів через кордон США та Мексики.

Однак пізніше 13 лютого, Сенат США схвалив законопроєкт з допомогою Україні, Ізраїлю та Тайваню на 95 млрд доларів. Зокрема, для України передбачено понад 60 млрд доларів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: