fbpx
Сьогодні
Рішення 15:48 05 Бер 2024

“Запалили всю громаду”: як на Вінниччині молоді вчителі та учні розвивають молодіжний рух, аби зберегти рідне село 

У Хоньківцях Яришівської громади молоді вчителі Станіслав Гриненчук та Катерина Кирик зрозуміли — саме молодь має стати рушієм змін у селі. Разом зі школярами вони створили молодіжну організацію “Вплив Єдності”. Мету активісти поставили перед собою амбітну — створювати комфортну громаду та втілювати у життя проєкти шкільного підприємництва. “Рубрика” розповідає про ініціативу та проєкти, які та втілює.

English version here

У чому проблема?

Українські села занепадають, ба більше — нерідко й зовсім зникають з мап. Як і до війни, найбільша проблема українського села — безробіття. Повномасштабна війна лише загострила її. Через відсутність робочих місць молодь покидає рідні місця і виїжджає працювати далеко від села.

"Останнє — це фундаментальна причина, чому громади «тухнуть». Після школи та вищих закладів дітям потрібно десь працювати. 90-95% молоді просто не повертаються до свого села, бо там елементарно немає можливості знайти гідну роботу та низький рівень інфраструктури", — говорить Станіслав Гриненчук, співзасновник молодіжної організації "Вплив Єдності", що на Вінниччині.

Яке рішення?

Саме для того, аби виправити цю ситуацію, створювати комфортну громаду для молоді та втілювати молодіжні проєкти у Хоньківцях Яришівської громади і з'явилася молодіжна організація "Вплив Єдності". Заснували її молоді вчителі Станіслав Гриненчук та Катерина Кирик, а об'єднала організація насамперед школярів громади.

У Яришівській територіальній громаді — 13 малонаселених сіл. Громада дуже молода і через це ще не розвинула весь потенціал — так вважають засновники нового молодіжного руху. Їхнє бачення змін таке: обʼєднавши громаду, разом започатковувати нові корисні проєкти, виходити з ними на міжнародний рівень, вести активну політичну, культурну і волонтерську діяльність, а головне — створювати у рідному селі нові робочі місця.

Як це працює?

Робити добре, там де ми є

Станіслав Гриненчук та Катерина Кирик

Молоді вчителі Хоньківецького ліцею Станіслав Гриненчук та Катерина Кирик

Станіславу — 23. Після школи у Хоньківцях він закінчив педагогічний університет і повернувся в рідне село працювати вчителем географії. Каже, створити молодіжну організацію, яка б стала локомотивом змін у селі, для нього означає виконати головну мрію всього життя: допомогти громаді встояти та стати кращою.

"Для мене ця історія почалася з того, що я просто обожнюю своє село, і коли я бачив, що воно починає зникати, людей стає менше, мені дуже хотілось допомогти, але в той час я ще був в школі та не знав що робити", — пригадує Стас Гриненчук.

Катерині — 20. Закінчивши педагогічний коледж, дівчина почала працювати у Хоньківцях вчителькою початкових класів та інформатики, а водночас — продовжує навчання в університеті.

"Ще з малих років захоплююся активістами, мріяла стати такою, — розповідає про себе вчителька. — Завжди хотіла допомагати, бути потрібною та отримувати від цього задоволення. На щастя, нині можливості для цього з'являються одна за одною".

Станіслав Гриненчук та Катерина Кирик

Станіслав Гриненчук та Катерина Кирик на курсах Проєкту партнерства "СпільноФонд"

Однією з таких можливостей стала поїздка молодих вчителів до Вінниці на навчання в рамках проєкту "СпільноФонд". Там вони дізналися, як для реалізації власних задумів та проєктів використовувати фандрейзингові кампанії. Натхненні триденним курсом, Стас та Катя повернулися до своєї громади, і одразу вирішили створити молодіжну організацію.

"Як корабель назвеш, так він і попливе, — вважають засновники молодіжної організації. — Назва «Вплив Єдності» найідеальніше показує нашу мету. Тому що тільки об'єднавшись, ми можемо досягти бажаних цілей".

Вік учасників новоствореної молодіжної організації — необмежений, але основа її — саме молодь. Наймолодшому юридично зареєстрованому учаснику — 14, а на практиці в роботі допомагають навіть другокласники.

Ціль — шкільне підприємство та нові робочі місця

молодіжний рух

Учні ліцею в Хоньківцях розкроюють сумки-шопери

Ще до повномасштабного вторгнення учні Хоньковецького ліцею довели, що хочуть і можуть змінювати власну громаду, а отже — і майбутнє країни, зазначає директорка ліцею Віта Григоришина.

Так, у 2021 році за сприяння Британської ради учні Хоньковецького ліцею пройшли курси з дизайну, розкрою та пошиття екошоперів та рюкзаків, навчились користуватися швейним обладнанням. На закупленому в рамках проєкту обладнанні діти почали шити шопери, які реалізовували через місцеві магазини. До речі, все це стало у пригоді й після повномасштабного вторгнення: термопрес, принтер, тканину, а також швейні машинки діти та вчителі активно використовують зараз у волонтерській діяльності.

Через рік учні та вчителі спільно з Фондом "МХП-Громаді" облаштували в школі сучасний простір з інтерактивною дошкою для занять та зустрічей. А у 2023 команда Хоньковецького ліцею взяла участь у проєкті "Молодь громаді", що втілював той самий фонд. Завдяки цій ініціативі біля ліцею створили новий спортивний комплекс, а команда школярів переробила старі спортивні споруди на велосипедні стоянки.

Новий проєкт, який хоче втілити в Хоньківцях активна молодь, називається "Інноваційна біоферма. Шкільне підприємництво".

"Ми плануємо ввести в варіативну програму школи предмет «Соціальне підприємництво» і побудувати сучасну, технологічну біоферму. Тобто створити на території школи спеціальне приміщення, де дорослі будуть вирощувати декоративні рослини та дерева, а школярі зможуть проводити різні практичні заняття з біології. Цей проєкт має дати робочі місця і кошти в нашу молодіжну організацію, для реалізації наступних наших задач", — пояснює співзасновниця молодіжної організації "Вплив Єдності" Катерина Кирик.

молодіжний рух

На "Зеленій фермі" школярі планують вирощувати також і мікрогрін. Фото ілюстраційне.

Розміри ферми будуть залежати від коштів, які вдасться зібрати. Для початку школярі планують провести один сезон власними силами, щоб отримати початковий досвід і запустити всі процеси від посадки до збуту. У планах — створити від двох до п'яти робочих місць, а далі вже займатися розширенням. За словами Катерини Кирик, якщо все піде добре, то місць буде більше.

Для втілення свого задуму "Вплив Єдності" запустив на платформі "СпільноФонд" збір коштів — до кінця зими планували зібрати 75 000 грн. В разі успішного збору другу половину грошей для проєкту пообіцяв надати "СпільноФонд".

Село, де живуть люди з великими серцями

Проте чекати березня для закриття збору не довелося. Активність молодих вчителів, підлітків та дітей громади стало поштовхом і для активізації дорослих. У маленькому селі на заклик молоді відгукнулися всі — від дітей у початкових класів до бабусь та дідусів, які вже давно на пенсії.

За місяць молодь Хоньківців так "зарядила", "закрутила" та зорганізувала громаду, що вже на 1 січня зібрали потрібну частину коштів для реалізації свого проєкту.

"З першого дня ми отримали підтримку від громади. Було таке відчуття, що всі хотіли змін, і людям був потрібен лише поштовх. Ми й стали цим поштовхом, а далі все почало рухатися шаленими темпами. Хтось почав продавати молоко, хтось — хризантеми, хтось залишав внески, хтось кидав гроші на банку. Ми записували  мотиваційні спічі й показували їх у соцмережах. Діти долучались до наших спічів і робили щотижня хот-доги, попкорн, піцу тощо. Були донати з-за кордону. Підключився місцевий бізнес. Така всебічна підтримка нашої ініціативи дала нам віру в те, що ми все робимо правильно", — ділиться Катерина Кирик.

молодіжний рух

Виступ учнів ліцею на благодійному фестивалі

Перед Новим роком "Вплив Єдності" зібрав громаду на благодійний фестиваль. Молодь влаштувала концерт, благодійний ярмарок, лотерею, частування просто неба. Так організація змогла нафандрейзити ще 25 тисяч грн. Усе це дозволило молоді не тільки дозбирати потрібні 75 тисяч гривень, але й зробити донат на ЗСУ — 10 % від зібраної суми.

"Головне, що нам повірили! Питання «для чого?» насправді не важке. Все просто — щоб громада не померла, щоб молодь не тікала масово в міста, щоб дітям було де розвиватись", — додає Станислав Гриненчук.

А в них точно вийшло?

молодіжний рух

Команда молодіжної організації "Вплив Єдності" в процесі обговорення проєкту "Інноваційна біоферма. Шкільне підприємництво"

"«Зеленою фермою» запалилася вся громада! Всі хочуть діяти, робити так, щоб жити у нашому селі стало краще, вболівають за результат. В ліцеї активні діти, коли вони роблять якусь справу — очі світяться від щастя та задоволення. Навіть з фермерами та бізнесменами зустрічі та листування вели самостійно. Вони кого хочеш запалять цікавою ідеєю!" — каже директорка Хоньковецького ліцею Віта Григоришина.

Але найкраще про проєкт "Інноваційна біоферма. Шкільне підприємництво" скажуть саме ті, заради майбутнього кого його створюють — учні ліцею.

"Цей проєкт — це те, що ми хотіли бачити давно, але лише зараз з'явились молоді вчителі й почали робити класно. Мені подобається працювати над цим проєктом, особливо з такою чудовою командою", — ділиться десятикласниця Кащук Сніжана. В майбутньому Сніжана теж мріє стати вчителем та працювати в рідному селі. Вона долучилася до проєкту в жовтні й стала секретарем установчих зборів. Від початку збору коштів дівчина допомагала з текстами, написанням листів для спонсорів, робила презентації про проєкт та співпрацювала з волонтерським сектором.

Весною "Вплив Єдності" братиметься до реалізації задуму й почне ремонтувати недобудоване приміщення під інноваційну біоферму, команда проєкту відправиться на курси з управлінського адміністрування, а потім у ліцеїстів буде цілий рік для створення проєкту з самореалізацією.

Ще більше корисних рішень!

молодіжна організація

Лого молодіжної організації "Вплив Єдності"

Молодіжні лідери Яришівської громади поділилися досвідом, як молодь "звичайних громад", таких, як їхня, може стати локомотивом реальних змін.

За словами Катерини Кирик, для того, щоб розбурхати громаду й оживити село, потрібно починати дуже жваво і домагатись якомога більшого розголосу про свою діяльність. Треба підключати соціальні мережі, робити постійно звіти своєї роботи, розмовляти з кожним, наче з другом.

"Як показує практика, краще для всього цього підходить фейсбук. Ми записували звернення, показували все, що ми робимо, і це було дуже круто. Доводили, якщо нашу ініціативу не підтримати, то це буде велика помилка", — ділиться Катерина Кирик.

На її думку, треба бути "демократами, але з іклами". Нікого не потрібно змушувати допомагати, треба зробити так, щоб люди самі це хотіли зробити. І коли у вас вже є аудиторія, розголос і ви робите дійсно потрібну справу, то до вас самі підтягнуться люди й підтримає влада та бізнес.

"Хочу звернутися до молоді невеликих громад. Коли всі кажуть, що в містах більше можливостей — не слухайте! Справжні можливості саме в селах і громадах. Якщо ти творча людина, для тебе все це — майже чисте полотно", – додає Стас Гриненчук.

Окрім втілення головного проєкту, засновники молодіжної організації хочуть зробити "Вплив Єдності" показовою молодіжною організацією й готові розширятися по всій Україні. Тож усі, хто має бажання зробити проєкт, схожий на той, що втілюють у Хоньківцях, можуть розраховувати на підтримку команди Хоньківецького ліцею і звертатися до молодіжної організації з будь-якими питаннями. Тут з радістю поділяться власним досвідом та напрацюваннями.

Проєкт Партнерства "СпільноФонд" став можливим завдяки синергії Фонду громади "Подільська громада", Фонд "МХП-Громаді" за підтримки Isar Ednannia ІСАР у межах "Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства", що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Рубрика:
Кейси
2338

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: