fbpx
Сьогодні
20:54 01 Бер 2024

У США презентують спеціальну програму з цифрової освіти для українських дітей: для чого це рішення

English version here

Фото: Укрінформ

За кілька тижнів Глобальний фонд «Освіта не може чекати» (Education Cannot Wait) спільно з Міністерством освіти і науки України презентують у США спеціальну мультисекторальну програму з цифрової освіти для українських дітей.

Про це розповіла виконавчий директор Education Cannot Wait Ясмін Шеріф під час дискусії «Цифрова освіта. Забезпечення доступу до навчання під час повномасштабної війни", що відбулася в Укрінформі, пише Рубрика.

У чому проблема?

Вже третій рік триває війна в Україні й діти, особливо у східних областях, страждають від неможливості доступу до освіти.

"Тому нам потрібно рухатися значно швидше у питаннях гуманітарної підтримки і виходити на етап розвитку. Ми не можемо собі дозволити затримуватися на етапі допомоги. Ми маємо не тільки забезпечити дітей гаджетами, а повинні забезпечити підходами, технологією, філософією, яка закриє їхні освітні потреби», – наголосила виконавчий директор фонду.

Попри суттєві зусилля МОН у партнерстві з міжнародними донорами, через кумулятивний вплив COVID – 19 і триваючу війну гуманітарні потреби в секторі освіти залишаються значними. У 2024 році Український освітній кластер оцінив 1,2 млн дітей та вчителів як таких, що потребують гуманітарної підтримки.

Модератор дискусії і головний редактор журналу «Всесвіт» Дмитро Дроздовський розповів, що найбільше постраждала освітня інфраструктура Донецької, Луганської, Харківської, Миколаївської та Херсонської областей.

Згідно з Оглядом гуманітарних потреб у 2023 році, зазначив він, близько 5,3 млн дітей та вчителів в Україні зазнали негативного впливу війни, з них 4,8 млн дітей потребують негайної освітньої підтримки, у тому числі 480 000 дітей з інвалідністю та особливими освітніми потребами.

Близько 330 тис. дітей та 68 тис. вчителів у 10 регіонах України потребують цифрових пристроїв для забезпечення онлайн-навчання через неможливість регулярного навчання офлайн.

Яке рішення?

Як повідомила Шеріф найближчим часом Глобальний фонд «Освіта не може чекати» (Education Cannot Wait) спільно з Міністерством освіти і науки України запустять спеціальну мультисекторальну програму з доволі суттєвим бюджетом, яка включає центри цифрової освіти для українських дітей.

Як це працює?

Дмитро Дроздовський нагадав, що Education Cannot Wait – перший фонд, який інвестував від початку війни на потреби українських дітей 6 млн доларів.

"Ми хочемо залучити до цієї роботи бізнес-коаліції світу, аби вони допомогли з забезпеченням необхідних цифрових технологій і засобів для освітнього процесу. Презентація програми відбуватиметься Нью-Йорку», – зазначила Шеріф.

На цей час для реалізації цієї програми необхідний досить великий бюджет, тому вкрай важлива підтримка бізнес-спільнот.

«Прогалина у фінансуванні складає 70 млн доларів, щоб закрити потреби українських дітей і підтримати дистанційне навчання дітей в Україні. Нам потрібно більше коштів і більше підтримки від партнерів», – сказала Шеріф.

Вона нагадала, що її організація, яка підтримує гуманітарну діяльність у сфері освіти, з початку війни активно співпрацює з Міністерством освіти і науки України та партнерами на місцях.

Крім цього, саме завдяки підтримці Ясмін Шеріф була організована Коаліція девайсів для українських дітей.

У січні 2024 року Міністерство освіти і науки України, Міністерство цифрової трансформації України та Фундація Олени Зеленської ініціювали запуск Коаліції девайсів — об'єднання організацій, бізнесу, урядів і меценатів, що забезпечує девайсами українських учнів і вчителів, які змушені здійснювати освітній процес онлайн. Її мета — мобілізувати партнерів, щоб забезпечити потребу в девайсах для навчання та надати учням і вчителям рівний доступ до освітнього процесу в громадах, які найбільше постраждали від війни.

У межах Коаліції девайсів уже досягнуто домовленості про передачу понад 50 тисяч ноутбуків та планшетів, які будуть доставлені протягом наступних кількох місяців. Імплементаційними партнерами Коаліції девайсів є ЮНІСЕФ, ЮНЕСКО та фонд Theirworld/Глобальна бізнес коаліція для підтримки освіти.

Нагадаємо, завдяки благодійній ініціативі міжнародних фондів та українських партнерів 5000 українських школярів отримали планшети для навчання.

Як повідомлялось раніше, у Дніпропетровській області для учнів із найвразливіших категорій фонд ЮНІСЕФ передав понад 1500 хромбуків і планшетів.

Також повідомлялось, що за минулий рік по регіонах України доставили близько 30 тисяч ноутбуків із запланованих 50 тисяч.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: