fbpx
Сьогодні
22:52 26 Лют 2024

Прем’єр-міністри України та Болгарії досягли низки домовленостей за підсумками зустрічі у Києві

Фото: Урядовий портал

Україна та Болгарія зробили ще один крок для зміцнення дружніх та партнерських взаємин. На цьому наголосив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль за підсумками зустрічі з Прем'єр-міністром Болгарії Ніколаєм Денковим.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Урядовий портал.

«Сьогодні за підсумком всебічного діалогу ми дійшли до спільного знаменника щодо багатьох важливих питань. Україна та Болгарія будуть і далі посилювати співпрацю в боротьбі з російською агресією та для відновлення територіальної цілісності і суверенітету нашої держави», — наголосив Денис Шмигаль.

Глава українського Уряду відзначив, що Болгарія займатиме лідерські позиції в імплементації Формули миру Президента України, зокрема в частині екологічної, енергетичної, продовольчої безпеки та відновлення. Крім того, Болгарія буде й далі підтримувати Україну на шляху до ЄС та НАТО.

України та Болгарії досягли низки домовленостей

Фото: Урядовий портал

Як повідомив Денис Шмигаль, Міністерства юстиції України та Болгарії активізують співпрацю для притягнення росії до відповідальності за вчинені злочини.

«Також разом будемо будувати Міжнародний компенсаційний механізм, котрий дозволить стягнути з агресора кошти за завдані втрати і руйнування», — відзначив очільник Уряду України.

України та Болгарії досягли низки домовленостей

Фото: Урядовий портал

Прем'єр-міністр України відзначив, що наша держава очікує пожвавлення військового співробітництва з Болгарією. Зокрема, в межах українсько-болгарської комісії з військово-технічних питань. Це збільшить обсяг військової допомоги і започаткує спільне виробництво зброї та військової техніки.

«Болгарія також братиме активну участь у відбудові України. Особливо перспективним є енергетичний сектор. Зокрема, відновлювальна енергетика, а також атомна енергетика. Прагнемо разом якнайшвидше реалізувати проект «Вертикального газового коридору». Це буде стратегічний маршрут постачання додаткових обсягів скрапленого природного газу для потреб регіону», — сказав Денис Шмигаль.

Як повідомив Прем'єр-міністр України, сторони домовились, що найближчим часом профільні міністерства вивчать можливості встановлення інтерконекторів між електромережами України та Болгарії (через електромережу Румунії) в рамках ENTSO-E.

України та Болгарії досягли низки домовленостей

Фото: Урядовий портал

У питанні торговельних відносин Денис Шмигаль та Ніколай Денков підбили підсумки виконання домовленостей, досягнутих під час візиту Президента України Володимира Зеленського до Болгарії влітку минулого року. Було визначено пріоритетні напрями подальшої взаємодії.

Крім того, Болгарія допоможе збільшити свій транзитний потенціал європейськими «шляхами солідарності» в напрямку портів Середземного моря.

«Також у наших планах на поточний рік — проведення наступного засідання Спільної міжурядової комісії з питань економічного співробітництва. Разом організуємо українсько-болгарський бізнес-форум під патронатом Торгово-промислових палат обох країн», — відзначив Прем'єр-міністр України.

За підсумками зустрічі прем'єри-міністри України та Болгарії підписали спільну заяву.

України та Болгарії досягли низки домовленостей

Фото: Урядовий портал

Також у присутності голів урядів було підписано меморандум про співпрацю в оборонній сфері.

Як повідомляла Рубрика, 26 лютого Денков розпочав візит до України разом із іншими членами болгарського уряду. Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков домовилися активізувати розбудову логістики та інфраструктури.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: