fbpx
Сьогодні
12:59 23 Січ 2024

Коаліція з розмінування Чорного моря: повідомили, коли розпочнуть роботи

Фото: twitter.com/USEmbassyKyiv

Уже у квітні-травні поточного року зможе розпочати роботу з очищення Чорного моря від мін спільна протимінна група у складі Болгарії, Румунії та Туреччини.

Про це заявив начальник штабу оборони Болгарії Еміль Ефтимов, пише ВТА.

Як зазначив представник болгарського оборонного штабу, три країни вже давно працюють у спільних навчаннях, тому немає ніяких побоювань щодо готовності команд.

Проте, щоб коаліція запрацювала, потрібно, щоб Туреччина ратифікувала угоду.

Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев заявив, що до цієї коаліції можуть приєднатися й інші країни-союзниці з НАТО, але без використання ними бойових кораблів. За його словами, операції будуть проводитись відповідно до Конвенції Монтре.

За словами глави болгарського оборонного відомства, над питанням відповідної угоди працюють з кінця літа 2023 року.

"Ми досягли згоди щодо концепції та самого тексту угоди – як врегулювати всі питання, і наступного тижня мій заступник буде в Стамбулі для підписання, і незабаром ця місія розпочнеться", – зазначив він у розмові з журналістами у Благоєвграді.

Тагарев також додав, що командування групою буде здійснюватися на ротаційній основі.

Що відомо про інші коаліції

Нагадаємо, раніше Рубрика повідомляла, що Норвегія та Велика Британія для підтримки України створили морську коаліцію. Зазначають, що нове об'єднання постачатиме кораблі та інші транспортні засоби українським захисникам для ведення бойових дій на морі.

У зв'язку з цим, Велика Британія в межах нової морської коаліції мала передати Україні два мінні тральники. Однак Туреччина, посилаючись на конвенцію, згідно з якою протоки, які контролює вона, мають бути закритими для військових кораблів воюючих сторін, заявила, що не пропустить їх.

Окрім того, Україна та Латвія створюють Коаліцію дронів та систем радіоелектронної боротьби, до якої будуть приєднуватись інші країни-союзники.

Глава оборонного відомства Латвії Андріс Спрудс заявив, що балтійська країна бере участь у створенні коаліції з майже 20 країн для озброєння українських військових "тисячами" нових безпілотних літальних апаратів.

Раніше прем'єр-міністри Нідерландів та Великої Британії домовилися працювати над формуванням міжнародної коаліції винищувачів для УкраїниДо них долучилася і Данія.

Останнім часом країни-партнери України обговорюють збільшення кількості бортів, які будуть передані Повітряним силам ЗСУ: як тільки будуть вирішені всі технічні питання, Київ отримає винищувачі F-16.

Також під час засідання Контактної групи з питань оборони України (UDCG) 19 вересня міністри оборони України, Естонії та Люксембургу провели стартову зустріч нової ІТ-коаліції у рамках "формату Рамштайн". До них приєдналася Ірландія.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: