fbpx
Сьогодні
14:25 11 Лют 2024

Рішення для перемоги: в Україні виробництво РЕБ планують перевести на ринкові рейки

English version here

Фото: АрміяІnform

Україна має амбіції перевести виробництво засобів радіоелектронної боротьби на ринкові рейки, за прикладом безпілотників.

Про це пише Рубрика, посилаючись на віцепрем'єр – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова на каналі "Дії" в YouTube.

У чому проблема?

Як відомо, FPV-дрони мають найбільший коефіцієнт "ефективність/ціна" і їх виробництво можна швидко збільшити до дуже великих масштабів через низьку вартість і простоту технологій.

Зазначають, що загроза масових ударів кустарними FPV-дронами наразі лише набирає обертів та вже становить серйозну загрозу. Їх активно застосовують військові по обидві сторони лінії бойового зіткнення.

Ще у листопаді минулого року Федоров заявляв, що в Україні з'явиться "Армія роботів" й "Армія РЕБ" (радіоелектронної боротьби).

"Скоро запустимо "Армію роботів", "Армію РЕБ". Ми будемо спиратися на нашу ідеологію – відкриття ринку, прозорість і максимальна можливість залучити підприємців, які вже створювали різні продукти, вміють масштабувати продукти", – сказав Федоров.

Однак зараз немає готового рішення захисту, яке можна було б виробляти в таких самих масштабах і з такою самою швидкістю, як з'являються дрони.

Яке рішення?

Зі слів очільника міністерства, Україна має амбіції перевести виробництво засобів радіоелектронної боротьби на ринкові рейки, за прикладом безпілотників.

Як це працює?

Як раніше заявляв Федоров, засоби радіоелектронної боротьби швидше потраплятимуть у війська, оскільки їхній допуск до експлуатації відбуватиметься на підставі акту спільних відомчих випробувань або за результатами вивчення заявлених тактико-технічних характеристик.

"Працюємо над тим щоб повторити успіх як по дронах. Максимально відкрити ринок, зробити конкуренцію", – зазначив Федоров.

За результатами компанії виробники будуть конкурувати між собою за контракти з Міноборони.

"РЕБ доєднали до дронової нормативки, щоб у компаній була маржинальність, щоб було легше укладати договори", – додав міністр.

Як зазначають, Міноборони вже почало активне контрактування РЕБу. Також Федоров додав, що можливе створення окремої бригади РЕБу.

Нагадаємо, речник Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що для протидії ворожим ракетам і БпЛА місцеві громади можуть закуповувати засоби РЕБ у цивільних виробників.

Варто додати, що під час комбінованої повітряної атаки Росії по Україні вранці 13 січня понад два десятки російських ракет та дронів не досягли цілей внаслідок самопідривів, влучання в безлюдні території та завдяки ефективній роботі українських засобів радіоелектронної боротьби.

В Інституті вивчення війни вважають, що виведення з ладу понад 20 повітряних цілей за допомогою "активних контрзаходів засобами радіоелектронної боротьби" може бути переломом українських можливостей радіоелектронної боротьби.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: