fbpx
Сьогодні
09:59 30 Кві 2024

"Якщо росія покаже щире бажання вести переговори, то "ми точно будемо там", - Держдеп США

Фото: Reuters

Сполучені Штати Америки будуть підтримувати Київ у довгостроковій перспективі та мають план, який допоможе Україні перетворитися на успішну країну у військовому, економічному та демократичному сенсі. Окрім того, якщо росія продемонструє щире бажання вести переговори, США точно "будуть там".

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен у розмові з президентом Всесвітнього економічного форуму Борге Бренде, на зустрічі міністрів закордонних справ арабських і європейських країн в Ер-Ріяді, Саудівська Аравія, сайт Держдепу США, "Голос Америки".

Американський урядовець підкреслив, що США вдалося згуртувати країни по всьому світу для допомоги України через розуміння, що російська агресія спрямована не лише проти України, але й проти засадничих принципів світового порядку.

Водночас як підкреслив держсекретар США, на цей час закінчення війни залежить від волі й рішення очільника росії володимира путіна.

"Ми змогли об'єднати стільки країн – не лише в Європі, а й за її межами. Країни визнають, що агресія була спрямована не лише проти України, але й проти деяких основоположних принципів міжнародної системи. І якщо ми залишимо цей виклик безкарним, тоді ймовірно […] ми матимемо світ, де буде більше, а не менше, конфліктів.

Це постійні зусилля і постійна боротьба. Але плани Володимира Путіна щодо України – стерти її з мапи, включити в Росію, щоб вона більше не існувала – вони провалилися. І у нас також є альянс у Європі, який є сильнішим, він також є більшим, ніж був, і я думаю, що є план, який дозволить Україні з часом досягти успіху – [бути] сильною країною у військовому, економічному, демократичному відношенні", зауважив Блінкен.

Держсекретар вважає, що ухвалення у США закону про додаткове фінансування національної безпеки, за яким Україна отримає допомогу на загальну суму близько 61 мільярда доларів, стало серйозним "практичним і психологічним поштовхом для українців".

Цей пакет, хоч і ухвалений зі зволіканням, за визнанням Блінкена, є демонстрацією намірів США надавати довготривалу підтримку Україні, всупереч розрахункам лідера Росії Путіна перечекати західних партнерів України.

Окремо Блінкен вчергове наголосив на тому, що війна в Україні стала для росії "стратегічною поразкою", адже рф наразі є слабшою в економічному, військовому та дипломатичному планах.

За словами Блінкена, росія "переорієнтувала свою економіку у спосіб, який не є стійким. Він може спрацювати в найближчій перспективі, але це не можна підтримувати в довгостроковій перспективі. І загалом Росія слабша економічно, вона слабша у військовому плані, враховуючи знищення такої кількості її сил, і вона слабша дипломатично в більшості країн світу, не в усьому [світі], але в більшій частині".

Українці, за його словами, як ніколи об'єднані, зокрема і проти росії, "чого не було до 2014 року". Також більш згуртованим став і НАТО, до якого доєдналися Швеція та Фінляндія – подія, яку неможливо було уявити ще кілька років тому, зазначив дипломат.

Разом з тим Європа змогла позбутися залежності від російських енергоресурсів за ті два роки, що триває війна в Україні.

Усе це Блінкен вважає величезною стратегічною поразкою Росії:

"Багато в чому Путін прискорив речі, яким він намагався запобігти. Я сподіваюся, що є визнання цього", підкреслив він.

Деталізуючи довготривалі перспективи України, Блінкен пояснив, що наразі понад 30 країн або вже завершили переговори, або завершать їх незабаром щодо підписання угод про двосторонні зобов'язання у сфері безпеки з Україною. Це закладе основу для спроможності України у майбутньому стримувати й захищатися від агресії.

З економічного погляду, за його словами, попри "складні обставини", серед приватних інвесторів існує великий інтерес до України, й США сприяють притоку приватних інвестицій до країни.

Звертаючи увагу на той факт, що Україна змогла відновити товаропотік Чорним морем і зараз експортує ним більше товарів, ніж до лютого 2022 року, вказує на вірогідність економічно сильної України у майбутньому.

З погляду розвитку демократії в країні, продовжує Блінкен, найкращим поштовхом є початок переговорів з Європейським Союзом про вступ України.

Водночас закінчення війни, вважає держсекретар, "здебільшого залежить від володимира путіна і того, що він вирішить", взявши до уваги усі фактори:

"Все зазначене є найпотужнішою відповіддю Путіну, тому що це говорить про те, що Україна не тільки виживе, але й зможе процвітати у майбутньому. Тому я сподіваюся, що пан Путін зрозуміє повідомлення і продемонструє готовність вести щирі переговори, відповідно до основних принципів, які є основою міжнародної спільноти, Статуту ООН – суверенітету, територіальної цілісності, незалежності. Якщо вони належним чином підтверджені, має бути рішення.

Щойно Росія продемонструє, що вона щиро бажає вести переговори, ми точно будемо там. І я вірю, що українці теж там будуть", резюмував Блінкен.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: