fbpx
Сьогодні
09:32 30 Кві 2024

Рішення для перемоги: виробник пластикової тари з Харківщини організував виготовлення далекобійних БпЛА

English version here

Фото: WSJ

Кілька десятків робітників в ангарі на заході України збирають безпілотники, які використовують для завдавання ударів в далекому російському тилу.

Про це інформує The Wall Street Journal, пише Рубрика.

У чому проблема?

Україна активно використовує дрони дальнього радіуса дії для атак на російські нафтопереробні заводи, аеродроми та об'єкти логістики у межах війни проти Росії. Ураження далекобійними безпілотниками спрямовані на те, щоб скоротити постачання палива російським військовим і позбавити Москву експортних надходжень для фінансування війни.

Як наголошують у виданні, перенісши війну в росію, Київ міг би також змусити Москву передислокувати системи протиповітряної оборони трохи далі від лінії фронту.

Тому для задоволення попиту на такі дрони, у країні з'явилися стартапи, які виробляють різноманітні БпЛА і пропонують низку моделей. 

"Україна робить ставку на безпілотники дальнього радіусу дії, підвищуючи вартість війни для Росії.

Україна подвоює кампанію ударів по російських нафтопереробних заводах, аеродромах і об'єктах логістики", — зазначає видання.

Яке рішення?

До цього проєкту долучився і підприємець з Харківщини. До російського вторгнення бізнесмен займався виробництвом пластикової тари на півночі Харківської області, а ще раніше був головним спеціалістом Харківського авіаційного заводу.

Минулого літа спецслужби звернулися до нього з прототипом безпілотника дальнього радіуса дії та попросили повторити.

Як це працює?

Власник заводу з виготовлення дронів попросив не розголошувати інформацію про місцеперебування виробництва, назву безпілотника та особи працівників, щоб захистити їх від російської атаки.

Бізнесмен найняв на роботу кількох ветеранів авіаційної промисловості.

74-річний спеціаліст, який працює на виробництві безпілотників, каже, що у його віці він вже давно мав би піти на пенсію, але в країні війна.

далекобійні БпЛА

Фото: WSJ

З його слів, наступним викликом було розширення.

Зараз 75 людей працюють на виробничій лінії, яка починається з пресування скловолоконної сітки у форми у формі крил, хвостів і носів.

Після 11 годин затвердіння в печі деталі збираються, щоб зробити невеликий літак із розмахом крил 2 метри. Двигун і вибухівку встановлюють на іншому заводі.

Завод може виготовляти лише один-два корпуси кожного типу дронів на день. Щоб збільшити потужність, бізнесмен нещодавно придбав другу піч полімеризації. Він планує розширити приміщення та найняти ще 50 людей для роботи у дві зміни.

далекобійні БпЛА

Фото: WSJ

Водночас він розробляє власну модель безпілотника з запланованим радіусом дії понад 1000 км.

За словами одного з виробників безпілотників, витрати на виготовлення коливаються від $30 тисяч до $300 тисяч за одиницю. Але це все одно значно менше, ніж вартість крилатої ракети.

У WSJ зауважили, що швидкий розвиток української індустрії дронів підкреслює винахідливість, яка дозволила протистояти вторгненню набагато більшого сусіда.

Скільки безпілотників дальньої дії зараз виробляє Україна, невідомо.

За словами офіцера української військової розвідки, який брав участь у запуску дронів, лише близько 20% з них досягають своєї цілі через російські перешкоди.

Нагадаємо, що український оборонно-промисловий комплекс розробив баражуючі боєприпаси оперативно-стратегічного рівня "Рубака", які здатні будуть подолати відстань у 500 кілометрів.

Окрім того, в Україні розробили секретний ударний безпілотник з дальністю ураження 800 кілометрівУкраїнські експерти розкрили характеристики української розробки – далекобійного дрона "Морок".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: