fbpx
Сьогодні
10:26 30 Кві 2024

В Україні цифровізують висновок про стан здоров’я для прийомних батьків: як працює це рішення

Фото: freepik.com

В Україні за ініціативи Офісу Президента та першої леді готують до впровадження новий цифровий інструмент – медичний висновок щодо результатів медичного огляду кандидата в сімейні форми виховання.

Про це повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики, передає Рубрика.

У чому проблема?

Сьогодні висновок видається лише в паперовій формі після проходження огляду у п'яти лікарів та отримання окремої довідки від психіатра і нарколога.

Потім ці документи потрібно подати до служби у справах дітей разом із заявою або завантажити в "Дію", якщо кандидат подає заяву онлайн, і пізніше надати оригінали службі.

Це забирає багато часу і сил.

Яке рішення?

Тому в Україні готують до впровадження новий цифровий інструмент – медичний висновок щодо результатів медичного огляду кандидата в сімейні форми виховання.

"МОЗ, НСЗУ, Мінсоцполітики і Нацсоцслужба за ініціативи Офісу Президента та першої леді оптимізують процес медичного огляду та впроваджують новий цифровий продукт — медичний висновок щодо результатів медичного огляду кандидата в сімейні форми виховання", – йдеться в повідомленні.

Фото: Freepik

Як це працює?

Планується, що після запуску цифрового висновку медогляд починатиметься з сімейного лікаря або терапевта, які координуватимуть процес і спрямовуватимуть до профільних лікарів лише за потреби.

Увесь процес супроводжуватиметься та фіксуватиметься в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ), забезпечуючи прозорий та об'єктивний огляд. Вже за результатами огляду сімейний лікар сформує в системі цифровий медичний висновок.

У Мінсоцполітики зауважують, що цей цифровий документ уможливлює обмін інформацією між медичною та соціальною стороною, і подавати зайві папери не доведеться. А сам медогляд стане швидшим.

Також уряд вже працює над оптимізацією процесу щорічного огляду дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і впровадженням відповідного цифрового медичного висновку.

Зазначимо, що раніше МОЗ ухвалило єдиний порядок медичного огляду для зарахування дитини до закладу освіти, дитячого закладу оздоровлення та відпочинку. Відтепер всі базові обстеження дитина може пройти у сімейного лікаря.

Нагадаємо, раніше Рубрика повідомляла, що у Міністерстві соціальної політики представили тизер єдиної державної онлайн-платформи про усиновлення та сімейне виховання дітей "Україна для кожної дитини". Запуск ресурсу передбачався на початку 2024 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: