fbpx
Сьогодні
Фото, відео 16:15 19 Гру 2023

Рішення для відбудови: першу в країні фабрику-кухню збудували у Бучі

English version here

Фото: facebook / Олена Зеленська

Будівництво першої в Україні фабрики-кухні завершилося в Бучі Київської області.

Про це дружина Президента Олена Зеленська повідомила у Фейсбуці, пише Рубрика.

У чому проблема?

За словами Олени Зеленської, початок проєкту поклало бажання Баффета не лише допомогти Україні відновитися після вторгнення російських загарбників, але й стати кращою.

Насамперед меценат хотів допомогти дітям та освіті.

Фото: facebook / Олена Зеленська

Як згадала Зеленська, ще до початку повномасштабної війни аудит шкіл показав, що не кожен заклад має належні потужності для приготування для дітей якісної їжі.

Після того ж, як сотні закладів освіти в Україні розбомбила, знищила російська армія повноцінне харчування опинилося під ще більшим питанням.

Проєкт фабрики-кухні, яка б готувала на школи кількох громад, став особливо актуальним.

Яке рішення?

Наразі у Бучі завершилося будівництво першої в країні фабрики-кухні.

Фото: facebook / Олена Зеленська

Як це працює?

"Рада нині бути тут із меценатом Говардом Баффетом, завдяки якому став можливим цей проєкт. А він не лише про їжу – він про спільні дії. Про підтримку, яка не має кордонів і територіальних меж. Про робочі місця й таке необхідне деокупованим територіям економічне пожвавлення", – зазначила перша леді.

Фото: facebook / Олена Зеленська

Також у Фейсбуці Зеленська пригадала, як усе почалося.

"Менш як рік тому на цьому місці був пустир, а ми з меценатом паном Говардом Баффетом піднімали перший символічний ківш землі, відкриваючи будівництво. І ось сьогодні ми на вже завершеному будівництві першої в Україні фабрики-кухні, у Бучі", – зауважила дружина Президента.

Фото: facebook / Олена Зеленська

За даними Зеленської, уже із січня-лютого кухня в Бучі годуватиме одразу 30 навколишніх шкіл і садочків трьох громад:

  • Бучанської,
  • Немішаївської,
  • Бородянської.

Фото: facebook / Олена Зеленська

"І це будуть обіди, приготовані не просто в новому приміщенні, а на сучасному обладнанні, за сучасними технологіями. І за новими вимогами реформи: щоб і корисно, і смачно одночасно", – наголосила перша леді.

Фото: facebook / Олена Зеленська

Наступним етапом, за її словами, будуть тренінги для персоналу й налагодження технологічного процесу.

"Я дуже вдячна панові Говарду і його The Howard G. Buffett Foundation, яка була з нами на всіх етапах цього унікального починання. З нашого боку над проєктом працювала команда реформи, Київська ОВА та мерія Бучі, були залучені й представники міністерств. Тобто це велика колективна праця. До роботи цієї кухні буде прикута увага всієї країни, тому сподіваюся, місто покаже найкращий приклад ефективного використання", – додала Зеленська.

Також вона анонсувала майбутнє будівництво другої в країні фабрики-кухні, а саме в місті Лозова Харківської області. Ця кухня годуватиме щодня приблизно 14 тисяч учнів і дошкільнят у п'яти громадах Лозівського району.

Дружина Президента підкреслила, що реформа шкільного харчування триває. Для кожного регіону фахівці підбирають оптимальний варіант.

Приміром, в одному буде фабрика-кухня, в іншому – розшириться мережа опорних кухонь.

"Завжди наголошую: ми не просто будуємо кухні чи харчоблоки – ми забезпечуємо дітям рівний доступ до здорової їжі в будь-якому куточку країни, від великих міст до найменших сіл. Ми хочемо виростити здорове покоління і зробимо це. Попри все", – заявила перша леді.

Зазначимо, що будівництво фабрики-кухні в Бучі є частиною реформи шкільного харчування. Роботи стартували навесні поточного року.

Як повідомлялось, на початку листопада у Київській області провели партнерську зустріч з обміну досвідом "Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи": представники 12 регіонів країни.

Нагадаємо, що в Україні в комунальних закладах середньої освіти дітей з інвалідністю годуватимуть безкоштовно.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: