fbpx
Сьогодні
17:57 31 Сер 2022

У Бучі починають будувати фабрику-кухню, де готуватимуть їжу для школярів

Фото ілюстративне

Це повернення ініціативи Олени Зеленської з реформи шкільного харчування у межах відбудови України.

Про таке рішення повідомили в Офісі Президента. 

У чому проблема? Після пів року війни деякі області наважуються починати навчання в школах, де це можливо. Проте одним з основних завдань є харчування дітей. Як це зробити якісно, безпечно та максимально оптимізовано?

Яке рішення? У Бучі побудують першу в Україні фабрику-кухню, де готуватимуть їжу для шкіл. Фабрику-кухню побудують за меценатську допомогу Говарда Баффета – американського бізнесмена, сина Воррена Баффета. Вона має запрацювати 1 вересня 2023 року. Спорудження об'єкта – частина розпочатої до російського нападу реформи шкільного харчування.

Фото: із сайту Офісу Президента. Олена Зеленська та Говард Баффет

Як це працює? Така фабрика-кухня дає змогу приготувати до 10 тисяч порцій. Таким чином  відбувається економія витрат на воду та електроенергію, постачання їжі дітям стає систематизованим, безпечним і якісним. А контроль за технологічним процесом і дотриманням норм НАССР відбуватиметься на якісно новому рівні.

Основними споживачами продукції нової фабрики-кухні будуть школи Бучі та щонайменше двох найближчих громад – Бородянської та Немішаївської.

Водночас в умовах війни потужності виробництва можуть бути переналаштовані або розширені для забезпечення харчуванням будь-яких груп населення, які цього потребують. Зокрема, підприємство зможе годувати тимчасово переміщених осіб і місцевих жителів.

Очікується, що фабрика-кухня в Бучі стане пілотним проектом. Надалі мережа фабрик-кухонь може бути поширена на інші регіони. Кожне з підприємств зможе забезпечувати харчуванням 30-40 навчальних закладів (нині в Україні діє мережа з 14 тисяч шкіл та 10 тисяч закладів дошкільної освіти).

Також для обслуговування фабрик-кухонь та задоволення інших потреб навчальних закладів поступово створюватимуть професійні центри підготовки кухарів, які зможуть організувати перекваліфікацію таких фахівців із наявних закладів і готувати кухарів на постійній основі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: