fbpx
Сьогодні
Фото 16:24 02 Лис 2023

Реформи шкільного харчування: на Київщині представники 12 регіонів обмінювались досвідом

Фото: facebook.com/olenazelenska

У Київській області провели партнерську зустріч з обміну досвідом "Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи: представники 12 регіонів країни.

Про це дружина Президента Олена Зеленська повідомила у Фейсбуці, інформує Рубрика.

"Дошкільний заклад на Київщині. Вороже вторгнення позначилося на ньому, як і на всій країні: навесні 2022 року поруч були бої, тепер буденними стали повітряні тривоги, тож у підвалі бомбосховище; серед вихованців – діти вимушених переселенців і військовослужбовців… Але поряд із труднощами воєнного часу тут дбають про здорове майбутнє для дітей. Усупереч війні створюють для них найкращі умови. Разом із дієтологом і технологом розробили нове здорове меню, яке враховує і особливі потреби, – зокрема безглютенове та безлактозне. Працює «Школа здорового харчування» для батьків. Так у садочку втілюється реформа шкільного й дошкільного харчування, яку ми ініціювали ще у 2020 році й запустили в перші дні 2022-го", – зазначила Зеленська.

За її словами, як справді велика справа – реформа – об'єднала навколо себе всю країну, найкращих фахівців.

Зокрема, 1 листопада представники 12 регіонів країни провели партнерську зустріч з обміну досвідом "Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи".

"Особливість таких зустрічей – учасники все бачать на практиці: відвідують школи й садочки, розмовляють із вчителями, кухарями, батьками, учнями, куштують страви з нового меню. Так реформа не спускається згори, а поширюється "каскадно", передається із громади в громаду", – зауважила Зеленська.

За її словами, у таких зустрічах уже брали участь Тернопільська, Одеська, Полтавська області. Київщина, яка є лідером реформи, зустрічає колег з усієї країни вже втретє.

Фото: facebook.com/olenazelenska

Очільники 12 ОВА разом із представниками Київської ОВА ознайомилися з реформою в дії у місцевих школах, на будівництві фабрики-кухні в Бучі, яка нагодує десятки навчальних закладів трьох тутешніх громад.

"Ніхто у світі ще не проводив такої глобальної реформи шкільного харчування в умовах війни. Це на початку ми збирали найкращий міжнародний досвід. А зараз уже самі можемо ним ділитися", – наголосила Зеленська.

Але найголовніша мета, зауважила дружина Президента, сягає далі 2027 року.

Фото: facebook.com/olenazelenska

Бо це – формування культури здорового харчування в Україні.

"У нас зараз є справді унікальний шанс: розпочавши із садочків та шкіл, сформувати здорові харчові звички для цілого покоління. А відтак – для всього суспільства. Саме той випадок, який доводить: навіть із воєнного часу можна вийти сильнішим, міцнішим, кращим. Зробимо це разом для наших дітей!", – підкреслила Зеленська.

Фото: facebook.com/olenazelenska

Довідка

Кабінет міністрів затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки.

За словами першої леді, затверджена стратегія має стати дорожньою картою реалізації реформи для всіх її учасників – від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. Громади на її основі можуть розробити власні стратегії для змін на місцях.

"Фактично цей документ – готовий план дій на найближчі роки", – пояснила Зеленська.

Так, цілями затвердженої стратегії є, зокрема, підвищення фінансової й інституційної спроможності громад, відновлення і модернізація кухонь та їдалень, дотримання вимог системи безпечності НАССР.

Серед цілей також:

  • розвиток кадрового потенціалу і підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти,
  • запровадження нових норм харчування та меню,
  • формування культури здорового харчування в Україні.

Як зауважила перша леді, формування культури здорового харчування можна назвати основною, глобальною метою всього задуму, адже зі шкільної їдальні починаються харчові звички на все життя.

Зеленська підкреслила, що реформа шкільного харчування триває навіть під час війни, адже, попри вороже вторгнення, країна мусить давати дітям найкраще – від освіти до харчування.

Нагадаємо, що в Україні в комунальних закладах середньої освіти дітей з інвалідністю годуватимуть безкоштовно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: