fbpx
Сьогодні
17:42 20 Лис 2023

Туреччина, Болгарія та Румунія близькі до укладання угоди про розмінування Чорного моря

Ілюстративне фото

Туреччина, Болгарія та Румунія близькі до укладання угоди про формування спільних сил для знешкодження мін, які потрапляють у їхню частину Чорного моря через російську агресію в Україні.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на поінформовані джерела, цитує Рубрика.

Заступники міністрів оборони трьох країн планують зустрітися в Анкарі 22 листопада, щоб спробувати узгодити деталі.

За словами одного із джерел, залишається незрозумілим, чи буде підписана остаточна угода після дводенної зустрічі.

Міністерства оборони Туреччини, Румунії та Болгарії від надання коментарів Bloomberg відмовились.

Зустріч політиків відбудеться через кілька днів після того, як головнокомандувач ВМС Туреччини Ерджумент Татлиоглу висловив незгоду із присутністю у Чорному морі ВМС інших союзників по НАТО, включаючи США. Він заявив, що це може ще більше посилити напруженість у регіоні.

У разі успіху мінно-тральні сили не вважатимуться операцією НАТО, але стануть першою масштабною спільною акцією чорноморських союзників з моменту початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, 18 листопада у Чорному морі внаслідок підриву на міні біля берегів України зазнало ушкоджень торговельне судно під прапором Ліберії, яке перевозило на борту пшеницю.

Зауважимо, що це не перший випадок підриву суден на морських мінах біля берегів України. Раніше повідомляли, що в Чорному морі на міні підірвалось судно з Туреччини.

Також 14 серпня, на узбережжі румунського курорту Костінешть стався вибух, імовірно, спричинений морською міною. Для пошуку ще одного вибухонебезпечного предмета залучили військових водолазів.

Тоді військово-морські сили Болгарії посилили заходи безпеки у зв'язку з інцидентом біля румунського курортного селища Костінешті, де могла розірватись морська міна.

А 23 жовтня керівник об'єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк повідомила, що росіяни посилюють мінну небезпеку в акваторії Чорного моря.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: