fbpx
Сьогодні
09:45 18 Лис 2023

Балкер, що перевозив зерно, потрапив поблизу берегів України в Чорному морі на міну

English version here

Фото: MARINETRAFFIC.COM

У Чорному морі внаслідок підриву на міні біля берегів України зазнало ушкоджень торговельне судно під прапором Ліберії, яке перевозило на борту пшеницю.

Про це пише Reuters із посиланням на джерела.

Як зазначають, інцидент трапився у четвер, 16 листопада, коли корабель прямував з українського порту "Південний".

Чотири морські та торговельні джерела повідомили, що балкер Georgia S під прапором Ліберії, завантажений пшеницею, зазнав пошкоджень вже у відкритому морі.

Видання також посилається на неназване джерело в українському уряді, яке стверджує, що корабель, імовірно, натрапив на пливучу морську міну.

Згідно з даними компанії MarineTraffic, яка займається відстеженням суден і морською аналітикою, в п'ятницю судно прямувало до румунського порту Констанца.

Також Reuters зазначає, що страхові премії від військових ризиків для кораблів зросли після того, як минулого тижня ракета пошкодила торговельне судно в українському порту.

Зауважимо, що це не перший випадок підриву суден на морських мінах біля берегів України. Раніше повідомляли, що в Чорному морі на міні підірвалось судно з Туреччини.

Також 14 серпня, на узбережжі румунського курорту Костінешть стався вибух, імовірно, спричинений морською міною. Для пошуку ще одного вибухонебезпечного предмета залучили військових водолазів.

Тоді військово-морські сили Болгарії посилили заходи безпеки у зв'язку з інцидентом біля румунського курортного селища Костінешті, де могла розірватись морська міна.

Що відомо про безпечне судноплавство в Чорному морі

Після того, як у липні росія заявила, що виходить із "зернової угоди" окупанти почали обстрілювати українські порти та зернову інфраструктуру на півдні України. Майже не щодня агресори запускають БпЛА та ракети у напрямку південних портів країни.

Попри це, ще у серпні Україна оголосила про відкриття у Чорному морі тимчасових коридорів для торговельних суден. При цьому ВМС України наголосили, що зберігається загроза з боку рф.

Тоді ж в Уряді країни заявили, що планують почати страхувати за рахунок власного бюджету судна, які йтимуть "зерновим коридором".

А вже 15 листопада Уряд створив новий механізм страхування суден від воєнних ризиків, який дозволить значно знизити чинні страхові внески для перевізників, які експортують та імпортують з чи до нашої країни морем.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: