fbpx
Сьогодні
Відео 17:59 11 Лис 2023

Лубінець заявив, що росіяни вербують українських дітей, щоб ті повідомляли про мінування в школах

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що українських дітей масово вербують з території російської федерації, щоб змушувати їх повідомляти про мінування шкіл й інших закладів.

Про це він повідомив у своєму Telegram-каналі, інформує Рубрика.

За його словами, це явище стало масовим і поширилося по всій території України.

"Це серйозна пропагандистська, розвідувальна робота, яку провадять розвідувальні органи російської федерації на території нашої держави із залученням наших дітей", — сказав Лубінець.

Він також заявив, що це підпадає під визначення воєнного злочину як використання дітей під час міжнародного воєнного конфлікту.

Омбудсмен закликав здійснювати роз'яснювальні заходи з неповнолітніми у навчальних закладах.

"Їм потрібно чітко донести: вас росіяни хочуть використовувати у своїх злочинних діях!" — зазначив він.

Лубінець додав, що Офіс омбудсмена направить лист до Міністерства освіти України з проханням здійснити просвітницькі заняття зі школярами та студентами.

Нагадаємо, 1 вересня у Києві повідомляли про нібито замінування усіх середніх шкіл. Після ретельної перевірки ця інформація не підтвердилася.

Згодом, у другий навчальний день після літніх канікул поліція столиці також отримала повідомлення про нібито "замінування" усіх середніх шкіл та коледжів Києва.

Інші злочини рф проти українських дітей

росія організовано депортує українських дітей з окупованих територій. Станом на 9 листопада Україна підтвердила незаконне вивезення 19 546 дітей.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента росії володимира путіна та уповноваженої зі справ дітей рф марії львової-бєлової. Їх підозрюють у незаконному вивезенні українських дітей з окупованих територій до росії. А в липні 2023 року Офіс генерального прокурора розпочав розслідування участі білоруського Червоного Хреста в депортації українських дітей.

Також від російської агресії в Україні діти гинуть й отримують поранення. Згідно з останніми даними ювенальних прокурорів, внаслідок збройної агресії рф 510 українських дітей загинули, а ще понад 1143 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Найбільше постраждалих дітей у Донецькій (492), Харківській (304), Херсонській (132), Київській (129), Запорізькій (99), Миколаївській (97), Дніпропетровській (96), Чернігівській (72) та Луганській (67) областях України.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: