fbpx
Сьогодні
11:58 16 Лис 2023

Україна підписала меморандум з Tetra Tech про розмінування енергетичної інфраструктури: у чому рішення

English version here

Фото: Міненерго

Міністерство енергетики України та американська компанія Tetra Tech, Inc домовилися про співпрацю у протимінній діяльності.

Про це повідомляє пресслужба Міненерго, пише Рубрика.

У чому проблема?

За попередніми оцінками компаній паливно-енергетичного сектору, площа територій енергетичної інфраструктури, які потребують обстеження на наявність ділянок, забруднених мінами та вибухонебезпечними залишками війни, становить понад 30 тисяч гектарів лише на підконтрольних Україні територіях.

Найбільш замінованими є території енергетичної інфраструктури Запорізької, Донецької та Харківської областей. Також розмінування потребують об'єкти у Миколаївській, Дніпропетровській, Херсонській, Сумській, Чернігівській, Житомирській областях.

"Враховуючи це, нам надзвичайно потрібна допомога партнерів у розмінуванні", – додав Галущенко.

Яке рішення?

Відповідний меморандум у присутності міністра енергетики Германа Галущенка та віцепрезидента компанії Tetra Tech, Inc Стіва Прістлі підписали заступник міністра Ярослав Демченков і керівник проєкту Tetra Tech, Inc Джефф Колдвелл.

Фото: Міненерго

"Розмінування енергетичних об'єктів – один з пріортитетів, завдяки якому енергетики зможуть швидше відновлювати електро- і газопостачання населенню", – зазначив Галущенко.

Як це працює?

Джефф Колдвелл наголосив, що укладені домовленості допоможуть покращити енергетичну безпеку в Україні.

Меморандум укладено у межах міжнародної конференції "Енергія для відновлення України" (Energy for the recovery of Ukraine), що триває у Варшаві.

Передбачається, що Tetra Tech, Inc надаватиме технічну допомогу та консультативну підтримку Mіненерго в реалізації заходів протимінної діяльності.

Сторони також співпрацюватимуть для безпечного відновлення критичної енергетичної інфраструктури України шляхом очищення енергетичних об'єктів, їх майданчиків та прилеглих територій від вибухонебезпечних пережитків війни та їх компонентів, що створюють загрозу життю та здоров'ю людей, і забезпечення належної безпечної експлуатації енергетичних об'єктів.

Довідка

Міністерство оборони України спільно з компанією Tetra Tech започаткували проєкт з гуманітарного розмінування.

Компанія є основним партнером України з реалізації проєктної діяльності Державного департаменту США, має великий досвід реалізації проєктів із розмінування в світі та допомагає нарощувати можливості в цьому напрямку.

"Ми робимо все для очищення території України від вибухонебезпечних предметів: максимально залучаємо іноземних партнерів. Один із прикладів – співпраця з американською компанією Tetra Tech", – зазначив заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

Компанія є основним партнером України з реалізації проєктної діяльності Державного департаменту США, має великий досвід реалізації проєктів із розмінування в світі та допомагає нарощувати можливості в цьому напрямку.

Американська компанія презентувала будівництво тимчасового навчального центру, де фахівці із передовим досвідом розмінування у різних країнах готуватимуть українських спеціалістів.

Центр зможе готувати близько 500 фахівців на рік. Це – потужний крок, що значно пришвидшить процес розмінування.

Унікальність проєкту – можливість зосереджувати увагу на підготовці фахівців з гуманітарного розмінування. Буде створено безперервний замкнутий цикл підготовки від початкового і до максимально можливого рівня EOD-3+.

Залучатимуться фахівці Міноборони, інших органів центральної виконавчої влади та представники операторів протимінної діяльності, які зараз працюють в Україні.

Міністерство оборони України є основним стейкхолдером процесу гуманітарного розмінування та з минулого року активно співпрацює з Tetra Tech.

Нагадаємо, у Міністерстві економіки вважають, що штучний інтелект може допомогти в гуманітарному розмінуванні території України.

Також повідомлялось, що у Миколаєві підприємство "Нібулон" почало будувати судно для розмінування. Його передадуть ДСНС для розмінування водних шляхів.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: