fbpx
Сьогодні
12:42 18 Лис 2023

Рішення для перемоги: українські оборонці отримають ударні дрони “Морок”

English version here

Фото: Фейсбук / Сергій Притула

Українські Сили отримають далекобійні ударні безпілотники нового зразка, які мають можливість уражати цілі у глибокому тилу на російській території.

Про це пише Рубрика, посилаючись на світлини нового безпілотника, які оприлюднив волонтер Сергій Притула у Facebook.

У чому проблема?

На сьогодні дрони – це очі сучасної армії. Вони захищають позиції, розвідують, коригують, іноді роблять "смерть ворогам", збивають ворожі дрони й навіть беруть у полон.

Залежно від позицій та завдань підрозділу, може знадобитись дрон з тепловізійною камерою, більшою дальністю польоту чи кратністю камери для ефективнішої та безпечнішої аеророзвідки.

До того ж дрони допомагають тримати під контролем свої позиції та знаходити ворожі, не піддаючи ризику життя військових. А якісна та вчасна аеророзвідка дає нашим підрозділам чимало інформації, щоб спрямувати вогонь по позиціях ворога.

Та враховуючи те, що росія постійно цілеспрямовано майже кожного дня з початку повномасштабного вторгення атакує БпЛА регіони країни, то нашим військовим вкрай потрібно чимось відповідати по територіях рф, зокрема, чим далі вглиб країни-терористки.

Яке рішення?

Забезпечили безпілотниками, які може уражати цілі у глибокому тилу на російській території взялися у фонді Сергія Притули.

Сергій Притула напередодні розповів, що місяць тому в рамках великого збору "Можем павтаріть" було зібрано 177 млн грн на 101 дрон "Морок", і зараз "перші літачки вже готуються до передачі відповідним структурам".

Як це працює?

"Взимку чекаємо на відеоконтент з бавовною на болотах", наголосив волонтер.

Уперше представлений широкій публіці дрон під назвою "Морок", судячи зі слів Притули, призначений для завдавання удару на території рф. Схожим чином минулого року були придбані дрони "Бобер".

БпЛА Морок

Фото: Фейсбук / Сергій Притула

Порівняно з минулим безпілотником "Морок" став меншим та дешевшим — близько 1,7 мільйона гривень проти 4 мільйонів за один "Бобер".

Точні технічні характеристики безпілотника не повідомляють, однак, судячи з поставлених задач, дальність польоту має становити сотні кілометрів.

Аеродинамічна схема літака подібна тим, що використовуються у швидкісних реактивних літальних апаратах. Проте чорна надбудова в хвості фюзеляжу одразу за кілем схожа на двигун внутрішнього згорання.

  • Довжина безпілотника складає близько 1,5 метрів,
  • розмах крил приблизно 1,5 метра.

На безпілотнику візуально відсутні оптичні прилади, що може говорити про використання вже традиційної схеми управління польотом за допомогою інерційної системи з корекцією по сигналах GPS без залучення оператора.

БпЛА Морок

Фото: Фейсбук / Сергій Притула

Що відомо про нові безпілотники в Україні

Нагадаємо, 16 листопада міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що українська оборонна промисловість вийшла на серійне виробництво ударних дронів аналогічних іранським Shahed-136.

Як зауважив очільник відомства, мова йде про випуск десятків дронів-камікадзе на місяць. Він зазначив, що це дрони нового зразка, які раніше не були публічно представлені.

"Починаючи з того, що називають "українським Шахедом", ми не кажемо назву цього продукту, але вийшли на серійне виробництво його і зараз (виробляємо) десятки на місяць, продовжуючи багатьма іншими позиціями, які ми раніше виробляли зовсім мало, а зараз маємо пристойні цифри", – сказав міністр.

Під "аналогом Шахедів" керівник міністерства, імовірно, мав на увазі ударний безпілотник з бойовою частиною масою 40-50 кілограмів та дальністю польоту до 1000-2000 км.

Нагадаємо, що на озброєнні Збройних сил України вже понад 20 нових найменувань дронів українського виробництва. Цього року Кабмін виділив цього року 40 мільярдів гривень для інвестицій в українських виробників безпілотників.

Окрім того, Міноборони також заявило, що зброя українського виробництва потраплятиме на фронт швидше. На період війни спростили виробничий цикл і процес випробувань.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: