fbpx
Сьогодні
Фото, відео 16:15 12 Лис 2023

Рішення для перемоги: в Україні розробили незвичний квадрокоптер "Джміль-90", який може стріляти ракетами

English version here

Фото: Телеграм / Армія дронів

Команда українських інженерів розробила незвичайний апарат "Джміль-90", який може бути як пілотованим, так і безпілотним.

Про це розповіли в Армії дронів та на сайті розробників, пише Рубрика.

У чому проблема?

Після повномасштабного вторгнення росії на територію України наявність дронів для українських військових стала просто необхідним для проведення військових дій.

Це "очі" наших військових, а також дрони використовують для ураження техніки та живої сили противника, таким чином зберігаючи життя наших захисників. Проте противник їх виявляє та збиває, або завдяки РЕБ змінює їх курс та напрямок або взагалі приземляє. На жаль, дрони є ефективним, але розхідним матеріалом. 

Тому українці своєю чергою активно допомогають закуповувати їх та збирають кошти на це, а наші інженери працюють над розробкою нових БпЛА.

Яке рішення?

Українські винахідники спроєктували "Джміль-90" на основі досвіду створення апарата FlyingBike2018 і з урахуванням результатів його випробувань.

"Джміль-90" підіймає вагу близько 90 кг і може стати для українських військових універсальною платформою для боротьби з окупантами, вважають його творці.

Як це працює?

Розробники зменшили розмір, спростили трансмісію та конструкцію загалом із метою зробити його якнайбільше технологічним і придатним для масового виробництва.

Адаптували конструкцію під використання якомога більшої кількості готових деталей і вузлів, які серійно виробляються та які можна придбати, тобто всі частини стали дешевшими.

БпЛА Джміль-90

Фото: lying-bike2018

Конструктори планують поставити систему керування на зразок тої, що використовують дрони типу FPV, — це простіше та швидше.

Як розповідають розробники, наразі є готова до виготовлення модель універсального БПЛА зі злітною масою 200 кг.

Потужність двигуна Rotax-582 складає 48 кВт або 65 кінських сил. Баки безпілотника вміщують до 60 літрів палива, при витраті в розмірі 27 літрів за годину такий обсяг забезпечує тривалість польоту близько 2 годин.

БпЛА Джміль-90

Фото: lying-bike2018

Технічні характеристики:

  • розрахункова швидкість польоту — 90-100 км/год;
  • довжина — за корпусом — 2600 мм, за краями пропелерів — 3700 мм;
  • ширина — за корпусом — 2000 мм, за краями пропелерів — 3100 мм;
  • висота — 1300 мм;
  • маса без пального — 90 кг;
  • максимальна злітна вага — 200 кг;
  • місткість баків із паливом — 60 л.

Можливі варіанти використання

Конструкція "Джміль-90" передбачає використання в бойових цілях, хоча інженери поки не продумували встановлення якоїсь конкретної системи озброєння. За словами засновника проєкту Ігоря Настащука, підвісити до нижньої частини дрона можна що завгодно, аби воно не перевищувало вагу.

Можна використовувати самокеровані ракети, які наводяться по лазерному променю. Інша проблема — системи наведення зброї та захищені канали для керування нею.

Можна також встановити пусковий уніфікований блок УБ-16-57 вагою близько 50 кг із десятком осколкових ракет С-5М із дальністю пуску до 2,5 км. У такому разі військові вже після знаходження цілі аеророзвідкою можуть запустити дрон, відстрілятися, а потім одразу ж відвести його в укриття.

"Ми дійшли думки, що значно кориснішим був би БПЛА вертикального зльоту й посадки з навантаженням близько 70-100 кг. У разі використання його у зв'язці з маленькими розвідувальними БПЛА можна було б завдавати противнику великої шкоди. А боротися з БПЛА, що працює в режимі підскоку (вискочив на кілька секунд через посадку, через будову, з яру, захопив ціль, підсвічену маленьким БПЛА, зробив пуск і пішов за перешкоду) — практично нереально", — додав розробник.

БпЛА Джміль-90

Фото: lying-bike2018

Ще Ігор Настащук пропонує використовувати "Джміль-90" як транспортний засіб на фронті. На його думку, в цьому випадку завдань для нього військові знайдуть не менше, наприклад, доставляти боєприпаси чи зброю на передову або українським ДРГ під час висадки на інший берег Дніпра чи навіть у Крим.

Нагадаємо, український оборонно-промисловий комплекс розробив баражуючі боєприпаси оперативно-стратегічного рівня "Рубака", які здатні будуть подолати відстань у 500 кілометрів.

Окрім того, з нагоди Дня Захисників та захисниць Вінниця передала військовим першу партію розвідувальних дронів "Щедрик".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: