fbpx
Сьогодні
18:41 17 Сер 2023

Рішення для перемоги: в Одесі запрацював Центр інформації та документації НАТО

17 серпня, Одеський державний університет внутрішніх справ підписав меморандум про співробітництво та партнерство з Центром інформації та документації НАТО.

Про це пише РБК-Україна, посилаючись на народного депутата Олексія Леонова.

У чому проблема?

Міністерство оборони розпочало розробку змін до Положення про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ.

"В основі змін – стандарти кадрового менеджменту НАТО", – підкреслили у Міноборони.

Також 10 серпня, Верховна Рада у першому читанні підтримала проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення діяльності в галузі державної авіації України.

Яке рішення?

За словами депутата, метою підписання меморандуму є зміцнення двостороннього співробітництва, спрямоване на реалізацію державної політики України у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції.

Як це працює?

В ході онлайн-заходу також були висвітлені питання налагодження співпраці в наступних напрямах:

  • організація та проведення спільних інформаційних заходів;
  • навчання для підвищення професійного потенціалу і спроможності здобувачів вищої освіти університету, в тому числі за участю працівників уповноважених підрозділів органів Національної поліції України та її структурних підрозділів (які можуть долучатися до втілення вказаної мети) з питань євроатлантичної інтеграції, зокрема реформ сектору безпеки і оборони, та у сфері комунікацій;
  • розробка та втілення навчальних та інформаційних програм та курсів, різноманітних проєктів, спрямованих на підвищення рівня обізнаності щодо функцій і ролі НАТО, співробітництва України та НАТО;
  • координація та організація проведення національних, регіональних та міжнародних семінарів, конференцій та круглих столів з питань європейської та міжнародної безпеки і, особливо, ролі НАТО.
    Наприкінці зустрічі учасники домовились про узгодження плану дій в рамках співпраці між Одеським державним університетом внутрішніх справ й Центром інформації та документації НАТО.

Нагадаємо, що Литва, Латвія й Естонія приєдналися до декларації країн "Великої сімки" щодо підтримки гарантій безпеки для України.

Гарантії безпеки для України

У Вільнюсі 11 та 12 липня відбувся саміт країн НАТО, однієї з головних тем якого була Україна.

У підсумковому комюніке саміту, оприлюдненому на сайті Альянсу, Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України – у НАТО.

Окрім того, Глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".

Лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі "Спільну декларація про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine). Вони узгодили не конкретні параметри "гарантій безпеки", а їхню рамку, а конкретні двосторонні договори будуть підписані пізніше.

14 серпня стало відомо, що Греція підтримала гарантії безпеки для України та стала 14 країною, яка приєдналася до декларації G7.

 Серед тих, хто долучився до декларації G7, також Бельгія, Чехія, Данія, Фінляндія, Ісландія, Ірландія, Латвія, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Румунія, Іспанія та Швеція. 

Зокрема, нещодавно декларацію підписала і Болгарія.

Зауважимо, що протягом серпня Україна розпочала переговори про "гарантії безпеки" зі Сполученими Штатами Америки та Великою Британією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: