fbpx
Сьогодні
14:44 17 Сер 2023

До декларації G7 щодо гарантій безпеки для України приєдналися країни Балтії

English version here

Фото: postimees.ee

Литва, Латвія й Естонія приєдналися до декларації країн "Великої сімки" щодо підтримки гарантій безпеки для України.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на спільну заяву прем'єр-міністрів трьох країн.

Так, прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас, прем'єр Латвії Кріш'яніс Каріньш та прем'єр Литви Інгріда Шимоніте заявили про приєднання до декларації G7.

"Ми будемо працювати з Україною у рамках цієї міжнародної рамки, щоб створити безпекові зобов'язання та механізми, які допоможуть Україні якнайшвидше перемогти у цій війні, підтримувати економічну стабільність та відбудову, забезпечити реалізацію реформ, стійкість та просування на її європейському та євроатлантичному шляху", – йдеться у заяві.

Країни Балтії приєдналися до декларації G7 щодо гарантій безпеки для України

Фото: twitter.com/kajakallas

У ній також значиться, що боротьба України проти рф допомагає захистити євроатлантичну безпеку та міжнародний порядок. Прем'єри обіцяють підтримувати Україну до перемоги та брати участь у міжнародних зусиллях для захисту її незалежності, демократії і добробуту, а також притягнення до відповідальності відповідальних за злочин агресії.

При цьому вони переконані, що тільки членство у НАТО надасть Україні безпекові гарантії та надійний інструмент стримування, щоб запобігти новій агресії РФ. Вони зазначили, що продовжать непохитну підтримку України, щоб вона якнайшвидше стала членом Альянсу.

Прем'єри країн Балтії також пообіцяли співпрацювати з Україною на її шляху до Євросоюзу та сподіваються на початок перемовин про вступ у 2023 році, після відповідної оцінки Єврокомісії.

"Сильна, незалежна і процвітаюча Україна, яка повністю інтегрована у євроатлантичну родину – це вкрай важливо для європейської безпеки", – говориться у спільній заяві.

Гарантії безпеки для України

У Вільнюсі 11 та 12 липня відбувся саміт країн НАТО, однієї з головних тем якого була Україна.

У підсумковому комюніке саміту, оприлюдненому на сайті Альянсу, Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України – у НАТО.

Окрім того, Глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".

Лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі "Спільну декларація про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine). Вони узгодили не конкретні параметри "гарантій безпеки", а їхню рамку, а конкретні двосторонні договори будуть підписані пізніше.

14 серпня стало відомо, що Греція підтримала гарантії безпеки для України та стала 14 країною, яка приєдналася до декларації G7.

 Серед тих, хто долучився до декларації G7, також Бельгія, Чехія, Данія, Фінляндія, Ісландія, Ірландія, Латвія, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Румунія, Іспанія та Швеція. 

Зокрема, нещодавно декларацію підписала і Болгарія.

Зауважимо, що протягом серпня Україна розпочала переговори про "гарантії безпеки" зі Сполученими Штатами Америки та Великою Британією.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: