fbpx
Сьогодні
12:58 05 Лип 2023

Науседа запевнив, що рішення саміту НАТО у Вільнюсі "не розчарує українців"

На саміті Північноатлантичного Альянсу у Вільнюсі країнам-союзникам вдасться домовитися про такі зобов'язання перед Україною, які її не розчарують.

У цьому впевнений президент Литви Гітанас Науседа, інформує LRT.

Литовський Глава висловив надію, що президент України Володимир Зеленський після приїзду до Вільнюса "обов'язково отримає, можливо, не все з того, що він очікує у своїх планах-максимум, але вже точно отримає багато чого".

Науседа зазначив, що не став би так категорично формулювати, що Україна не отримає запрошення в НАТО після війни "в тій чи іншій формі". Адже, за його словами, це саме те, що зараз обговорюється в Альянсі.

"У мене є відчуття, що ми ще знайдемо ті формулювання, які не розчарують українців і скажуть більше, ніж ми звикли озвучувати", підкреслив литовський лідер.

Як наголосив Науседа, успіх означатиме, якщо учасники саміту скажуть більше, ніж на саміті в Бухаресті у 2008 році. Він також уточнив, що окремі держави приїдуть до Вільнюса зі своїми додатковими пакетами підтримки.

"Точно є не одна, не дві та навіть не чотири держави, які, ну, хотіли б масштабнішого тексту. І саме зараз триває діалог між такими державами та більш обережними державами та, сподіваюся, він завершиться у взаємоприйнятний спосіб", – резюмував литовський президент.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський закликав президента США Джо Байдена запросити Україну до НАТО вже зараз – навіть якщо країна приєднається до Альянсу після війни.

Що відомо про шлях України до Північноатлантичного Альянсу

Україна чітко розуміє, що зможе приєднатися до Північноатлантичного Альянсу тільки після завершення бойових дій. Проте держава хоче на саміті Альянсу у Вільнюсі, який пройде 11-12 липня, отримати політичне рішення щодо підтримки вступу.

При чому, президент Зеленський впевнений, що Україна має всі підстави для отримання політичного запрошення щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу на саміті НАТО на початку липня.

Водночас за даними POLITICO, підтримка спрощення умов для членства України в НАТО зростає серед членів Альянсу. Це збільшує ймовірність того, що ця пропозиція стане офіційною під час липневого саміту НАТО у Вільнюсі.

Нагадаємо, що 30 вересня 2022 року Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

Окрім того, 10 квітня Верховна Рада звернулася до держав-членів НАТО та Парламентської асамблеї НАТО щодо прискорення вступу України в Альянсі.

Також, Зеленський зазначив на спільний з очільником іспанського уряду Санчесом пресконференції у Києві, 1 липня, що "спільна сьогоднішня заява це вже 21-ий такий документ із членами Альянсу, а це більшість".

Вільнюський муніципалітет приєднається до ініціативи підтримки вступу України до НАТО – 7-11 липня у литовській столиці вивісять щонайменше 33 тисячі українських прапорів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: