fbpx
Сьогодні
14:21 27 Чер 2023

Зеленський впевнений, що в України є всі підстави для політичного запрошення до НАТО

English version here

Фото: Ілюстративне / Офіс Президента

Україна має всі підстави для отримання політичного запрошення щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу на саміті НАТО на початку липня.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм Глави держави.

"Є всі підстави для політичного запрошення України в Альянс. Є повне розуміння щодо гарантій безпеки для України на час до моменту вступу", зазначив Президент.

Зеленський також зауважив, що працює разом із командою, щоб рішення саміту у Вільнюсі стали реально змістовними.

"Є всі підстави для політичного запрошення України в НАТО", підкреслив український лідер.

Що відомо про вступ України до НАТО

Україна чітко розуміє, що зможе приєднатися до Північноатлантичного Альянсу тільки після завершення бойових дій. Проте держава хоче на саміті Альянсу у Вільнюсі, який пройде 11-12 липня, отримати політичне рішення щодо підтримки вступу.

Водночас за даними POLITICO, підтримка спрощення умов для членства України в НАТО зростає серед членів Альянсу. Це збільшує ймовірність того, що ця пропозиція стане офіційною під час липневого саміту НАТО у Вільнюсі.

Нагадаємо, що 30 вересня 2022 року Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

Окрім того, 10 квітня Верховна Рада звернулася до держав-членів НАТО та Парламентської асамблеї НАТО щодо прискорення вступу України в Альянсі.

Своєю чергою, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час телефонної розмови з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом закликав зробити у Вільнюсі крок до членства України в НАТО, усунувши План дій щодо членства.

У відповідь, Столтенберг заявив, що союзники по НАТО погоджуються з тим, що Україна стане членом Альянсу, але не розглядатимуть питання щодо її формального запрошення для входження під час Вільнюського саміту.

Окрім того, Україна також хоче отримати гарантії безпеки від членів НАТО, які не можуть бути альтернативою членству. Зазначимо, що в Альянсі вже розглядають кілька варіантів гарантій безпеки для України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: