fbpx
Сьогодні
08:33 04 Лип 2023

Зеленський має надію, що Байден запросить Україну до НАТО попри війну

English version here

Фото: Getty Images

Президент України Володимир Зеленський закликав Главу Білого дому Джо Байдена зараз запросити Україну до Північноатлантичного Альянсу, навіть якщо Україна стане членом НАТО стане після закінчення війни.

Про це заявив Глава української держави в інтерв'ю телеканалу CNN, повна версія якого вийде 5 липня о 19:00 за Києвом.

Зеленський сказав, що Байден є "особою, яка приймає рішення"буде Україна в НАТО чи ні.

"Він (президент США – ред.) підтримує наше майбутнє в НАТО", але запрошення зараз стало б величезним мотиватором для українських солдатів", заявив Зеленський.

В українського президента запитали, чому б не дочекатися запрошення. У відповідь Зеленський сказав, що "дуже важливо", аби Україна отримала запрошення "зараз".

"Це так важливо відчувати, що в майбутньому ви дійсно будете поруч із союзниками", наголосив Глава держави.

Окрім того, як додав Зеленський, у країні розуміють, що Україна "ніколи не буде в НАТО до того, як закінчиться війна".

"Ми все розуміємо. Але цей сигнал дійсно дуже важливий. І залежить від рішення Байдена", – заявив президент.

Що відомо про шлях України до Північноатлантичного Альянсу

Україна чітко розуміє, що зможе приєднатися до Північноатлантичного Альянсу тільки після завершення бойових дій. Проте держава хоче на саміті Альянсу у Вільнюсі, який пройде 11-12 липня, отримати політичне рішення щодо підтримки вступу.

При чому, президент Зеленський впевнений, що Україна має всі підстави для отримання політичного запрошення щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу на саміті НАТО на початку липня.

Водночас за даними POLITICO, підтримка спрощення умов для членства України в НАТО зростає серед членів Альянсу. Це збільшує ймовірність того, що ця пропозиція стане офіційною під час липневого саміту НАТО у Вільнюсі.

Нагадаємо, що 30 вересня 2022 року Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

Окрім того, 10 квітня Верховна Рада звернулася до держав-членів НАТО та Парламентської асамблеї НАТО щодо прискорення вступу України в Альянсі.

Також, Зеленський зазначив на спільний з очільником іспанського уряду Санчесом пресконференції у Києві, 1 липня, що "спільна сьогоднішня заява це вже 21-ий такий документ із членами Альянсу, а це більшість".

Вільнюський муніципалітет приєднається до ініціативи підтримки вступу України до НАТО – 7-11 липня у литовській столиці вивісять щонайменше 33 тисячі українських прапорів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: