fbpx
Сьогодні
12:51 02 Лип 2023

Очільник МЗС вважає, що після війни для Європи буде самогубством не прийняти Україну в НАТО

English version here

Якщо Україна не стане членом Північноатлантичного Альянсу після завершення війни, то для Європи це буде самогубством.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба для Politico, Bild та Welt.

"Після закінчення війни для Європи буде самогубством не прийняти Україну в НАТО, оскільки це означатиме, що варіант війни залишиться відкритим", – сказав очільник зовнішньодипломатичного відомства.

Кулеба також зазначив, що вступ України до НАТО змусить росію більше не повторювати збройну агресію.

"Єдиний спосіб закрити двері для російської агресії проти Європи та євроатлантичного простору в цілому – взяти Україну в НАТО, тому що Росія більше не посміє повторити цей досвід", підкреслив міністр.

Що відомо про шлях України до Північноатлантичного Альянсу

Україна чітко розуміє, що зможе приєднатися до Північноатлантичного Альянсу тільки після завершення бойових дій. Проте держава хоче на саміті Альянсу у Вільнюсі, який пройде 11-12 липня, отримати політичне рішення щодо підтримки вступу.

При чому, президент Зеленський впевнений, що Україна має всі підстави для отримання політичного запрошення щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу на саміті НАТО на початку липня.

Водночас за даними POLITICO, підтримка спрощення умов для членства України в НАТО зростає серед членів Альянсу. Це збільшує ймовірність того, що ця пропозиція стане офіційною під час липневого саміту НАТО у Вільнюсі.

Нагадаємо, що 30 вересня 2022 року Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

Окрім того, 10 квітня Верховна Рада звернулася до держав-членів НАТО та Парламентської асамблеї НАТО щодо прискорення вступу України в Альянсі.

Зазначимо, президент США Джо Байден заявив, що не збирається спрощувати вимоги для України на шляху до НАТО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: