fbpx
Сьогодні
21:59 29 Чер 2023

Саміт НАТО: Німеччина розгортає ЗРК Patriot у Вільнюсі для безпеки зустрічі країн Альянсу

У Вільнюсі в рамках підготовки до липневого саміту НАТО, який відбудеться 11-12 липня, Німеччина розгортає систему протиповітряної оборони Patriot.

Про це повідомляє пресслужба Збройних сил Литви.

"Місце розгортання укомплектоване екіпажем Збройних сил Німеччини, який забезпечить безперебійне функціонування системи", зазначили в повідомленні.

Наголошують, що система Patriot вперше виконує бойові завдання у Литві.

Окрім цього, напередодні саміту будуть розгорнуті й інші бойові сили й засоби відповідно до заздалегідь розроблених планів, процедур, концепцій зв'язку і логістики, для чого залучать понад три тисячі військовослужбовців Литви.

Під час саміту Збройні сили Литви разом із союзниками додатково забезпечуватимуть:

  • протиповітряну оборону,
  • охорону критично важливих об'єктів і важливих маршрутів,
  • захист фізичних осіб,
  • перевірку помешкань і транспортних засобів,
  • а також пошук вибухових речовин на об'єктах.

Що відомо про саміт НАТО у литовській столиці Вільнюсі

За даними POLITICO, підтримка спрощення умов для членства України в НАТО зростає серед членів Альянсу. Це збільшує ймовірність того, що ця пропозиція стане офіційною під час липневого саміту НАТО у Вільнюсі.

Нагадаємо, що 30 вересня 2022 року Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

Окрім того, 10 квітня Верховна Рада звернулася до держав-членів НАТО та Парламентської асамблеї НАТО щодо прискорення вступу України в Альянсі.

Члени НАТО та генсек Єнс Столтенберг неодноразово наголошували, що Україна не приєднається до Альянсу, поки триває війна.

Своєю чергою, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час телефонної розмови з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом закликав зробити у Вільнюсі крок до членства України в НАТО, усунувши План дій щодо членства.

Уже 11-12 липня у Вільнюсі відбудеться черговий саміт НАТО. Україна, зі свого боку, очікує отримати від Альянсу сигнал, зокрема чіткий графік вступу и гарантії безпеки.

Як відзначив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, пріоритетом для Альянсу зараз є допомога Україні для перемоги у війні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: