fbpx
Сьогодні
12:43 05 Лип 2023

Сирський прокоментував контрнаступ ЗСУ: все розвивається за планами

Контрнаступальні дії українських Сил оборони ідуть за планом, Україна приберігає поки свій потенціал. Водночас окупанти зазнають у 8, а то й у 10 разів більших втрат, особливо за кількістю загиблих військовослужбовців.

Про це заявили командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський та командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський в інтерв'ю ABC News.

Під час розмови Сирський, який тільки-но повернувся з-під Бахмута, висловив упевненість, що Україні вдасться звільнити це місто.

Командувач Сухопутних військ зазначив, що ніхто з союзників Україну не підштовхує з контрнаступом. Є в першу чергу бажання самих військових досягти певних рубежів. Однак вирішити це у спокійному місці – одне, а виконати "в умовах шаленого опору противника" – інше.

"Ми всі хочемо досягти цього результату, але поки що все розвивається згідно з планами, які були розроблені та затверджені. Я б назвав це природним процесом досягнення нашої перемоги без жодного тиску чи підштовхування з чийогось боку (…).

Це дуже складний процес… Я можу сказати, що з нашого боку це боротьба за звільнення території нашої держави, з боку противника – це суто загарбницька війна. Але вона набула настільки жорсткого характеру, що цей процес дуже складний і кривавий.

Ми розуміємо, що правда за нами і ми переможемо", наголосив Сирський.

Керманич Сухопутних військ зауважив, що "ворог зазнає у 8, а то й у 10 разів більших втрат, особливо за кількістю загиблих військовослужбовців".

Як зазначили в ABC News, на цей час генерал Сирський здійснює нагляд за українськими силами навколо Бахмута та на сході. Саме там цього тижня українські війська просунулися вперед на південному фланзі.

Своєю чергою, генерал Тарнавський, який керує контрнаступом на півдні, сказав, що ситуація "стабільна" і що Україна ще не використала "весь свій потенціал".

Обидва генерали подякували Сполучені Штати за військову підтримку. При цьому вони зазначили, що бронетехніка, надана Заходом, змінює ситуацію на полі бою.

Проте, як на сході, так і на півдні українські війська стикаються з величезними мінними полями на окупованій росією території. Окрім того, ворог атакує техніку.

"Це запекле протистояння з ворогом, який використовує мінні поля, протитанкові засоби. Вони проводять широкомасштабні операції з повітря, наносять авіаційні та ракетні удари. Росіяни цілеспрямовано б'ють по західній техніці. Вони намагаються знищити якомога більше техніки. Це для них пріоритет", підкреслив Тарнавський.

Контекст: Українські війська розпочали контрнаступ місяць тому, атакуючи на кількох напрямках із використанням західної техніки. Україні вдалося прорвати російську оборону в двох точках, звільнивши низку сіл. Але західні ЗМІ писали, що контрнаступ відбувається повільніше, ніж очікувалося.

Що відомо про контрнаступ ЗСУ

Останніми днями Сили оборони України просунулися вперед навколо Бахмута, а також створили невеликий плацдарм на утримуваному росією східному березі Дніпра навпроти Херсона.

За словами українських командирів і чиновників, Сили оборони намагаються виснажити російські сили настільки, щоб створити прорив, яким зможуть скористатися головні сили контрнаступу.

Як писала Рубрика, Східне угруповання повідомило, що на Бахмутському напрямку ЗСУ тиснуть на флангах, маємо просування.

Також американські фахівці вважають, що військові операції навколо Бахмута на Донеччині можуть обернутися для російського командування або відводом загарбників з півдня України, або ж ризиком у Херсонській та Луганській областях.

Серед усіх напрямків фронту "найгарячішим" є Авдіївський напрямок, бо там точаться найінтенсивніші бої.

Водночас голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер заявив, що контрнаступ України виявився складним через протипіхотні міни та інші перешкоди. Однак, за його словами, ЗСУ роблять правильно, коли діють обережно.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що його дратують коментарі про "повільний" контрнаступ, оскільки кожен метр дається нашим захисникам кров'ю.

В ISW зауважили, що війська Збройних сил України на кількох напрямках ведуть контрнаступальні дії. На півдні українським бійцям вдалося звільнити 154,4 квадратних кілометрів територій.

Україна досі не задіяла всі бригади, які вона зібрала для контрнаступу, а також зброю, надану західними союзниками.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: