fbpx
Сьогодні
21:57 26 Тра 2023

У ГУР попередили, що рф готує провокацію з ударом по ЗАЕС: що відомо

English version here

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов. Фото Ковальчук Віктор / УНІАН

Ворог планує провокацію на Запорізькій АЕС. російські загарбники збираються зробити імітацію удару по об'єктах станції та надалі звинуватити у цьому Україну.

Про це розповів представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов, інформує Рубрика.

"За останньою інформацією, окупанти продовжують елементи ядерного шантажу та ядерного тероризму. Найближчим часом вони готують провокацію, а саме – імітація удару по об'єктах Запорізької атомної станції з елементами витоку ядерних матеріалів. Для цього на території ЗАЕС окупантами вже розміщені відповідні засоби ураження", – сказав Юсов.

Він уточнив, що одразу після цього окупанти хочуть задіяти так званих експертів "Росатому" для нібито "фіксації" ударів. Паралельно також буде запрошено представників міжнародних структур та організацій, зокрема МАГАТЕ.

"Мета цієї провокації – звинувачення України в нібито обстрілі Запорізької атомної станції. Але головна мета росіян – це перешкоджання діям українських Сил безпеки і оборони щодо звільнення наших окупованих територій на Сході та Півдні України. Адже після цього окупанти можуть вимагати мораторій на військові дії", – пояснив представник воєнної розвідки України.

За його словами, такі провокації з використанням елементів ядерних матеріалів, а також хімічної зброї російські окупанти найближчим часом можуть організувати по всій лінії фронту на Сході та Півдні країни.

Довідка

Зазначимо, що росіяни контролюють Запорізьку АЕС уже понад рік.

 12 березня стало відомо, що об'єкт контролюється російською компанією "Росатом". Однак станцію продовжує обслуговувати український персонал під контролем росії.

Як писала Рубрика, на початку місяця російські військові розмістили в приміщенні турбінного відділення четвертого енергоблока ЗАЕС військову техніку та вибухівку.

Крім того, нещодавно росіяни оголосили про евакуацію з Енергодару. З міста вже вивезли близько десяти напівпорожніх автобусів з мешканцями Енергодару та інших окупованих населених пунктів.

Нагадаємо, що внаслідок обстрілу рф у ніч на 22 травня о 5:26 відключилась остання високовольтна лінія передач Дніпровська 750кВ, з якої здійснювалося живлення тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

Як інформувала Рубрика, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі готує новий план щодо безпеки Запорізької АЕС.

Крім цього, окупанти намагаються використовувати ЗАЕС у якості щита перед можливим контрнаступом України.

Противник намагався використати найбільшу АЕС у Європі для електропостачання тимчасово окупованих територій. Але зробити це він не зміг.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: