fbpx
Сьогодні
07:27 12 Бер 2022

"Росатом" заявив свої права на Запорізьку АЕС, – голова "Енергоатому"

English version here

Державний холдинг "Росатом", у склад якого входить декілька сотень підприємств атомної галузі країни-загарбника, бере участь у захопленні Запорізької атомної станції

Про це заявив голова НАЕК "Енергоатом" Петро Котін в ефірі загальнонаціонального телемарафону UA разом, цитує Рубрика.

"Сьогодні до Енергодару прибула група цивільних, серед яких ми ідентифікували головного інженера Ростовської АЕС та заступника головного інженера Балаковської АЕС.

Було ще вісім людей, які намагалися взяти керівництво ЗАЕС у свої руки. Вони не були допущені туди, але всі ці випадки свідчать про те, що концерн "Росатом" також брав участь у цій агресії, займається практично рейдерством наразі, намагаючись захопити АЕС і встановити контроль над нею", зазначив Котін.

Він наголосив, що "Енергоатом" уже підготував звернення до відповідних міжнародних організацій, зокрема МАГАТЕ.

Котін також зазначив, що перед візитом цих цивільних на станцію приїжджала ще одна група людей, які назвали себе представниками так званої цивільно-військової адміністрації.

Вони оголосили ЗАЕС територією Росії, що належить до сфери управління "Росатома".

"Ці заяви – нісенітниця, але вони це заявляють. А нашому персоналу доводиться працювати під дулами автоматів загарбників. І на майданчику ЗАЕС, і в Енергодарі дуже багато ворожих солдатів і техніки", описав ситуацію голова "Енергоатому".

Відповідаючи на запитання про можливі теракти на ЧАЕС, Котін зазначив, що на її території розташовано багато ядерних об'єктів, в яких містяться радіоактивні відходи та відпрацьоване ядерне пальне.

"Теоретично можна зробити все, що завгодно з цим ядерним матеріалом. Він наразі перебуває в тих межах і конструкціях, в яких йому належить перебувати, щоб він не вийшов у довкілля.

Але якщо загарбники захочуть, звісно, вони можуть його підірвати або ще що-небудь, і він буде поширений всією територією. Далі вже все залежить від напрямку вітру.

Звісно, це самогубство і для них, якщо вони на це наважаться", – наголосив Котін.

Довідка.

У ніч на 4 березня реактори ЗАЕС опинилися в небезпеці через обстріли російських військових і пожежу.

Пожежників спочатку не допускали гасити пожежу, що виникла внаслідок боїв, але згодом допустили.

В Енергодарі – 6 енергоблоків, тоді як на Чорнобильській АЕС у 1986 році вибухнув один. Загалом в Україні 15 атомних блоків.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: