fbpx
Сьогодні
Мандруй! 13:45 11 Лип 2020

Чернігівщина: клондайк історичних місць. Найкрасивіші маршрути, куди треба поїхати

English version here

Чернігівська область — це просто клондайк історичних місць. Нам було настільки складно вибрати ТОП цікавинок, що ми вирішили згрупувати їх за географічним принципом — із прив'язкою до міста чи села. Річ у тому, що саме Чернігівщина — це земля, де знаходиться Батурин і Ніжин, Ічня і Прилуки, відоме місто Остер і "українські Мальдіви". Збираючись у подорож на вікенд, радимо обрати один із напрямків з нашого списку та запастися готовністю до вражень і відкритістю до краси. Поїхали!

🚙  МІСТО БАТУРИН 

220 км від Києва, 153 км від Чернігова

місто Батурин

Саме місто Батурин — це вже історична пам'ятка. Напевно, всі згадають цю назву ще зі шкільних підручників з історії. У 17 та 18 століттях місто було резиденцією гетьманів Лівобережної України. Тут жили Пилип Орлик, Іван Мазепа, Кирило Розумовський. 

Якщо ви на власному авто, по дорозі до міста Батурин варто заїхати до містечка Козелець. Саме тут знаходиться прекрасний Собор Різдва Святої Богородиці

Собор Різдва Святої Богородиці

Його побудували в середині 18 століття на замовлення графині Наталії Розумовської як подяку Богові за щасливу долю її синів (уміли ж раніше бути вдячними!)

Навіть якщо ви не прихильник(ця) релігійного туризму, вас вразить краса споруди. Всередині знаходиться чи не найбільший (27 м) іконостас в Україні, а біля нього — 50-метрова дзвіниця.

У Козельці є ще Миколаївська і Вознесенська церкви та Музей ткацтва Чернігівщини. 

Але повертаємося до нашої подорожі в Батурин. Тут варто подивитися на:

Палац Розумовського

Палац Розумовського

У 1764 році Катерина ІІ змусила Кирила Розумовського відмовитися від поста гетьмана. Він приїхав до Батурина й задумав збудувати собі палац. Саме про нього і йде мова. Шотландський архітектор 4 роки зводив споруду. Так вийшло, що господар помер якраз у рік завершення будівництва. Після смерті Розумовського будинок занедбали. І лише у 2001 році палац було реставровано. 

У самому палаці є музей з портретною галереєю, каплицею — усе, як було за часів розквіту будівлі. 

Національний історико-культурний заповідник "Гетьманська столиця"

У 2008 році Цитадель Гетьманської столиці побудували з нуля, спираючись на історичні припущення і дослідження археологів.

батурин заповідник

Тут є і будинок гетьмана, і дерев'яна Церква Вознесіння Господнього та козацька скарбниця.

Фактично це все — реконструкція. Але є одна будівля, що залишилася ще з часів Івана Мазепи. Це будинок Василя Кочубея.

будинок Василя Кочубея

Розкажемо вам історію кохання доньки судді Кочубея Мотрі та її хрещеного батька Івана Мазепи. Мотря закохалася у 65-річного Мазепу, коли їй було 16 років. І Гетьман навіть сватав дівчину. Але батьки відмовили йому та відправили дочку в монастир. Та ж по дорозі втекла до Мазепи. Проте хрещений, аби не створювати конфлікту з кумами, відправив її назад до батьків. Пізніше дівчина вийшла заміж за іншого.

Загалом, у Батурині можна провести весь вікенд.

Ви можете прогулятися парком, подивитися на церкви, замовити екскурсії, поспілкуватися з гідами. 

Проте радимо запланувати ще кілька місць для відвідування.

Як дістатися: Якщо ви їдете зі столиці власним автотранспортом, то від метро Лісова дорога займе 2 години 42 хвилини. Із Чернігова — майже 2 години власним авто. Із Чернігова до Батурина ходять автобуси, вартість — від 100 гривень.

🚙  МІСТО НІЖИН

Ніжин

У Ніжині — аж 117 пам'яток архітектури, 12 монументальних споруд. Місто налічує три собори та 16 церков. Непогано, як на місто з населенням у 70 тисяч людей. У 18 столітті це місто було більшим за Київ та Чернігів. 

Більше фактів про це місто можна з легкістю відшукати в гуглі, а ми вибрали для вас кілька місць, які точно варто відвідати.

Ніжинський університет імені М.В. Гоголя

Ніжинський університет імені М.В. Гоголя

Так! Саме тут навчався свого часу Микола Васильович. А ще тут же він писав свої перші твори. Тут є і Музей рідкісної книги, і художня галерея і (куди ж без неї) кімната, повністю присвячена Миколі Гоголю.

Хоча, крім нього, тут навчалися і Євген Гребінка, і Віктор Забіла, і Леонід Глібов.

Навіть якщо ви не дуже любите музеї, все одно завітайте до Музею рідкісної книги. 

Тут є раритетні видання Шекспіра та Сервантеса, збірки французьких філософів. А ще — унікальна пам'ятка: перше видання "Слова о Полку Ігоревім". Тут же є перше видання творів Платона (Венеція, 1513 року).

Зверніть увагу, що аби потрапити до музею, слід заздалегідь зв'язуватися із адміністрацією університету.

Художня галерея університету

Художня галерея університету

Крім музею, в Ніжинському університеті є і художня галерея. Тут знаходиться колекція картин одного з найдорожчих художників сучасності Сергія Шишка. Одна з його картин в Україні була продана за 250 тисяч доларів.  

Пам'ятник огіркові

памятник огіркові ніжин

У Ніжина, крім "духовних та історичних" є ще й інші асоціації. Бренд міста — це ніжинський огірок. У Європі Ніжин був відомим як "місто огірків". Солена закуска експортувалася у 56 кріїн світу. Дуже довго рецепт ніжинських огірків був таємницею — (така собі "українська Кока-кола"). А ще у 1897 році було засолено 100 вагонів огірків. Цікаво, що за радянських часів Ніжин все ще лишався огірковою столицею, але для місцевих жителів огірки були дефіцитом, адже все йшло на столи вождів або за кордон.

Як дістатися: Якщо ви їдете зі столиці власним автотранспортом, то від метро Лісова дорога займе 1 годину 58 хвилини. Із Чернігова — 1 годину 19 хвилин власним авто. Із Чернігова до Ніжина ходять автобуси, вартість близько 80 гривень з людини.

🏦  Палац Галаганів, село Сокирниці

Палац Галаганів, село Сокирниці

Як не крути, а Чернігівщина — область, де свого часу проживала владна еліта України. Саме тому тут і знаходяться палаци, маєтки, родові помістя найбагатших вельмож.

До таких належить і палац Галаганів. 

Цю садибу свого часу називали "Українським Парнасом". Тут збиралися Тарас Шевченко, Пантелеймон Кулиш, Микола Лисенко, Остап Вересай. 

Якщо ви приїдете сюди, вам варто зайти в будинок та прогулятися парком.

У палаці аж 60 кімнат, великий бальний зал, де збереглася плитка часів розквіту будівлі. 

Сокиринський архітектурно-парковий комплекс

Сокиринському парку — близько 200 років. Це парк у англійському стилі, площа його — близько 40 гектарів, тому вам точно буде де прогулятися. Тут є і скульптури, і прекрасний ставок. Одне з найгарніших місць парку — "Свята долина" — поляна з крутими схилами.

Пам'ятаєте вірш Шевченка "Тече вода з-під явора…"? Так от, швидше за все, він був написаний саме тут — під найстарішим деревом парку — явором. Ми не знаємо, чому поета так тягнуло писати вірші під деревами, але збіг із назвою дерева та головним об'єктом у вірші — очевидний.

Як доїхати: Розташування цього місця не таке зручне, як у Ніжина чи Батурина. Тому найкраще, звісно, їхати власним транспортом. Від метро Лісова час на дорогу займає дві з половиною години. Із Чернігова — 2 год. 46 хвилин.

🛣️   Іще кілька палаців Чернігівщини

Палац Тарановських, селище Качанівка

Палац Тарановських, селище Качанівка

Це одне із найромантичніших місць Чернігівщини. Як і маєток Галаганів, Качанівський палац свого часу приймав у себе відомих митців.

Приїхавши сюди, прогуляйтеся парком, переповненим аристократичного шарму. Тут є ставок, по обидва боки якого простягається парк. Його площа — 568 гектарів (найбільший у Європі).

У самому палаці зберігся інтер'єр залів, ліпнина. Проте за радянських часів будівлю було розграбовано і все зникло безслідно.

Із цікавого — піч у палаці топили один раз за всю зиму. Тепло трималося три місяці у товщі стін.

Як дістатися: На власному транспорті з Києва час на дорогу займає дві з половиною години, з Чернігова — 2 години 18 хвилин.

Палац Лизогубів у Седневі

Палац Лизогубів у Седневі

І ще одна садиба, пов'язана з іменами Шевченка, Глібова ("Стоїть гора високая" саме тут). Засновником садиби — полковник Яків Лизогуб. Наприкінці 18 сторіччя він отримав містечко у маєтність і почав розбудовувати в ньому маєток.  Розташував його на схилі правого берега річки Снов.
І знову ж таки. Тут теж варто прогулятися парком. Тут є і альтанка Глібова, і "гора високая" (яка, на жаль, потроху обвалюється), і Шевченківська липа, якій близько 600 років.

Як дістатися: Час на дорогу автомобілем із Києва займе близько двох з половиною годин, із Чернігова — півгодини.

💦  Голубі озера, село Олешня

Голуби озера

Так, це не палаци, не історичні пам'ятки, не дуби, під якими писав Шевченко. Але сюди точно варто поїхати. Це прекрасне місце для відпочинку. Колір водойм — блакитний, часом має відтінок зеленого чи бірюзового.

Це заповнені підземними джерелами колишні кар'єри кварцового піску. Саме тому вода тут кришталево чиста. Водойми розташовані в лісі. Тому атмосфера тут особливо затишна. Правда, влітку на вихідних тут вдосталь відпочиваючих, проте можна влаштувати пікнік на березі чи прогулятися лісом у пошуках грибів чи ягід.

Як дістатися: З Києва власним транспортом — відстань складе близько 220 кілометрів (час у дорозі — близько трьох годин). Можна спробувати доїхати на автобусі — найближчий населений пункт — село Олешня, від якого до озер — всього 4 кілометри. Проте на дорогу доведеться витратити багато часу — зі столиці прямих рейсових автобусів до Олешні немає.

⛲️  ЧЕРНІГІВ: фонтани та печери

Наостанок ми залишили Чернігів. Не можна просто взяти і не поїхати до обласного центру, подорожуючи Чернігівщиною.

Насправді, ця стаття могла бути присвячена лише Чернігову. Аби подивитися все місто, варто приїжджати сюди на кілька днів. Ми виокремили місця, де вам точно слід побувати. 

У Чернігові знаходиться третина Східноєвропейських пам'яток архітектури домонгольського періоду. Це — Спасо-Преображенський, Борисоглібський, Успенський собори, Іллінська та П'ятницька церкви, Антонієві печери.

Кожна з цих пам'яток заслуговує уваги. Радимо за можливості влаштувати собі духовно-архітектурний вікент, а ввечері прогулятися містом та сходити до світломузичного фонтану.

ЧЕРНІГІВ: фонтани

Тут залюбки прогулюються місцеві жителі та гості міста. Чернігівський фонтан відрізняється оригінальним оформленням: його чаша завершується ободком у вигляді ламаних форм.

Антонієві печери

Атмосферне місце. Тому про нього розкажемо детальніше. У печерах завжди прохолодно. Проте якщо доторкнутися до стін печери, від них іде тепло. 

Чернігів. Антонієві печери

Це комплекс печер, заснований на початку ХІ ст. Загальна його довжина — 350 метрів. За переказами, у них Антоній Печерський (засновник Києво-Печерського монастиря) викопав печери й заснував монастир.

У стародавні часи монастир складався з порівняно невеликих підземних споруд. Це – печери, які використовувались монахами для відправлення релігійних обрядів та проживання.

Антонієві печери

Фото: Укрінформ

На території печерного комплексу збереглась одна із наземних споруд того часу – Іллінська церква.

Як дістатися: власним авто час на дорогу з Києва займе близько двох годин. До Чернігова також ходять автобуси зі столиці.

70642

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: