fbpx
Сьогодні
Мандруй! 22:25 22 Чер 2020

Єдина область на два моря: куди поїхати на Херсонщині

Влітку особливо доречно подорожувати південними краями. Безлюдний острів, пустеля, морські пляжі, заповідники і навіть гори… Про що мова? Звісно ж, про Херсонщину.

English version here

Фото: Анастасія Бєшкарьова (instagram.com/nastasia_beshkareva)

Ура! Цього літа ми все ж таки їдемо на море! 

"У цьому сезоні ми зможемо купатися. Ми провели певні консультації з Інститутом епідеміології та інфекційних захворювань НАМН і фахівці підтвердили, що морська сіль спільно з ультрафіолетовими променями знищує збудник коронавірусної інфекції, тому буде дозволено відкрити пляжний сезон в Україні", – розповів на брифінгу 18 травня головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Поки європейські країни думають про терміни відкриття кордонів для іноземців, саме час придивитися до морських курортів та інших місць для відпочинку у нашій країні.

А де ж в Україні шукати море, як не на Херсонщині?

екскурсії по Херсонській області

Херсонська область – єдина з усіх областей України, що має вихід до двох морів – Чорного і Азовського. На території області нараховується 200 кілометрів морського узбережжя, десятки курортних населених пунктів, 75 родовищ цілющих мінеральних і термальних вод, 80 об'єктів природно-заповідного фонду.

Але не морем єдиним: їхати на південь України варто не тільки для того, щоб досхочу накупатися, засмагнути і привезти додому річний запас вітаміну D та власноруч зібрану колекцію морських черепашок. На Херсонщині є все: найбільша в Європі пустеля, "мертве море", дендропарки, ріки, озера, острови, навіть гори! А ще рідкісні дикі тварини та вишукані вина з віковою історією.

Зібрали для вас найцікавіші місця Херсона та Херсонської області, у багатьох з яких ви точно ще не бували.

🏜   Олешківські піски

Олешківські піски

Херсонська "Сахара" – найбільший піщаний масив на мапі України та друга за розмірами пустеля в усій Європі. У топі Українських туристичних місць цей об'єкт займає друге місце. 

Площа пустелі займає близько 200 тисяч гектарів і складається з семи "арен". Піщані дюни і бархани в пустелі досягають 5-метрової висоти та рухаються силою вітрів.

Влітку пісок нагрівається до 70 градусів, і гарячі висхідні потоки, що йдуть від пісків, розганяють дощові хмари. Тому дощів тут менше, ніж в самому Херсоні, який знаходиться по інший бік Дніпра. Трапляються тут і піщані бурі, під час яких не видно ані неба, ані сонця.

Навколо Олешківських пісків ростуть спеціально насаджені густі ліси, які перешкоджають подальшому поширенню піщаних мас.

Ліси Олешківських пісків вважаються сьогодні одними з найбільших за площею штучних насадженнь. Тут можна зустріти вовків, зайців, піщанок, диких кабанів, фазанів. 

Як дістатися: Природний парк "Олешківські піски" межує з воєнним полігоном, тож самотужки туди краще не їхати. Щоб отримати максимальне задоволення від екскурсії у пустелю, скористайтеся послугами турагенств. У супроводі професійних екскурсоводів ви опинитеся у самому серці пісків і пройдете крізь лісові оазиси. А ще там можна покататися на квадрациклах.

Відстань від Херсона – 40 км.

⛰️  Херсонський Гранд Каньйон

Херсонський Гранд Каньйон

Херсонський Гранд Каньйон або Херсонські гори – одне з найкрасивіших місць Херсонщини, яке знаходиться біля села Станіслав, де зливаються два лимани: Дніпровський і Бузький. Але Станіславські кручі цікаві не тільки цим. У кожну пору роки вони виглядають по-різному. 

Херсонські гори являють собою унікальні глибокі балки у поєднанні зі степовою рослинністю на висоті до 50 метрів над рівнем моря. Опинившись у цьому каньйоні, розумієш, що тебе оточують нетипові для Південної України пейзажі. Відвідувати Херсонський гранд-каньйон рекомендують навесні або ж на початку літа. У цей час на балках виростають дикі квіти, а у повітрі відчувається п'янкий аромат степових рослин.

Херсонські гори – це можливість насолодитися надзвичайними краєвидами. На деяких сайтах пишуть лише про ту частину, яка знаходиться перед Станіславом, там дійсно є найбільший з ярів, але за Станіславом знаходиться значно більша кількість ярів, у деякі з яких можна спуститись і вийти до води. Якщо ж глянути карту з космосу, то з'являється враження, ніби тут якийсь велетень пройшовся здоровезним ралом і проорав величезну територію.

Як дістатися: Херсоньський Гранд Каньйон можна побачити з води та поплавати вздовж нього на каяках, замовивши одноденний тур в Херсонському центрі туризму.

Відстань від Херсона: 50 км

💖   Лемурійське рожеве озеро

Рожеве озеро Херсонщина

Розташоване озеро у селі Григорівка Чаплинського району, в одній із бухт Сиваша. Площа його поверхні 9.2 км². Казковий рожевий колір озеро має завдяки мікроводорості Dunaliella salina, що здатна жити у дуже солоній воді. Вона виробляє каротиноїди, які надають воді червоно-рожевих відтінків. Крім того, у воді міститься велика кількість мікроелементів. Тому сіль та рапа з озера вважаються лікувальними. Раніше на озері видобували сіль – солоність рожевого озера досягає влітку близько 30%. Вода озера не просто тримає на плаву, але і не поступається своїми лікувальними властивостями солоним водам відомих курортів світу.

Місцеві жителі здають кімнати туристам у своїх будинках. Умови проживання без особливої ​​вишуканості, але й ціни дуже помірні. 

Завдяки неймовірному кольору і цілющій рапі, лемурійське озеро стає все більш популярним серед туристів і фотографів. За рік це диво природи відвідує близько 10 тисяч осіб з нашої країни та з-за кордону

До речі, світлина українського «мертвого моря» авторства українського фотографа Євгена Самученка нещодавно прикрасила обкладинку друкованого журналу Natonal Geographic Traveller.

Відстань від Херсона: 100 км

🌿  Біосферний заповідник "Асканія-Нова"

Біосферний заповідник

Фото: Олександр Садчиков

Біосферний парк "Асканія-Нова" імені Ф. Е. Фальц-Фейна  – це справжня оаза в розпечених херсонських степах.

Він, як олешківські піски і рожеве озеро, займає перші сходинки у топі найвідоміших туристичних місць України. Заповідник заснований у 1898 році багатим землевласником Фрідріхом Фальц-Фейном, який спеціально виділив під наукові дослідження ділянку своїх власних угідь.

Наразі в заповіднику налічується більше 500 видів рослин і понад 3 тисячі видів тварин. У 1984 році рада ЮНЕСКО внесла Асканію-Нова до списку еталонних територій планети. 

Сучасна територія заповідника розділена на три великі частини: Північну, Великий Чапельський Під та Південну. Також в Асканії-Новій є зоологічний та дендрологічний парки, науковий музей, ботанічний сад та орнітопарк. Копитні тварини – бізони, сайгаки, європейські лані, коні Пржевальського, кулані, благородні олені, муфлони і двогорбі верблюди живуть в Асканії в умовах дикої природи.

Повноцінна прогулянка Асканією-Новою – не маршрут одного дня. Величезна територія заповідника займає 33 тис га. Тут можна пересуватись пішки чи автомобілем у супроводі працівників заповідника. Зупинитися на ніч у селищі «Асканія-Нова» можна в приватному секторі, готелі або кемпінгу.

Як дістатися: самостійно або з екскурсією, відстань від Херсона – 141 км.

🌊   Місто Скадовськ

скадовськ

Фото facebook.com/skadovskukr

Скадовськ – курортне місто державного значення, розташоване на узбережжі Джарилгацької затоки. Населений пункт був заснований у 1894 році як морська пристань на землях поміщика Сергія Скадовського. Раніше на цьому місці розташовувалось рибацьке селище Алі-Агок.

Через теплі й мілкі води Джарилгацької затоки Скадовськ часто називають дитячим курортом. Тут знаходиться велика кількість дитячих таборів, пансіонатів, санаторіїв та готелів. Відпочивальники приїздять до Скадовська за безпечним пляжним відпочинком та заради оздоровчих програм, які пропонують місцеві санаторії. Містечко невелике, але з розвиненою інфраструктурою, голодувати та сумувати вам тут не доведеться, адже у місті можна знайти багато розваг на будь-який смак.

Вісім років тому у Скадовську був відкритий дельфінарій "Акварель". Він об'єднує в собі дельфінарій і Центр реабілітації та відпочинку міжнародного стандарту. Тут можна пройти курс дельфінотерапії, що включає плавання та спілкування з дельфінами, масаж й заняття з психологом. На гостей чекає шоу чорноморських дельфінів-афалін та морських котиків.

На території дельфінарія працює тераріум. Є і ще один цікавий об'єкт – будинок "навпаки", у якому все розташовано догори ногами.

будинок навпаки скадовськ

У самому центрі Скадовська знаходиться комплекс розваг "Острів скарбів". Тут ви знайдете колесо огляду, з якого відкривається чудовий вид на місто та затоку, десятки атракціонів, ігор та аквапарк. Літом у Скадовську проводиться багато музичних та спортивних фестивалів, найвідоміші – "Чорноморські ігри", "Джаз над морем", "Чорноморський зорепад". 

Відстань від Херсона до Скадовська: 98 км

🏝️  Острів Джарилгач

Острів Джарилгач

Острів Джарилгач, що у перекладі з тюркської мови означає "обпалені дерева", знаходиться в акваторії Чорного моря прямо навпроти Скадовська. Він відділений від узбережжя Джарилгацькою затокою. Джарилгач – найбільший острів в Україні та і взагалі у Чорному морі. Острів має видовжену форму і на заході продовжується довгою піщаною косою, що з невеликим розривом ніби з'єднує острів з берегом. Косу острова від великої землі відділяє вузька протока, котра може пересихати, перетворюючи острів на півострів. Тож іноді можна дістатися на острів просто пішки, але зазвичай скадовчани переправляють сюди туристів на катерах.

По прибутті на острів вас зустрінуть кришталево прозоре море, чистий пісок і кілометри незайманих пляжів. Черепашковий та сніговий пляжі – родзинки острову. Джарилгач – заповідна зона, тут гніздяться мільйони птахів, у деякі роки – навіть пелікани.

Ще однією візитною карткою острова є старий маяк, якому вже понад 100 років. Встановили його в 1902 р. за проектом самого Ейфеля, творця всесвітньовідомої Паризької вежі.

На території парку створені умови для туризму – тут є невеличке кафе, наметове містечко, дозволене рибальство.

Відстань від Херсона: 105 км

Арабатська стрілка

Арабатська стрілка

Фото Restlib

Величезна піщана коса Арабатська стрілка є найдовшим природним пляжем у Європі. Арабатська стрілка розташована на заході Азовського моря та розділяє море та солоне озеро Сиваш. Найчастіше туристи їдуть відпочивати до курортних містечок Генгірка, Щасливцеве та Стрілкове, добиратися до яких краще всього з Генічеська маршрутним автобусом або таксі. До Генічеська можна доїхати залізничним транспортом. 

Після анексії Криму ця частина українського узбережжя стала надзвичайно привабливою не тільки для наших, але і і для закордонних туристів. За останні шість років на Арабатці відбувається колосальне зростання якості обслуговування та інфраструктури. 

Окрім безлічі приватних пансіонатів, баз відпочинку та кемпінгів на будь-яку товщину гаманця, на Арабатці є чимало вільних місць для любителів дикого відпочинку з наметами. Арабатська коса – це не тільки кілометри природних пляжів, це також і аквапарки, термальні та мінеральні джерела, цілющі солені озера, страусина ферма та бджололікувальня біля селища Щасливцево. Місцеві завжди запропонують вам екскурсії по Херсонській області.

Море на Арабатці неглибоке в швидко прогрівається, тож пляжний сезон на косі починається ще з травня в завершується наприкінці вересня. Кількість сонячних днів у цій місцині сягає біля трьох сотен на рік!

Відстань від Херсона: 210 км

🛶   Острів Бірючий

Острів Бірючий

У Генічеському районі є ще одна унікальна місцевість з дикою природою – острів Бірючий. Насправді це теж коса, яка у найвужчому місці досягає декількох десятків метрів, але поступово розширюється до 5 км. З узбережжям це місце з'єднує тільки тоненький перешийок, який у сезон осінніх і весняних штормів повністю ховається під водою. І тоді Бирючий перетворюється на справжній острів, відрізаний від великої землі.

Більша частина острова є заповідною зоною Азово-Сиваського національного природного парку. На Бірючому знайшли притулок рідкісні види тварин, рослин і птахів. На острові мешкають благородні олені, муфлони, лані, кулани. Там же є скіфські кургани, де стоять давні кам'яні баби, старий маяк, який є символом острову, кілька джерел з мінеральною водою, підземне прісне озеро.

Острів Бірючий

Як дістатися: З Генічеська простіше всього дістатися на острів на екскурсійному катері. По прибуттю екскурсія перетвориться на фотосафарі на відкритому джипі. Маршрут, який пролягає через заповідний степ, дозволить познайомитися з рослинним і тваринним світом Бірючого острова, побачити оленів, муфлонів і диких коней. 

Відстань від Генічеська – 18 км.

⛵️  Залізний Порт

Залізний Порт

Якщо ви вже трішки втомилися від віртуального активного відпочинку – приїжджайте у Залізний Порт! 

Залізний Порт – невеличке курортне селище на півдні Херсонської області, у 55 км від Голої Пристані. Селище невелике, а от кількість приватних вілл, баз відпочинку, готелів, пансіонатів та таборів тут просто зашкалює. Ви можете навіть не домовлятися про житло, а просто зненацька приїхати і вам завжди знайдеться місце у якому-небудь приватному готельчику. Втім, щоб потрапити у готель на першій лінії і не чимчикувати до моря 15 хвилин, краще все ж таки бронювати бажаний номер заздалегідь.

Гарячій пісок, морські купання, загар і водні розваги – основна програма відпочинку для «пасивних туристів». Місцеві водії і екскурсійні автобуси радо відвезуть вас на гарячій гейзер неподалік і навіть в Асканія-Нова. Вночі на головній набережній Залізного порта, яка простирається на кілька кілометрів, вирує тусовочне життя. На сяючий всіма вогнями набережній можна і поїсти, і натанцювалися досхочу.

Але і у тут можна насолодитися красою дикої природи – на захід від Залізного Порту знаходиться Чорноморський біосферний заповідник – найбільший морський резерват в Україні. 80% території заповіднику – зона заборонена для простих туристів. Але навіть в рамках дозволеного тут можна побачити багато цікавого з флори і фауни степового краю.

Відстань від Херсона: 90 км.

Тендрівська коса

Тендрівська коса

Фото Олег Марчук

У складі Чорноморського біосферного заповідника є великий острів Тендрівська коса, більше 20 островів поменше, Тендрівська та Ягорлицька затоки і материкові ділянки навколо акваторії площею майже 15 тисяч гектар. Волижин ліс, Ягорлицький кут і Потіївська стрілка – найпопулярніші з них.

"Вхід" на заповідний острів "Тендрівська коса" відкритий у північній частині з боку Залізного Порту, дістатися коси можна тільки водою. Завжди можна орендувати катер з Залізного Порту або з сусіднього, теж курортного, села Лазурне. Також місцеві екскурсійні агентства пропонують недорогі одноденні тури на косу. 

Тендра – справжній дикий острів, незаймана земля, яка простягнулася в Чорному морі на 65 км. На острові живуть і суворо охороняються законом і персоналом заповідника сотні видів перелітних і гніздових птахів: чаплі, пелікани, баклани, гаги, дикі гуси та лебеді, дрохви, фазани, білі лелеки. В морі водиться близько 80 видів риб, у тому числі 3 види дельфінів. 

Тут теж є свій маяк, він був побудований у 1827 році.

На острові можна заночувати з наметом, їжу та питну воду доведеться взяти з собою.

Відстань від Залізного порту: 50 км

56303

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: