fbpx
Сьогодні
Мандруй! 17:20 26 Чер 2020

"А я не на морі": куди ще поїхати в Одеській області?

Містечка, заповідники, острови, озера — здивуємо вас новими локаціями

English version here

"Рубрика" продовжує подорожі цікавими місцями України. Багато хто планує відпустку або хоча б вихідні десь ближче до моря, сонця та пляжу. Одеса — це нині одне з найпопулярніших міст країни для літнього відпочинку, де Чорне море поєднується з сучасними готелями, ресторанами і незабутнім одеським колоритом. Перебуваючи подумки тут, ми уявляємо довгі колії Одеського вокзалу, Дерибасівську вулицю та пляж Ланжерон, нічне життя та вечірки біля моря. Проте, мало хто знає Одещину як місце степів, великих озер, безкраїх водних просторів та великих можливостей для дослідження та пізнання української природи. Що ж, час дізнатись, що, окрім моря та пляжів, приховують в собі околиці найгарячішої "Мами" України. 

🏰  Білгород Дністровський

Аккерманська фортеця

Невеличке місто, де нині живе близько 50 тис осіб, є одним із найстаріших в Україні та було засноване ще у 498 році до н.е. греками під час колонізації Північного Причорномор'я. Місто розташоване у Дністровському лимані та славиться руїнами давньогрецького полісу Тіра, а також Аккерманською фортецею на узбережжі ліману, що була побудована у 13-14 столітті та є однією з найбільших збереженних фортець України та Східної Європи. За багатовікову історію, фортеця та місто пережили молдавські та угорські часи панування, османське володіння протягом майже 4 століть, а також епоху козацтва та Російської імперії. На територію фортеці можна потрапити, купивши вхідний квиток ( для дорослих — 80 грн, для учнів та студентів — 40 грн), або у складі екскурсії (від 300 грн з людини).

Аккерманська фортеця

Як дістатись? Відстань від Одеси: 85 км. Дістатись можна власним автотранспортом, рейсовим автобусом з міста Одеса або потягом №145К з головного вокзалу Одеси.  

🍷  Шабо

Плануючи поїздку до Білгород-Дністровського, неможливо оминути Центр культури вина Шабо, що розташований на 10 км південніше Аккермана. Виноробством тут почали займатись ще греки, тому історія вина цих земель нараховує багато століть. Початок культурного виноробства у цьому регіоні пов'язаний зі швейцарськими переселенцями, які у 1822 році заснували тут виноробне поселення, яке перейменували з турецького Аша-абагу на милозвучніше для себе Шабо. Комплекс розташований на діючому виноробному підприємстві, тому поціновувачам можна насолодитись та придбати напої, яких більше 80 найменувань. Тривалість екскурсії з дегустацією – майже 2,5 години, гостей супроводжують високопрофесійні гіди. Відвідати комплекс можуть тільки туристи старші 18 років. 

Як дістатись? Відстань від Одеси: 70 км, дістатись можна по тій самій трасі, що і до Білгород-Дністровського. 

🚣   Вилкове

"Дунайська Венеція" Вилкове розташовано у дельті Дунаю і є останнім містом перед його впаданням у Чорне море. Через часті паводки Дунаю під час заснування міста у 18 столітті жителі створили єріки — канали, що слугують вулицями, тому у кожного господаря в старій частині міста є лодка, якою досі користуються як транспортним засобом. Для туристів місто є унікальною цариною природи серед міста, тут можна насолодитись рибалкою або ж відчути колорит бесарабських степів разом із кухнею та смачним вином. 

Як дістатись? Відстань від Одеси: 225 км, краще використовувати власний автотранспорт, туристичну екскурсію з Одеси або ж рейсовий автобус.

🕊  Дунайський біосферний заповідник

Дунайський біосферний заповідник

Вилкове розташоване поруч із найбільшим болотистим заповідником Європи — Дунайським біосферним заповідником, який включений у перелік біорезервацій ЮНЕСКО. Біосферні заповідники мають найвищий ступінь захисту від впливу людини, тому більшість території закрита для відвідування, хоча є ділянки, які доступні для туристів. Так, найпопулярніше місце — нульовий кілометр — місце впадання Дунаю в Чорне море. Також заповідник є одним із найбільших місць гніздування перелітних птахів, яких тут близько 300 видів.

Як дістатись? Відстань від Одеси: 230 км, знаходиться поряд із містом Вилкове. 

🏝️  Острів Зміїний

Острів Зміїний

Для досвідчених подорожуючих справжньою перлиною та неабиякою пригодою може стати поїздка на острів Зміїний, що знаходиться у Чорному морі в 35 км від дельти Дунаю. Раніше це був пункт прикордонної служби, тому доступ для відвідувачів був обмежений. Нині заходи безпеки послаблені через віддаленість острова від великої землі, і є можливість приєднатись до турів на острів з Вилкового (коштує близько 3 000 грн). Кількаденний відпочинок на майже безлюдному острові біля чистої води Чорного моря  точно стане незабутньою і навіть трохи екзотичною пригодою. При плануванні подорожі треба враховувати, що острів скелястий і має обмежені можливості для швартування суден, тому через погодні умови та стан моря тур можуть перенести на декілька днів. 

Як дістатись? Відстань від Одеси: автотранспортом 225 км до Вилкове і водним транспортом 15 км рукавами Дунаю і 35 км подорож морем. 

💦   Озеро Кагул 

Озеро Кагул

Це озеро — найвіддаленіша точка Одеської області, найпівденніша після Криму,знаходиться на південному заході області майже на кордоні з Румунією. Озера, разом із озерами Ялпугом та Кугурлуй, є ідеальним місцем відпочинку та поїздка сюди стає своєрідною експедицією. На озерах можна рибалити, плавати, насолоджуватись дещо скелястими краєвидами та відчути силу справжнього степу. Загалом тут майже немає інфраструктури, найкраще брати з собою намет та спальник, їжу також брати з собою та таку, яка швидко не портиться на спеці. Найближче місто Рені знаходиться у 30 км від озера Кагул, де можна залишитись переночувати, а вдень поїхати на озеро. 

Як дістатись? Відстань від Одеси:  340 км трасою М15, є регулярні автобусні перевезення (5,5 годин в дорозі, квиток коштує близько 200 грн).

⭕️   Куяльницький лиман

Куяльницький лиман

Для тих мандрівників, хто любить колекціонувати "най-най" місця, то під час подорожі в Одеську область не варто оминати найнижче місце в Україні — Куяльницький лиман, що знаходиться на позначці -5 метрів над рівнем моря. А ще лиман  — це відомий на всю країну бальнеологічний курорт з лікувальними грязями, тому любителям природних косметичних процедур з глини та мінеральних йодованих грязей точно не варто оминати це місце. Через високий вміст мікроелементів та високу температуру влітку лиман, що є фактино озером, часто цвіте та вода перетворюється у густу рідину з рожевим відтінком. Місце справді чарівне, повітря тут наповнене цілющими мікроелементами, тому класно просто приїхати ввечері та насолодитись степовим заходом сонця. 

Куяльницький лиман

Як дістатись? Відстань від центра Одеси:  від 13 км, від залізничного вокзалу їдуть автобуси №119 та 110. Можна дістатись велосипедом. Обов'язково мати з собою звичайну воду, щоб змити солону воду з тіла, адже не всюди є облаштовані місця для купання. 

⛰️  Санжейські схили 

Санжейські схили 

Для тих, хто звик відпочивати на багатолюдних пляжах Одеси, є чудовий варіант провести час на пляжі, зовсім не схожому на одеські. У селі Санжейка знаходиться пляж із піщаними схилами, який має неймовірний вигляд і складається відчуття, що Ви чи то на Капрі, чи то в Нормандії. Людей тут не так багато,  а рожеві заходи сонця просто незабутні Не забудьте з собою підстилку та келихи для напоїв, і вечір стане точно найкращим під час відпустки!

Санжейські схили 

Як дістатись? Відстань від Одеси: 35 км, найзручніше дістатись власним автотранспортом, автостопом або рейсовим автобусом. З околиць Одеси можливо доїхати на велосипеді (близько 20 км в 1 бік).

🏰   Садиба Курисів (Мавританський палац)

Садиба Курисів (Мавританський палац)

Маєток, що знаходиться у селі Петрівка, має витончений стиль з використанням елементів готики та мавританського стилю, що є максимально нетиповим для Півдня України. Будинок належав підполковнику І. Курісу, сподвижнику Суворова, і був дарунком за успішну участь у Другій турецькій війні. Після смерті підполковника маєток декілька разів добудовувався, після Жовтневого перевороту тут була сільськогосподарська школа, а після пожежі у 1990 році палац уже так і не відновлювали. Руїни досі захоплюють та відображають велич 19 століття. Також зберігся парк в англійському стилі з каналами і ставком. Зараз "замок Курисів" знаходиться на території Петрівського державного аграрного технікуму і доступний для відвідування. 

Садиба Курисів (Мавританський палац)

Як дістатись? Відстань від Одеси:  62 км по трасі М14, найзручніше дістатися автомобільним транспортом. 

🌳  Савранський ліс

Савранський ліс

Савранський ліс є державним ландшафтним заказником з 1984 року. Знаходиться він у Савранському районі Одеської області, на правому березі Південного Бугу та є одним з найбільших в Україні дубових масивів, ще й посеред причорноморського степу. Він виконує важливу ґрунтозахисну і водоохоронну функції на кордоні степової та лісостепової зон. Всього у лісі росте 40 видів дерев і чагарників, більше 400 трав'янистих рослин, а  основним деревом цього лісу вважається дуб звичайний. Тут є дерева, яким більш 100, 300, 500 років. Багатий рослинний світ сприяє комфортному проживанню різних представників фауни. Тільки тут гніздиться занесений до Червоної книги України орел-могильник.

У Дідовому яру в "Савранському Лісі" розташована криниця, обладнана близько 1768 р. уманськими гайдамаками, що брали участь у повстанні 1768 року. З роками криниця зазнала руйнування, але була відроджена у 2005 р. силами місцевих жителів. Біля криниці росте великий дуб, вік якого перевищує вік криниці.

Як дістатись? Відстань від Одеси: 215 км, на північ по трасі Е95 Київ-Одеса, найзручніше дістатись автомобільним транспортом. 

🐎  Фрумушика-Нова

Комплекс є найпопулярнішим місцем зеленого туризму в Одеській області та унікальною місциною серед бессарабських степів, де колись компактно проживали національні меншини — гагаузи, вірмени, греки та молдовани, що були виселені у 1946 році задля створення військового полігону. Полігон так і не використовували і тільки у 2006 році місцеві підприємці стали розвивати цей край. Нині село Фрумушика-Нова є найбільшим вівчарським комплексом з вирощування овець каракульської породи, де також є етнографічний музей під відкритим небом та центр сімейного відпочинку, куди із задоволенням приймають всіх охочих для риболовлі, відвідування власної виноробні або простого відпочинку біля басейну або в бані. Це місце про безкрайній степ, про Південь та історію Бессарабії та про людей, які все життя приділяють процвітанню свого краю.

Фрумушика-Нова

Як дістатись? Відстань від Одеси:  190 км, найзручніше дістатися автомобільним транспортом. 

🏙️   Одеські та Нерубайські катакомби 

Одеські та Нерубайські катакомби

Одеські катакомби являють собою складну систему заплутаних лабіринтів, тунелів і ходів довжиною більше 2500 кілометрів. Більшою мірою катакомби – це звичайні каменоломні, де раніше здійснювався активний видобуток будівельного каменю, черепашнику. З часом тут почали з'являтися підвали, бункери, а в період холодної війни радянська влада побудувала сховище на випадок атомної війни. До загальної системи також входять і природні печери, у яких знайшли останки давніх тварин, які проживали тут близько чотирьох мільйонів років тому. За час свого існування одеські катакомби встигли обрости безліччю легенд. Багато хто говорить, що тут живуть привиди, печерна людина, а ще сховано справжній золотий скарб. Хоча катакомби є однією з головних пам'яток Одеси, місту вони завдають чимало клопоту. Підземельні пустоти провокують обвали, а вчені побоюються, що під землю може піти навіть Оперний театр.

Одеські та Нерубайські катакомби

Під селищем Нерубайське неподалік Одеси  знаходиться частина легендарних одеських катакомб. Під час Другої світової війни вони слугували сховищем для партизанських загонів. На початку 1940-х окупанти заживо замурували тут 70 партизанів, більшість із них загинули. Після війни було створено Меморіальний музей "Партизанська слава", в якому цілком відтворили обстановку того часу. Загальна площа музею становить близько 1 тис. кв. метрів.

Як дістатись? Відстань від Одеси: 12 км, можна дістатись приміським автобусом, власним автотранспортом або на велосипеді.

🏠   Козацький хутір Маринівка

Козацький хутір Маринівка

Фото: ganezh.odessa.ua

Пасивний відпочинок можна з легкістю змінити на пригодницько-активний! Недалеко від Одеси функціонує козацький хутір, який передає традиції Чорноморського козацтва та знайомить відвідувачів з українською культурою. Впродовж одноденної поїздки можна встигнути відвідати Музей історії  Чорноморського козацтва, прогулятись козацькою садибою, пригоститись горілкою та канапками з салом, відвідати майстер клас з плетіння лозою та переодягнувшись в традиційний одяг зробити невеличку фотосесію. Веселий настрій та гарні спогади точно гарантовані!

Як дістатись? Відстань від Одеси: 30 км у бік Хаджибейського лиману, під час туру з Одеси трансфер включений у вартість.

🌿  Біляївка

Біляївка

Фото: Олександр Лиманський

Невеличке місто в Одесі неподалік дельти Дністра на перший погляд нічим особливим не вирізняється. Однак у цьому частина його цінності — про те, як там насправді красиво, знають лише ті нечисленні туристи, що до нього таки дістаються. Цей край називають українською Амазонкою і він ідеально пасує саме для популярного нині "зеленого туризму" (що, до речі, пропонує і можливості безпроблемного соціального дистанціювання). Зупинитися там можна як у готелі або хостелі, так і у наметі, але у них вам не доведеться проводити багато часу — пригоди чекатимуть! Там можна придбати тур "Амазонка Дністра" (назва говорить сама за себе), порибалити, сходити до відомого дендропарку у місті — словом, сумувати не доведеться. Деталі знаходьте на спецпроекті "Гайда до Біляївки" видання "Біляївка.City"

Як дістатися? Біляївка знаходиться за 53 км від Одеси, можна доїхати автомобілем по трасі Е87 або рейсовим автобусом.

⭐   Сама Одеса

одеса

Говорячи про Бессарабський край, ми не могли оминути очевидне: місто Одесу — справжню перлину Чорного моря. Багато хто там був, багато хто знає її принади та недоліки, але варто сказати, що Одеса дуже динамічно розвивається, там класно відпочивати не тільки влітку, окрім пляжів вражає історія та колорит цього міста, а асортимент туристичних можливостей росте з кожним роком. Кожен може знайти щось своє у цьому великому південному  місті. 

1
52702

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: