fbpx
Сьогодні
Розбір 08:40 27 Кві 2020

Карантинні закони для працівників і роботодавців: як не допустити порушення прав

Дистанційна робота, виплати ⅔ зарплати під час вимушеної відпустки та допомога по безробіттю. Розібралися у нововведеннях трудового законодавства

З приходом карантину багатьом українським роботодавцям довелося переформатувати структуру роботи на своєму підприємстві. Однак те, що випадок безпрецедентний, так само швидко змусило змінювати й законодавство, підганяти його під нові реалії. Як змінилися трудові відносини під час карантину, на які виплати можуть розраховувати працівники і як довго це триватиме — розбираються в "Рубриці".

Віддалена робота та гнучкий графік робочого часу

Карантинні закони для працівників і роботодавців: як не допустити порушення прав

Законом № 540-IX було введено можливість надомної (дистанційній) роботи, коли працівник може виконувати свої трудові обов'язки з будь-якого місця, на його розсуд. Згідно зі змінами, на віддаленій роботі працівник має гнучкий режим робочого часу. Тобто, він може самостійно обирати, в який час працювати, і правила внутрішнього трудового розпорядку підприємства на нього не поширюються. Основна умова — повинна бути дотримана норма фіксованого робочого часу (в день, тиждень або місяць).

Трудовим договором з гнучким режимом робочого часу може бути встановлено час для перерви і відпочинку, а також фіксований час, в який співробітник зобов'язаний бути присутнім на робочому місці і змінний час, протягом якого він на свій розсуд визначає періоди роботи. Наприклад, при 8-годинному робочому дні з 9:00 до 11:00 ви повинні бути присутніми на робочому місці, а решту часу — 6 годин, можете розподіляти самостійно.

Умова встановлення гнучкого режиму робочого часу або надомної роботи має бути прописана в трудовому договорі і діяти, поки трудовий договір є чинним, а може встановлюватися й тимчасово, наказом або розпорядженням роботодавця на час загрози поширення епідемії, пандемії або загрози військового, техногенного, природного або іншого характеру.

Відпустка на карантині може тривати необмежений період

Згідно із законодавством, в рік працівник має право піти у відпустку за свій рахунок на 15 днів. Замість того, щоб заборонити роботодавцям відправляти працівників у відпустку за свій рахунок на весь період карантину, законотворці узаконили це. Так, Закон № 530-IX передбачає можливість роботодавця відправити працівника у відпустку на весь період карантину, встановленого постановою Кабміну. При цьому право на інші відпустки, в тому числі на 15-денну без збереження зарплати, зберігається.

Допомога по частковому безробіттю — виплати роботодавцю на період карантину

Законом 540-IX були внесені зміни в Закон України "Про зайнятість населення". Згідно ст. 47 і 47-1, роботодавець може звернутися в Центр зайнятості (ЦЗ), і в разі, якщо він відповідає зазначеним у ст. 47 умовам, працівникам підприємства виплатять допомогу по частковому безробіттю. Допомога виплачується в розмірі ⅔ зарплати, але не більше мінімалки — 4723 гривень.

Щоб працівники могли отримати допомогу, роботодавцю необхідно подати до місцевого ЦЗ заяву, відомості про працівників, які будуть отримувати допомогу, довідку про відсутність заборгованості з виплати заробітної плати та копію наказу з зазначенням дати початку зупинки (скорочення) виробництва та переліком заходів щодо запобігання виникненню та поширення коронавіруса.

Карантин не може стати підставою звільнення

Карантинні закони для працівників і роботодавців: як не допустити порушення прав

Багато роботодавців порушують законодавство, змушуючи своїх співробітників писати заяви на звільнення. Жодних спеціальних норм про заборону звільнення українців на період карантину не вводилися — потрібно звертатися до вже існуючих норм трудового законодавства.

Так, ст. 36-41 Кодексу законів про працю (КЗпП) передбачає повний перелік підстав для припинення трудового договору. Якщо роботодавець змушує написати заяву на звільнення, це є порушенням ваших прав, і погоджуватися на не варто. В результаті йому доведеться або залишити вас на роботі, або звільняти з порушенням трудового законодавства. Останнє є грубим порушенням і передбачає кримінальну відповідальність роботодавця у вигляді штрафу від 34 до 51 тисяч гривень / позбавлення права обіймати певні посади / заборони займатися певною діяльністю на строк до трьох років / виправних робіт на строк до двох років. У той же час не варто забувати, що роботодавець може звільнити вас на підставах, викладених у статті 40 КЗпП (невідповідність займаній посаді, прогул, систематичне невиконання трудових обов'язків), але в цьому випадку він повинен довести існування таких обставин, навести відповідні докази.

Що робити, якщо вас незаконно звільнили на карантині?

Якщо ви вважаєте, що вас звільнили з порушенням трудового законодавства, ви можете відновитися на посаді через суд, а також компенсувати зарплату, яку ви не отримали через таке звільнення. Судовий збір при цьому сплачувати не потрібно, оскільки спори, пов'язані з поновленням на посаді в разі незаконного звільнення та оплату вимушеного прогулу, їм не оподатковуються. У позові необхідно вказати, які ваші права були порушені, послатися на статті 232, 235, 236 КЗпП та ст. 3, 15, 118, 119 Цивільного процесуального кодексу (ЦПК), а також викласти вимоги, зокрема: відновити вас на займаній раніше посаді і стягнути з роботодавця суму невиплаченої зарплати під час вимушеного прогулу. Зразок позовної заяви можете знайти тут. Термін позовної давності — місяць з дня звільнення (місяць з дня, коли працівник дізнався про звільнення) або до кінця карантину, згідно п. 4 Перехідних положень ЦПК.

Як отримати допомогу по безробіттю?

Якщо ви написали заяву на звільнення за власним бажанням, ви маєте право на отримання допомоги по безробіттю. Так, Законом № 553-IX були внесені зміни в Закон України «Про Державний бюджет України на 2020 рік». Зміни визначають, що на період карантину для осіб, які звільнилися з роботи за власним бажанням, не діють вимоги щодо відкладення виплати допомоги по безробіттю на строк до 90 днів, максимальна тривалість цих виплат — 270 календарних днів. Це означає, що ви почнете отримувати допомогу, починаючи з дня реєстрації в Центрі зайнятості. Разом з цим набула чинності постанова правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття від 08.04.2020 № 217, згідно з якою, мінімальний розмір допомоги по безробіттю збільшено з 650 до 1000 гривень.

Виплата по безробіттю може бути і більше — з урахуванням страхового стажу та інших факторів реальна мінімальна виплата складе близько 1800 грн на місяць. Максимум — 8408 гривень на місяць. Дізнатись, якою буде ваша сума допомоги, можна зателефонувавши на гарячу лінію Центру зайнятості — 0 (800) 50 99 66. Зверніть увагу, що право на таку виплату мають всі, особи, які платили ЄСВ — тобто і ФОПи теж.

Щоб зареєструватися в центрі зайнятості, необхідно подати 2 заяви — про надання статусу безробітного та про призначення допомоги по безробіттю (бланки за посиланнями). Подати заяву можна двома способами — кинувши її в поштову скриньку Центру зайнятості або по електронній пошті. Докладні інструкції про те, як це зробити, можна знайти на сайті Державного центру зайнятості.

Читайте також:

Якщо вдарила криза. Як знайти хорошу роботу на карантині

Як уряди різних країн підтримують бізнес під час карантину?

Як перейти на віддалену роботу: підбірка інструментів

Як вижити бізнесу під час карантину?

14896

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: