fbpx
Сьогодні
Актуально 11:35 01 Кві 2020

Як вижити бізнесу під час карантину?

І які антикризові рішення приймають компанії, щоб мінімізувати наслідки від простою

Фото Reuters

У зв'язку з пандемією COVID-19, в результаті якої багато підприємств довелося закрити на карантин, першою реакцією багатьох компаній стала паніка — що робити?

Кафе, ресторани, фітнес-клуби, нерухомість — всі ці бізнеси зазнають збитків. Трохи більше пощастило тим, хто вже встиг перейти на онлайн-платформу, проте, що буде, коли люди почнуть економити, та їхня спроможність купувати знизиться?

Проте деяким компаніям карантин тільки на користь. Так, Amazon вже наймає 100 000 нових співробітників, більш знайома нам Нова Пошта теж не відстає — різко виріс попит на кур'єрів, і вже в перший тиждень карантину компанія оголосила про набір 2000 нових співробітників.

У світі не багато підприємств таких великих, як Amazon і Нова Пошта, тож ми поговоримо про те, як малому і середньому бізнесу в Україні вижити під час карантину і перетворити свій бізнес з офлайна в онлайн.

Нерухомість

Забудовники і ріелтори заробляють на життя будівництвом і продажем будинків, квартир і офісів. Проте, як бути ріелторам, якщо покупці не можуть вийти далі власних квартир?

Існує як мінімум два програмних рішення для цієї проблеми: 3D-тури і віртуальна реальність, а також трансляції та відеодзвінки.

Як вижити бізнесу під час карантину

Фото unsplash.com

За допомогою 3D-туру розробники нерухомості можуть демонструвати приміщення потенційним клієнтам, зберігаючи при цьому фізичну дистанцію. Звичайно, віртуальні тури не можуть задовольнити майбутнього наймача/покупця так, як особистий візит, проте це дозволить комунікувати з клієнтом, з'ясувати його переваги і підготувати його до угоди. Маючи доступ до Google AR VR і смартфон, ви можете створити віртуальний тур самостійно.

Якщо у вас немає ресурсів для розробки 3D або віртуальних турів, ви можете використовувати прості відеодзвінки. Якщо ріелтор — єдина людина в приміщенні, правило дистанціювання не порушується.

Ресторани і кафе

Перший, необхідний крок — зареєструватися в службах доставки, які існують у вашому місті. Це може бути щось на зразок UberEats або Glovo. Це вимагатиме певних вкладень, але вони обійдуться вам дешевше, ніж власна служба доставки.

Деякі заклади Києва вже переформатувалися: щоб зберегти робочі місця, була проведена реструктуризація — офіціанти тепер приймають дзвінки і оформляють замовлення – виписують чеки, упаковують готові страви і складають маршрут доставки для кур'єрів. З початком карантину багато кафе зробили доставку безкоштовною.

Деякі заклади перебудовуються абсолютно незвичним чином, додаючи до звичного формату доставки їжі ready to eat новий — ready to cook. Цей формат вже впроваджують в мережі Діми Борисова — незабаром можна буде замовити Borysov cooking BOXES.

Також важливо розуміти, що велика частина відвідувачів кафе і ресторанів приходить не тільки за їжею і смачною кавою – нам важлива атмосфера, дизайн і взагалі сам факт відвідування улюбленого закладу. Чи можна це перенести в онлайн-світ? Так, якщо відчуття присутності буде супроводжувати ваших клієнтів, навіть в їхньому будинку або офісі: фірмова упаковка нагадає вашим клієнтам про атмосферу закладу, і після закінчення карантину вони знову захочуть до вас повернутися.

Фітнес і тренажерні зали

З початком карантину закрилися всі тренажерні зали та фітнес-клуби, а разом з цим у багатьох людей з'явився час і бажання займатися спортом.

гимнастика

Українські клуби пішли слідом за тенденціями та змогли швидко перебудуватися в онлайн-формат. Спортивна мережа ЕБШ тепер проводить тренування в онлайн-форматі. Щоб на неї потрапити, виходити з дому зовсім не обов'язково — достатньо зареєструватися на сайті і оплатити заняття. 

Ніхто не заперечує, що набагато зручніше тренуватися в тренажерному залі, де цьому сприяє атмосфера, а обладнання доступне, але онлайн-тренування — поки що єдиний вихід, що дозволяє онлайн-тренерам залишатися на плаву. Крім того, формат онлайн-тренувань можна буде залишити і після закінчення карантину, адже можливість займатись спортом з тренером з будь-якого мисця — зручна послуга. 

Деякі спортзали записали загальнодоступні онлайн-тренування для Youtube, передбачивши, що люди будуть шукати комплекси вправ для занять вдома. У короткостроковій перспективі це не принесе доходу, але це — прекрасний спосіб заявити про себе.

Хто виграє?

Окрім ритейлінгових компаній та служб доставки, чия вигода очевидна, виграють ті, хто створює та продає контент.

Чверть населення світу зараз перебуває в ізоляції, більшість з цих людей користується інтернетом. Статистика показує, що загальна кількість відвідувань Інтернету під час карантину зросла на 50-70%.

"Збільшення споживання цифрового контенту з мобільних додатків вже спостерігалося в Китаї та Італії", — повідомляє Марія Руа Агуете з Omdia, технічний відділ Informa Tech: "Попит на послуги потокового мовлення в Інтернеті, що надаються такими компаніями, як Netflix і Disney +, виросте на 12%".

Як вижити бізнесу під час карантину

Фото unsplash.com

Замість того, щоб підвищити ціни на продукт, ці компанії надають безкоштовний доступ, щоб залучити якомога більше нових клієнтів. Вони розуміють, що якщо в світі настане криза, більшість вже існуючих клієнтів відмовляться від розважального контенту, щоб заощадити, і єдиний вихід – залучити якомога більше нових користувачів.

Безкоштовний доступ на час карантину відкрили онлайн-кінотеатрs okko.tv і more.tv, онлайн-бібліотека "Літрес", оператор мобільного зв'язку Vodafone безкоштовно надає своїм клієнтам на час карантину безлімітний доступ до соціальних мереж і мессенджерів.

Що робити іншим бізнесам?

Наслідки COVID-19 вплинуть на всіх. Глобальна економіка відчує скорочення обсягів торгівлі, бюджетів компаній та інвестиційних портфелів. Однак саме ця криза показала всім нам важливість присутності бізнесу в онлайн-просторі, навіть якщо до теперішнього часу така присутність не вважалась за необхідність.

Як вижити бізнесу під час карантину

Незалежно від того, в якій галузі ви ведете діяльність, пам'ятайте наступне:

Перше, що від чого відмовиться споживач — це предмети розкоші (автомобілі, нерухомість), а також нові проекти та стартапи. Друге — різні потреби, відвідування ресторану, покупки одягу, відвідування тренажерного залу тощо. В основному, все, що не є абсолютно необхідним для життя, але може бути віднесено до категорії "приємно мати". Навіть при покупці продуктів люди починають запастися псуються продуктами і уникають додаткових витрат.

Головне завдання в цей час — підвищити впізнаваність бренду вашого бізнесу і збільшити кількість людей, зацікавлених у ваших послугах або продуктах. Монетизація також важлива, але в умовах кризи заробити швидко не вийде. Ті, хто зірвуть куш зараз, можуть втратити довіру клієнтів в подальшому, тому сфокусуйтеся на довгострокових планах, підтримці життєдіяльності вашого бізнесу та залученні нових покупців.

Читайте також:

Йога через інтернет, флешмоби та гумор: як бізнес переходить на дистанційну роботу

Як перейти на віддалену роботу: підбірка інструментів

Як бізнес в Україні та світі допомагає у боротьбі з коронавірусом

Надихаючі вчинки. Як люди поводять себе під час коронавірусу і повертають віру у добро

12327

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: