fbpx
Сьогодні
Урбан 15:40 22 Кві 2024

“Усім потрібно присісти під час затяжних тривог чи мати змогу скористатися вбиральнею”, — як активісти роблять київські укриття доступними

Fight For Right — громадська організація, яку створили люди з інвалідністю, аби робити Україну доступною. Серед напрямків діяльності — переобладнання укриттів, щоб туди могли безперешкодно потрапляти люди з інвалідністю, травмами, батьки з візочками та інші. “Рубрика” розповідає, як організація вже змінила перші укриття та як відтворити їхній досвід.

English version here

У чому проблема?

За даними Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, в Україні із 60 тисяч укриттів доступними для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення є менше ніж 10%. У столиці серед 4 013 укриттів для людей з інвалідністю пристосовані 12,5%.

Яке рішення?

Два укриття в Києві доступними для людей з інвалідністю зробила громадська організація Fight For Right — правозахисна організація, заснована у 2017 році самими людьми з інвалідністю. Перед тим команда спільноти в рамках проєкту "Просування доступності споруд цивільного захисту" понад пів року обстежувала стан укриттів у столиці та по всій Україні.

Про те, як укриття на вулицях Борщагівській та Вацлава Гавела стали інклюзивними, "Рубриці" розповіла проєктна менеджерка Fight For Right Карина Грицюк. 

Як це працює?

Напередодні великої війни

Історія з переобладнанням двох київських укриттів почалася ще до початку повномасштабної агресії росії. З моменту, коли почали з'являтися тривожні новини, Fight For Right стала збирати інформацію щодо безпеки для людей з інвалідністю під час надзвичайних ситуацій. Представники ГО вели перемовини з державними органами щодо доступності укриттів, бомбосховищ, маршрутів евакуації, дізнавалися про стандарти у міжнародних партнерів і організацій. А на 24 лютого 2022 у Юлії Сачук, голови організації, була запланована зустріч з представниками МВС щодо доступності укриттів.

"Міжнародне гуманітарне право, якого мають дотримуватися країни під час війни, чітко вказує на обов'язок держави забезпечувати захист цивільного населення з урахуванням різних груп, серед яких люди з інвалідністю, родини з дітьми, люди старшого віку. Тобто дотримуватися принципу «не залишати нікого позаду» у порятунку, — відзначають у Fight For Right. — З початку повномасштабного вторгнення ситуація з укриттями викликає хвилю обурення. Зачинені під час повітряних тривог, необлаштовані, вони часто є не обʼєктами захисту, а навпаки.

Для людей з інвалідністю ця ситуація — патова, адже окрім фізичного замка на дверях бомбосховищ, вони є архітектурно недоступними, необладнаними, з численними перешкодами на шляху до і в них".

Fight For Right

Укриття для пацієнтів однієї з харківських лікарень. Фото з архіву Fight For Right

За рік з початку великої війни ситуація з укриттями не змінилася, розповідає проєктна менеджерка Fight For Right Карина Грицюк. Наприклад, якщо подивитися на мапу укриттів на сайті КМДА, там є відмітки на кшталт "підземний перехід з пандусом", "підземний паркінг з пандусом" та "підвал з пандусом". Проте такі "пандуси" насправді є залізними рейками, які не мають жодного стосунку до елементів доступності і є небезпечними для користування. Тому Fight For Right почали шукати ресурси, щоб привернути увагу до проблеми та покласти початок змінам у доступі до укриттів для людей з інвалідністю.

Що показав моніторинг укриттів?

Влітку минулого року в рамках проєкту "Просування доступності споруд цивільного захисту", який підтримало Посольство Великої Британії, команда Fight For Right ініціювала польове дослідження укриттів у Києві та областях. У моніторингу взяли участь місцеві активісти та волонтери, експерти з доступності, люди з інвалідністю та представники влади. Весь процес фіксували на фото та відео, щоб кожен охочий мав змогу побачити на власні очі, яким є шлях до укриттів, як виглядає прилегла територія, вхід, двері, коридори, проходи та санвузли. Обстеження проводили згідно з чек-листом, який організація розробила разом з Володимиром Висоцьким, експертом з архітектурної доступності та інклюзивних соціальних практик.

Fight For Right

Круті сходи в одному з укриттів Краматорська

Щоразу, коли команда отримувала звіти з моніторингу укриттів, сподівалися побачити той зразок, де все зроблено відповідно до вимог. Але навіть звіти з Харкова, міста, яке протягом війни зазнає величезної кількості обстрілів через близькість до кордону з країною-терористкою, за словами активістів викликали розчарування.

"Наші активісти та активістки надіслали нам звіти про огляд трьох харківських укриттів. Одне з них навіть раніше було повноцінним бомбосховищем і протирадіаційним укриттям. Та нині ані герметичних дверей, ані санвузлів у ньому нема, як і системи вентиляції. Це укриття абсолютно недоступне для людей з інвалідністю. Інші два обстежені цивільні укриття в житлових будинках виявилися у ще гіршому стані. В обох — надто низькі вхідні двері, приміщення без освітлення, з труб тече вода, відсутні аварійні виходи та санвузли", — розповідають в команді.

Fight For Right

Наземне бетонне укриття у Дніпрі

У Дніпрі активістам та активісткам не вдалося знайти жодного укриття, яке б на всі 100% відповідало вимогам і було доступним для людей з інвалідністю. На Полтавщині навіть у щойно збудованому укритті в селі Вельбівка (Великобудищанська ОТГ) активісти відмітили відсутність пандуса, контрастного маркування на сходах та порогах, системи візуальної та тактильної навігації. Згідно зі звітами учасників моніторингу, схожа ситуація і в інших областях.

"Починаючи з серпня 2023 року особисто наша ГО провела понад 20 обстежень укриттів у Києві. Це були сховища як у житлових будинках, так і у школах, лікарнях, гуртожитках. І всі вони були недоступні. Більшість — у дуже занедбаному стані", — додає Карина Грицюк. 

Зробити укриття доступними

Fight For Right

Так виглядало укриття на вул. Борщагівська до ремонту

Просто висвітлити проблему недоступності укриттів для людей з інвалідністю було замало. Тож Fight For Right вирішили показати на власному прикладі, як можна цю проблему подолати. Що навіть невеликою командою можна знайти можливості й облаштувати доступне укриття і цим допомогти людям з інвалідністю зберегти найцінніше — життя.

Fight For Right

Тактильні смуги на підлозі у відремонтованому укритті

"Нам вдалося налагодити співпрацю з депутаткою Київської міської ради Ксенією Семеновою, яка повідомила про плани місцевої влади робити ремонти в укриттях і запропонувала долучитись до облаштування і нашій організації. Нашим пріоритетом було зробити доступним укриття саме там, де проживають люди з інвалідністю", — говорить Карина Грицюк. 

Fight For Right

Поручні в переобладнаному укритті

Для облаштування обрали два об'єкти — укриття у житлових будинках. Проконсультувавшись з експертами, відповідно до нових державних будівельних норм (ДБН В.2.2-5:2023 "Захисні споруди цивільного захисту") розробили план, закупили всі необхідні матеріали та взялися до ремонту. 

У результаті в укриттях встановили поручні, мнемосхеми укриття, тактильні смуги на підлозі для орієнтування та інформаційні таблички на стінах шрифтом Брайля, є світловідбивні смуги, зручні лави. 

Fight For Right

Лавки в укритті на вул. Борщагівська

В укриттях також зробили санвузли, які є доступними для всіх, зокрема людей, які користуються кріслом колісним.

Fight For Right

Інклюзивний туалет в укритті

А у них точно вийшло?

"Одразу скажу — це пілотний проєкт, він не ідеальний, але я все одно надзвичайно радію результату. Разом з Fight For Right нам все ж таки вдалося реалізувати чимало інклюзивних рішень, які зробили ці укриття максимально дружніми для всіх, хто шукає безпеки під час тривоги", — говорить Володимир Висоцький, експерт з архітектурної доступності та інклюзивних соціальних практик.

Fight For Right

Вхід до укриття на вул. Борщагівська

Наразі доступне укриття за адресою Київ, вул. Борщагівська, 173\187 відкрите для жителів будинків. На презентації сховища депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова зазначила:

"На 2024 рік в бюджеті Києва немає грошей на ремонти укриттів в будинках і на пристосування укриттів для людей з інвалідністю. Однак ГО Fight For Right не здається і адвокує інтереси людей з інвалідністю, яких під час війни стає більше".

У другому з укриттів, на вулиці Вацлава Гавела, на момент підготовки матеріалу  завершували останні роботи. За словами Карини Грицюк, відгуки від мешканців вже є, вони позитивні. Мешканці дуже вдячні всім, хто долучився до ремонту укриттів, адже тепер користуватись укриттями справді приємно і вони стали доступними для людей з інвалідністю, які проживають у цьому будинку та найближчих навколишніх. 

Загальний висновок ініціативи — задля успішного результату потрібно спільно працювати з усіма стейкхолдерами процесу. Тобто всі сторони мають долучатися вже на початковому етапі планування. 

"Ми хотіли показати місцевій раді, що облаштування доступності не потребує якихось нереальних сум, варто було лише в загальний кошторис ремонту закласти четвертину саме на доступність, адже вона потрібна всім людям, і не є чимось спеціальним чи окремим для людей з інвалідністю. Під час тривог усім зручніше та безпечніше йти пологим шляхом, а не сходами, усім потрібно присісти під час затяжних тривог чи мати змогу скористатися вбиральнею", — каже Карина Грицюк. 

При цьому менеджерка проєкту відзначає, що насправді місцева влада не має створювати якісь окремі доступні простори. Це питання має стати глобальним.

"Ми маємо зрозуміти, вивчити та реалізувати досить просту ідею — доступним має бути абсолютно все. Людям з інвалідністю потрібно не тільки в аптеку, поліклініку чи бомбосховище. Нам потрібно всюди. І зараз не має будуватися нічого, що є недоступним для будь-якої людини. Кількість людей з інвалідністю збільшується у зв'язку з війною і люди більше не погодяться сидіти вдома та не мати змоги пересуватися своїм містом. Ми завжди заохочуємо спільноту об'єднуватися і йти до влади разом та заявляти про свої права, а владу заохочуємо включати людей з інвалідністю до процесів ухвалення рішень на всіх етапах, починаючи з планування послуг", — каже Карина Грицюк. 

Ще більше корисних рішень!

В організації сподіваються, що приклад Fight For Right наслідуватимуть і в інших містах. Для цього громадяни мають звертатися до представників\ць місцевої влади та місцевого самоврядування. У зверненні обов'язково варто мати зафіксовані дані, чому споруда є недоступною для людей з інвалідністю, надати фото та відео. Для кращого результату можна об'єднатись з небайдужою спільнотою людей та колективно домагатись змін.

Також, базуючись на досвіді, отриманому під час практичних обстежень, правозахисна організація Fight For Right розробила спеціальну методологію оцінки архітектурної доступності споруд цивільного захисту населення. Це проста і зрозуміла методичка, яка допоможе не лише обстежити, а й облаштувати укриття так, аби вони стали доступними для всіх. Чек-лист, який є в методології, стане у пригоді і місцевим радам та адміністраціям, які планують ремонти в укриттях.

188

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: