fbpx
Сьогодні
Поради 16:25 02 Кві 2020

Якщо вдарила криза. Як знайти хорошу роботу на карантині

Пошук роботи — це завжди стрес, а під час великої кризи — і поготів. Утім, панікувати не варто: хто шукає, той знайде. Розповідаємо, які фахівці зараз найбільш затребувані

Фото Getty Images

Світ, охоплений зараз пандемією коронавірусу, очікує на не менш загрозливий виклик: економічна криза. Україна не виняток: Кабмін спрогнозував падіння ВВП на 3,9 відсотків, тоді як ріст очікувався у 3,7 відсотків. Рівень безробіття очікується у 9,4 відсотків. 

За час карантину роботу втратили вже 4% працюючих українців. Ще 60% українців не мають достатньо заощаджень, аби прожити довше 1 місяця за умов, якщо вони втратять роботу чи інші джерела доходів — такими є результати опитування групи "Рейтинг".

"Рубрика" запитала у спеціаліста, де зараз шукати роботу, які спеціальності у пріоритеті та як не впасти у паніку. 

Чаплінська Юлія Сергіївна, кандидат психологічних наук, докторант та HR дала поради, як у цей час шукати роботу. 

Як не панікувати, якщо вже втратив роботу

Для того, щоб не панікувати, треба чітко розподілити свій бюджет на забезпечення життя. Варто виписати пункти витрат, які є необхідними (наприклад, оплата інтернет-послуг, адже найбільш затребуваними професіями в умовах карантину стануть ті, які можна виконувати онлайн). 

Перше, за що гіпотетично може переживати українець, — це оплата комунальних послуг.  Зараз можна не боятись за оплату комунальних послуг, адже відповідно до Закону щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби забороняється нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги. Також Уряд пообіцяв субсидії тим, хто на час карантину втратив роботу. Тому кожен сам має вирішити, наскільки необхідна плата за комунальні послуги вчасно. Проте якщо на час карантину вас не оштрафують за несплату комунальних послуг, то по закінченню карантину все одно прийдеться платити за комуналку. 

Наступний пункт — їжа.  

"У мене (як у психолога) колись була клієнтка, яка чітко розраховувала добову норму їжі на кожного члена своєї сім'ї. У 90-ті роки це їх врятувало. Можливо, зараз не 90-ті, але теж суворі часи, які потребують перегляду своїх звичок", – каже Юлія Чаплінська.

Якщо паніка бере гору над здоровим глуздом, можна звертатися до спеціалістів. Досить багато психологів наразі консультують онлайн. Однією з таких служб є безкоштовна підтримка людей у ці непрості часи. Наприклад, психолога можна знайти у спеціальній програмі – #Онлайн_Коло. Інші сервіси для пошуку психолога:

як знайти роботи на карантині

Вакансії: кому найлегше знайти роботу

Експерт каже, що у першу чергу треба почати з пошуку вакансій. Зараз найбільш затребуваними будуть всі вакансії, що пов'язані з написанням текстів – журналісти на сайт, копірайтери, редактори. Навіть піар-менеджери для певних проектів чи платформ. 

Також популярними будуть вакансії, що пов'язані з обслуговуванням соціальних мереж або сайтів. Акаунт-менеджери, seo-спеціалісти, менеджери діджітал проектів, тестувальники чи адміністратори сайтів, спеціалісти з просувань онлайн платформ. Окремий варіант – це блогери, стріми та ведучі онлайн трансляцій, адже зараз багато форматів переходять на онлайн-формат.  Також перекладачів та репетиторів з різних предметів (підготовка до ЗНО).

Найпопулярніші та найоплачуваніші з цих професій стандартно – ІТ спеціалісти різних категорій. 

Загальний висновок: популярними будуть ті вакансії, що можуть працювати онлайн, а також вакансії, що не потребують спеціальної професійної підготовки – це менеджери кол-центрів чи кур'єри. Оскільки на карантині не закриваються продуктові магазини, то ще можна отримати роботу в продуктових супермаркетах та на заправках.

Де шукати, які платформи кращі

Навіть якщо не маєте фінансової "подушки безпеки" та змушені братися за першу-ліпшу роботу, весь вільний час вкладайте у засвоєння нових навичок та професій — наприклад, тестуватильник чи фахівець з просування сайтів чи акаунтів у соціальних мережах. 

Платформ для пошуку роботи зараз багато. Перш за все – спеціалізовані сайти роботи: work.ua, rabota.ua, де завжди є актуальні вакансії. 

На Linkedin є спеціальні та специфічні пропозиції для профільних спеціалістів. Також у соціальних мережах є відповідні групи для пошуку роботи. У Facebook, Telegram є спеціалізовані групи, де періодично з'являються оголошення, наприклад: 

  • Lobby X. Позиціонує себе як соціально-відповідальна платформа з пошуку кадрів – працевлаштовуємо людей задля прогресу України.
  • У телеграмі є канал Крезюме, де часто постять оголошення про вакансії у креативних індустріях, пов'язаних з написанням текстів та дизайном, менеджерською роботою тощо. 

Все ж таки у цей непростий час варто думати про хороше та акумулювати всі свої здібності, щоб якомога з меньшими психологічними затратами відновити своє життя під час і після карантину. 

як знайти роботи на карантині

Фріланс: популярні платформи та як заповняти профіль

Одним з популярним на час карантину сервісом для пошуку роботу стануть фріланс-біржі праці, де можна самостійно обирати роботу та подаватись на вакансії, а потім працювати з дому. 

Топ-5 фріланс-бірж: 

  • Upwork (англомовний сервіс, співбесіди відбуваються англійською мовою) 
  • Freelance.ua (україномовний сервіс)
  • Weblancer.net (можна роботи внутрішню рекламу, щоб підвищити свій рейтинг на сайті)
  • Freelancehunt.com
  • Кабанчик (влаштоване сортування робіт та проектів по містам України)

Як правильно подаватись на онлайн біржі праці: 

  • грамотно оформити власний профіль, без помилок заповніть інформацію, адже це перше, на що дивитиметься роботодавець
  • вказати свої сильні сторони та чому власне вас необхідно взяти на роботу
  • розказати про свої досягнення, можна оформити головні KPI від колишніх проектів в google-docs та прикріпити посиланням на профіль
  • вибрати вакансію та оформити лист-супровід
  • вивчіть компанію на роботу, на роботу до якої ви подаєтесь
  • проведіть розмову з потенційним роботодавцем на позитивному настрої
  • не чекайте довго, якщо компанія вам не відповідає, дайте про себе знати, щоб не переживати за гіпотетичну відмову, а одразу про неї дізнатись та подаватись далі
  • обирайте зазвичай свіжі вакансії, так буде більший шанс знайти роботу. 
  • запам'ятайте: про вас можуть написати відгук, тому ретельо підходьте до спілкування з замовником, уникайте конфліктів, адже власний рейтинг на біржі праці може постраждати, тоді менша ймовірність отримати наступний проект.  

Які істини варто прийняти як даність: 

  • світ більше не буде тим самим і зміни на ринку праці неминучі 
  • варто акумулювати всі свої розумові здібності, щоб вижити на ринку праці у своїй галузі
  • змиритись з тим, що може прийдеться змінювати напрямок роботи і це не є погано 
  • витрачати енергію на конструктивні речі, а не на паніку та постійний моніторинг новин 
  • зберігати інформаційну гігієну та не довіряти неперевіреним джерелам, які працюють на дестабілізацію психічного стану людини 
  • зібратись з думками та почати робити щось у напрямку пошуку нової роботи або до пошуку додатковому заробітку 

Поради щодо того, як шукати нову роботу: 

  • по-перше, треба скласти резюме. Для цього варто прочитати, як його правильно зробити. Важливо зробити таке резюме естетичним, можна користуватися звичайним сервісом — canva, який допоможе якнайгарніше показати ваші найкращі якості. 
  • можна записати відео замість звичайного мотиваційного листа, щоб бути більш креативним та у такий незвичний спосіб розказати, чому саме вас повинні взяти на цю роботу
  • розіслати резюме на профільні для вас вакансії
  • чекати на відповідь та зберігати спокій

Читайте також:

Як уряди різних країн підтримують бізнес під час карантину?

Як перейти на віддалену роботу: підбірка інструментів

Як вижити бізнесу під час карантину?

10206

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: