fbpx
Сьогодні
ІнвестРішення 12:59 22 Кві 2024

Почати викладати англійську: як працюють мовні школи в Україні та скільки заробляють викладачі

“Рубрика” поговорила з засновницями мовних шкіл та соло викладачкою, щоб розповісти про всі виклики та принади роботи у сфері освіти та вивчення іноземних мов.

English version here

У чому проблема?

Після повномасштабного вторгнення кількість охочих вивчити англійську зросла. Раніше її вивчали для роботи, подорожей, навчання за кордоном, зараз же додалися й ті, хто не планував вивчати мови раніше, але після вимушеного виїзду з країни зрозумів, що англійська потрібна тут і зараз. Враховуючи, що цінник на такі послуги в Європі в рази вищий, найкращим рішенням став пошук мовних шкіл та курсів в Україні.

Зараз є багато незалежних репетиторів, а також різних курсів та шкіл. Здавалося б, чому це проблема? Однак, є й інший бік медалі. Як навчити людей мови якісно? Адже зі зростанням попиту має рости й пропозиція, а також її якість. Як задовольнити попит? Як почати свою справу у викладанні мов і до чого слід бути готовими?

Яке рішення?

Чого хоче споживач

викладання англійської

Фото ілюстративне

Марта Маркевич — за освітою лінгвістка, працює вчителькою англійської мови вже близько чотирьох років. Свій шлях Марта розпочала у 2020, коли пішла працювати в приватний заклад освіти. Але вже через рік почала викладати самостійно. Саме тоді, під час карантину, їй довелося опановувати онлайн-викладання, яке стало неабияким викликом як для учнів, так і для більшості викладачів.

"Тоді я ще не знала про існування інтерактивних вправ, ігор, як їх можна використовувати на заняттях, як цікаво провести урок онлайн. Зараз все набагато простіше, тому що вже існує багато курсів, тренінгів і майстер-класів щодо цього", — розповідає Марта Маркевич.

Викладачка каже, з початком повномасштабного вторгнення запит українців на вивчення англійської мови збільшився, оскільки багато людей виїхали за кордон і виникла потреба в спілкуванні англійською. Тож, за спостереженнями Марти Маркевич, найбільшим запитом серед користувачів стала загальна англійська. Досить популярним напрямом також є IT-англійська.

Ірина Кравчук

Директорка мережі шкіл англійської мови "Speak Well School" Ірина Кравчук

Те, що зараз серед найпопулярніших запитів є саме англійська для "виживання за кордоном", підтверджує і директорка мережі шкіл англійської мови "Speak Well School" Ірина Кравчук. Крім того, актуальною є підготовка до IELTS (міжнародного іспиту, що дає можливість вступити до закордонних вишів та є конкурентною перевагою для тих, хто шукає роботу).

Дуже популярний запит серед компаній, що є корпоративними клієнтами — бізнес-англійська для співробітників. Ірина Кравчук відзначає, тут попит також значно зріс, як серед державних, так і серед приватних компаній. Цікаво й те, що поширеним запитом стала українська як іноземна, і школа вже надає такі послуги для працівників міжнародних компаній, благодійних фондів та громадських організацій.

"Школа «Speak Well» на ринку з 2010 року, і переживала різні періоди, але зазвичай після криз та потрясінь попит на вивчення англійської зростає в рази, — ділиться спостереженнями Ірина Кравчук, — З мого досвіду, з кожним роком все більше українців не просто вчать англійську і «читають зі словником», а реально володіють нею на впевненому розмовному рівні, й ця тенденція буде наростати, адже англійська дає свободу в спілкуванні, де б ти не був".

Любов Волошнюк, власниця школи англійської мови "British Hills", відмічає: за останні декілька років на ринку курсів англійської мови спостерігається чітка тенденція до вузької спеціалізації. Замість універсальних курсів, які спрямовані на чітке підвищення рівня володіння мовою, все більше людей шукають курси, орієнтовані на конкретні цілі та потреби. Це бізнес-англійська, англійська для IT, для військових, підготовка до міжнародних тестів, розмовні програми. Збільшився попит на підготовку підлітків до здачі міжнародних тестів.

"Загалом Україна посідає лише 45 місце зі 113 за даними EF EPI 2023. Цікава статистика й щодо вікової категорії студентів. За останні 5-7 років ми відслідковуємо зростання попиту на вивчення англійської мови людей вікової категорії 31+ та більш дорослих споживачів — 45+. Це свідчить про більш усвідомлений вибір людей планувати свій розвиток", — каже Любов Волошнюк.

Секрети та тактики успішних викладачів

Переважна більшість шкіл та викладачів відновили свою діяльність вже невдовзі після повномасштабного вторгнення. Деякі з них масштабувалися і почали пропонувати свої послуги в сусідніх країнах, орієнтуючись переважно на переселенців з України. Також з'явилося багато нових онлайн-шкіл.

Марта Маркевич

Викладачка англійської Марта Маркевич

"Конкуренція насправді велика, бо викладачів стає все більше. Але важливо пам'ятати, що студент йде не лише до професіонала, а й до людини. Кожен викладач — це особистість, тому він знаходить учнів, з якими в нього стається match", — каже Марта Маркевич.

Вона вважає, якщо у викладача є досвід, він маєте сертифікати, а його заняття подобаються учням — це вже перевага. Сама ж Марта Маркевич, використовує комунікативну методику. Вона зараз є найпоширенішою серед викладачів. Кожен запит вона формує під цю методу, а також використовує підручники, які доповнює різними інтерактивними завданнями.

"Нові учні до мене часто приходять через сарафанне радіо. Також я веду свою інстаграм-сторінку, і розповідаю там більше про викладання. Дуже важливо зараз розвивати свій особистий бренд і ділитися своїми думками. Інколи, я поширюю дописи в Facebook, і звідти теж приходять учні. У Facebook і Telegram є групи викладачів, і там також можна знайти нових учнів. Наприклад, якщо вчитель не може взяти собі учня, то він пише про це в групі й інші вчителі тоді мають можливість забрати учня", — ділиться Марта Маркевич.

Щодо навантаження на соло-вчителів, педагогиня каже: одні викладачі готові проводити 8-9 уроків на день, а інші — 4-5. Особисто для неї комфортна кількість занять вдень — не більше шести.

У шкіл можливостей, звісно, більше, але й потреба у залученні учнів теж зростає пропорційно.

викладання англійської

Заняття в школі  "Speak Well School", довоєнне фото

Керівниця "Speak Well School" розповідає, на початку війни попит знизився приблизно на 30%, але за два роки з початку повномасштабного вторгнення їм вдалося вийти на довоєнний рівень. За цей час у школі навчалися понад 3000 студентів індивідуально та в групах. З ними працювало близько 50 викладачів.

"Приємно, що зараз попит саме на якість, а часи «англійської за тиждень» потрохи відходять, люди розуміють, що це так не працює, — говорить Ірина Кравчук. — Для того, щоб розповісти про себе, ми використовуємо повний набір інструментів, зокрема пошукову оптимізацію, контекстну та таргетовану рекламу, просування в соціальних мережах. Але більша частина наших клієнтів все ж приходять за рекомендаціями знайомих. Тому результати наших студентів — найкраще промо для нас".

Ірина додає, що часто мовні школи пропонують додаткові бонуси. Наприклад, у "Speak Well" всі додаткові клуби та заходи безкоштовні. Можна оплатити мінімальний пакет навчання і при цьому безлімітно відвідувати розмовні клуби з носіями мови, що дає змогу зануритися у мовне середовище.

викладання англійської

Онлайн-заняття в школі англійської мови "British Hills"

Школа англійської мови "British Hills" відноситься до малого та середнього бізнесу. Та за останні два роки її команда зросла в три рази. З початку війни школа працює тільки онлайн, але має плани розпочати навчання офлайн з вересня 2025 року.

"Ми постійно працюємо над покращенням наших продуктів та сервісу, — розповідає власниця школи Любов Волошнюк. — Вже під час війни ми удосконалили програми навчання, розробили нові курси, покращили сервіс та роботу зі студентами. Розробили ефективну систему онлайн-навчання нових викладачів. У нас якісно налагоджена робота методистів та служба онлайн-підтримки клієнтів".

На думку Любові Волошнюк, важливим моментом у боротьбі за студентів є унікальність продукту. Тобто він має бути корисним для споживача і відрізнятися від інших на ринку. Якщо курси у шкіл схожі, то клієнт буде обирати за іншими критеріями: як з ним поспілкувалися, як швидко відповіли, де зручніший сервіс і нижча ціна.

То чи сприятливий зараз "клімат" для початку роботи викладачем іноземної?

викладання англійської

Фото ілюстративне

Марта Маркевич наводить приклад — вчитель-початківець, який працює індивідуально, може розраховувати на близько 200-250 грн за заняття. Якщо ж вчитель з досвідом, то ціна вже стартує від 300 до 1000 грн і більше.

"Ціноутворення якраз формується з досвіду, освіти та рівня англійської мови. Якщо ви будете регулярно проходити навчання, розвиватися, покращувати свої заняття, тоді й вартість навчання буде зростати", — каже Марта Маркевич.

Що потрібно для старту? Все залежить від планів і амбіцій, це може бути ноутбук і один викладач, який відкриває собі ФОП. А може бути величезна команда, розробка філософії, айдентики, власний методичний відділ для розробки навчальних програм та спеціалісти з маркетингу. Щодо відкриття власної школи, варто ретельно зважити всі "за" і "проти". Конкуренція висока, тому краще виходити на ринок з цікавою пропозицією та заручитися підтримкою сильної професійної команди.

"Головне для бізнесу — бути в тренді та швидко адаптуватися до змін. Для прикладу, в часи пандемії потрібно було швидко перейти в онлайн та залучити нові EdTech рішення, як от онлайн-платформи та інші digital інструменти. Повномасштабна війна також внесла свої корективи. У нашому бізнесі неможливо просто поставити все на потік і нічого не змінювати: або приймаєш щоденні виклики, або пасеш задніх", — говорить керівниця мовної школи "Speak Well School".

Вона відзначає, враховуючи те, що об'єктивно багато людей, які вільно володіють англійською (в т.ч. і викладачі) виїхали з країни, мовні школи та курси зараз змагаються не лише за клієнта, а й за викладача. А отже, зараз величезні шанси отримати хорошу пропозицію з вигідними умовами та достойною фінансовою винагородою.

"Ми постійно шукаємо викладачів англійської. Думаю, що попит на викладачів інших мов також високий, — підтверджує Любов Волошнюк. —  Попри велику конкуренцію, сьогодні суттєво не вистачає кваліфікованих спеціалістів. Цю проблему школи вирішують, залучаючи до співпраці студентів та випускників ВУЗів. Вони підтримують молодих викладачів, організують стажування, навчають системи та методик викладання. Це частково вирішує проблему з кадрами".

Любов Волошнюк

Любов Волошнюк, власниця школи англійської мови "British Hills"

"Я відкрила власну школу англійської мови у 2014 році, коли в Україні була економічна та політична нестабільність. Це був мій власний виклик собі, — ділиться власниця "British Hills". — На той час офлайн-формат навчання був домінуючим. Чималі фінансові ресурси були потрібні на оренду офісного приміщення, меблі, обладнання, навчальну літературу (паперовий варіант), розробку сучасних програм навчання, створення та просування сайту, контекстну рекламу, буклети для реклами в школах та офісних центрах тощо".

Оскільки офлайн-навчання передбачає залучення клієнтів на певній території, вибір місця розташування мовної школи також був важливим аспектом, який міг вплинути на успіх загалом. В той час треба було ретельно вивчати всі фактори, перш ніж зробити остаточний вибір. Зараз ситуація в галузі навчання англійської мові суттєво відрізняється від того, що було 10 років тому.

Що змінилося:

  • Існує ринок онлайн-навчання та офлайн-навчання.
  • Збільшилася кількість гравців на ринку: мережеві школи (онлайн, офлайн), середні та малі школи, індивідуальні викладачі.
  • Значна диференціація пропозицій на ринку (ціна, програми, сервіс тощо).
  • Інтерактивні платформи для навчання.
  • Зʼявився штучний інтелект.

"Вихід на ринок нових гравців сьогодні, з одного боку, швидкий та доступний, але з іншого, потребує додаткових знань та навичок, — каже Любов Волошнюк. —  Якщо це приватний викладач, він повинен мати високий рівень англійської мови, розбиратися в методиках створення курсів, бути професійним користувачем інтерактивних платформ. Окрім цього, самостійно просувати свою послугу в соціальних мережах для залучення клієнтів, та витрачати достатньо часу на створення якісного контенту… Розпочати сьогодні легше, але потрібно більше зусиль, щоб виділитися на ринку".

Підприємиця акцентує, щоби бізнес був успішний, власники шкіл та приватні викладачі мають:

  • Бути гнучкими та швидко адаптуватись до змін ринку.
  • Чітко розуміти потреби та болі споживача.
  • Мати якісні продукти та сервіс.
  • Диференціюватися від конкурентів.
  • Використовувати сучасні методи та технології.
  • Креативно ставитись до викладання.
  • Шукати індивідуальний підхід до кожного клієнта (споживачі зараз купують не тільки послуги, вони хочуть отримувати позитивні емоції). 
  • Мати критичне мислення.

Ще більше корисних рішень!

викладання англійської

Офлайн-заняття в школі англійської мови "British Hills", довоєнне фото

Англійська мова стає популярнішою з кожним роком. На думку наших співбесідниць, в майбутньому буде менше людей, які не знають англійську, ніж тих, які знають. Очевидно, що зараз англійська потрібна всюди.

Але тим, хто хоче і може ділитися своїми знаннями англійської професійно, треба враховувати, що сучасні споживачі орієнтовані на інноваційні продукти, професійних викладачів, легкі комунікації, індивідуальний підхід та зручність навчання. Тому важливо вдосконалювати свої програми, методи та маркетингові стратегії. Слідкувати за трендами: бути в курсі нових тенденцій у сфері викладання англійської мови, забезпечувати якісний сервіс та підтримувати зворотний зв'язок з клієнтами.

966

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: