fbpx
Сьогодні
Огляд 16:15 01 Кві 2020

Як уряди різних країн підтримують бізнес під час карантину?

Німеччина виділила 750 мільярдів євро, Франція — 8,5 мільярдів євро, США — 2 трильйони доларів. А що з Україною? Розібралися з досвідом підтримки інших країн та перспективами отримання допомогу українським бізнесом.

Фото mediatoolkit.com

Карантин змушує скорочувати робочі місця. Звільнення призводять до зростання безробіття. Безробіття призводить до неплатоспроможності банків. Підприємства банкрутують, малий і середній бізнес зазнають краху щоб уникнути таких наслідків, Уряди розвинених країн запускають державні програми, які допомагають підприємцям залишатися на плаву. А що робить Україна?

З початком карантину малому і середньому бізнесу, особливо задіяному в сфері обслуговування, розваг і харчування довелося закритися. Деякі компанії ще змогли перейти на інші форми роботи, однак така реструктуризація зажадала значного скорочення персоналу. При цьому зобов'язання компаній перед найнятими працівниками залишаються їм не можна не виплачувати зарплати, не можна звільнити, а відпустку за свій рахунок для багатьох буде непосильним багато хто живе в кредит і місяць-два без зарплати можуть залишити їх без майна.

бизнес коронавирус

Держави, про які буде йтись нижче, розуміють, що масове безробіття потягне за собою нездатність громадян і компаній виплачувати кредити це призведе до падіння економіки. Тому уряди країн Європи підтримують підприємства, компенсуючи їх витрати на зарплати працівникам. Багато країн Європи виявили готовність підтримувати бізнес, оскільки там вже довгий час існують державні програми, зареєструвавши в яких підприємство, роботодавець може зберегти як власні фінансові ресурси, так і робочі місця, отримавши від фінансування тимчасового безробіття.

Німеччина

Німеччина

Німецький Бундестаг в середу прийняв одразу ряд соціальних пакетів з підтримки підприємств і громадян в період пандемії коронавіруса на загальну суму понад 750 мільярдів євро повідомляє Deutsche Welle. Для допомоги малому бізнесу і громадянам буде виділено 156 мільярдів євро, які передбачають, серед іншого, скорочення податкових надходжень на 33,5 мільярда євро через податкові канікули.

50 мільярдів євро з цих грошей буде виділено на підтримку самозайнятих громадян, а також малих підприємств. Серед заходів соціальної підтримки населення: орендарі повинні бути захищені від втрати житла, навіть при наявності боргів по орендній платі.

Однак Німеччина і до цього була частково підготовлена ​​до подібної кризи. Одна з програм – "Kurzarbeit". Вона покриває роботодавцю 60% заробітної плати або 67% для працівників з дітьми.

Зараз німецькі підприємства активно подають заявки на отримання грошової допомоги від держави до цього їх закликала Ангела Меркель. Останній раз програма користувалася такою ж популярністю в кризу 2009 року, коли завдяки Kurzarbeit вдалося зберегти 1,5 мільйона робочих місць. Цього року Німеччина готується компенсувати зарплату для 2,5 мільйона працівників.

Країни Північної Європи

Країни Північної Європи

Норвегія, Фінляндія, Швеція, Данія та Ісландія незважаючи на сильну економіку також терплять кризу через стрімке збільшення безробіття. Із загальним населенням близько 27 мільйонів осіб, в Північному регіоні 580 000 робітників були відправлені у відпустку за свій рахунок, багато хто з них не отримували зарплату в останні тижні. Ще близько 80 000 були звільнені повідомляє Bloomberg.

Щоб запобігти скороченню робочих місць під час стихійних лих, уряди країн Північної Європи намагаються надати допомогу, виплачуючи субсидії розміром до 75% від заробітної плати.

Рада експертів ЄС також заявила, що чітке зобов'язання надавати додаткові фіскальні інструменти в разі потреби також може допомогти стабілізувати фінансові ринки. Це може включати в себе використання Європейського стабілізаційного механізму і покупку облігацій Європейським центральним банком (ЄЦБ) в рамках кризових програм.

Віце-президент ЄЦБ Луїс де Гіндос заявив, що виступає за "коронабонди" і пообіцяв витратити як мінімум трильйон євро на покупку боргу в цьому році і пропонуючи банкам дуже дешеві кредити.

Франція

Франція

Французький уряд виділив 8,5 мільярда євро, щоб допомогти компаніям, які тимчасово відсторонили співробітників від роботи через карантин, виплачувати зарплати. Уряд Франції пообіцяв забезпечити збереження всіх робочих місць після закінчення кризи.

Впроваджена система дозволяє скоротити виплати працівникам до 70% за умови, якщо зарплата перевищує мінімальну в 4,5 рази. При цьому держава зобов'язується повністю компенсувати витрати підприємств на виплати працівникам. Державною програмою вже в березні виявили намір скористатися більш, ніж дві третини компаній країни.

Велика Британія

Велика Британія

Уряд Великої Британії послаблює законодавство про банкрутство, щоб дозволити підприємствам, які не можуть погасити борги через падіння економіки на тлі карантину, могли продовжувати діяльність. Бізнес-секретар Великої Британії Алок Шарма заявив, що зміни дозволять британським компаніям-боржникам отримувати і здійснювати поставки. Також буде введено положення, яке тимчасово усуває персональну відповідальність директорів компанії під час пандемії. Також в Сполученому Королівстві облікова ставка була знижена в 3 рази з 0,75% до 0,25%.

Гонконг

Гонконг

Для запобігання економічних ризиків був створений Фонд запобігання епідеміям. Субсидії з Фонду будуть спрямовані на захист працівників, виплати зарплат і субсидій. Уряд оголосив про свій пакет першої допомоги, пов'язаної з пандемією, в кінці минулого місяця, щоб допомогти підприємствам і приватним особам. Міністр фінансів Пол Чан сказав, що очікує значного падіння показників роздрібних продажів, в Гонконзі очікується другий спалах епідемії, в зв'язку з цим в кінці березня очікується другий пакет допомоги для місцевого бізнесу.

Італія

Італія

У країні, якій поки що найскладніше справлятися з коронавірусом, економіка ще до початку кризи перебувала в незадовільному стані чого очікувати після закінчення пандемії, не знає ніхто. Однак ще на початку березня були введені податкові пільги для бізнесу. На боротьбу з економічними наслідками хвороби уряд країни виділить 25 млрд євро, частина цих коштів буде спрямована на виплату субсидій тим, хто залишився без роботи. Також збільшують гарантійний фонд для кредитування малого і середнього бізнесу. Влада обіцяє компенсації компаніям, які втратили більше 25% прибутку.

США

США

США виділили 2 трильйони доларів, які будуть витрачені на виплати американським громадянам і бізнесу, щоб запобігти економічним наслідкам і дати поштовх для розвитку бізнесу. Цей закон став найбільш "щедрим" за всю історію США. Лідер більшості в Сенаті Мітч Макконнелл порівняв зусилля Конгресу по боротьбі з коронавірусом з воєнним станом і сказав, що виділені кошти — це надзвичайна допомога. У чому вона полягає:

📌 Буде здійснена одноразова виплата 1200 доларів для всіх осіб, чий річний дохід становить до 75 000 доларів. Також виплату отримають і ті, чий дохід становить від 75 000 до 99 000 доларів на рік, але чим вищий дохід тим меншою буде виплата.

📌 377 мільярдів доларів буде виділено у вигляді допомоги малому бізнесу.

📌 Щотижневі допомоги по безробіттю протягом 4 місяців будуть виплачуватися в більшому розмірі — на 600 доларів більше.

📌 Будуть введені більш жорсткі умови для Фонду корпоративного добробуту на суму 500 мільярдів доларів, щоб забезпечити, що будь-яка корпорація, яка отримує фінансову допомогу, не звільняє працівників, які не урізує заробітну плату або пільги, не надсилає на роботу за кордон і т.д.

Деякі найбільші кредитори США пообіцяли надати пільгові періоди іпотечним позичальникам, які постраждали від кризи. Також законом фінансуються і інші сфери суспільного життя, в першу чергу медицина, на яку буде виділено близько 300 мільярдів доларів.

Чи варто українському бізнесу очікувати допомоги від держави?

Київ

На позачерговому пленарному засіданні Верховна Рада прийняла Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямовані на забезпечення соціальних і економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавирусной хвороби (COVID-2019).

Зокрема, роботодавцю буде виплачуватися допомога по частковому безробіттю для працівників, чиє робочий час скорочено в результаті карантину. Виплата передбачає компенсацію ⅔ заробітної плати працівника в разі скорочення або зупинки виробництва. При цьому розмір такої допомоги не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати.

Також були внесені наступні зміни:

📌  Були підвищені річні ліміти для фізичних осіб-підприємців.

📌  Тимчасово, на період карантину (і до кінця місяця, в якому закінчується карантин), звільняються від ПДВ операції з ввезення, постачання на територію України товарів, необхідних для виконання заходів, спрямованих на попередження COVID-19 (лікарські засоби, медичні вироби, медичне обладнання).

📌  Запроваджено податкові знижки для деяких платників податків.

Депутатами Київради було прийнято рішення про надання 50-відсоткової пільги для малого і середнього бізнесу на сплату за оренду комунального майна на період обмежувальних заходів і до 31 липня.

Крім того, парламентарії внесли зміни до Податкового кодексу, відповідно до яких:

📌  за порушення податкового законодавства, вчинені в період з 1 березня по 30 квітня 2020 року не застосовуються штрафні санкції;

📌  встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок з 18 березня по 18 травня 2020року;

📌  продовжений до 1 липня 2020 термін подачі річної декларації про майновий стан і доходи;

📌  не нараховується і не сплачується в період з 1 березня року по 30 квітня 2020 плата за землю;

📌  об'єкти нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб не є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки з 1 березня по 30 квітня 2020 року.

Таким чином, Україна тільки пом'якшила зовнішній тиск на бізнес за рахунок надання деяких пільг і знижок, а також мінімальної компенсації заробітної плати для роботодавців, тим не менш, цього, звичайно, буде недостатньо для підтримки життєдіяльності малого і середнього бізнесу в Україні.

Фото unsplash.com

Читайте також:

Як бізнес в Україні та світі допомагає у боротьбі з коронавірусом

Як перейти на віддалену роботу: підбірка інструментів

Як вижити бізнесу під час карантину?

15386

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: