fbpx
Сьогодні
Небайдужа 10:45 09 Січ 2022

Словом закону і мовою сили: що жінкам слід знати про самооборону

Попри еволюцію, розвиток та фемінізм жінки досі не почуваються у безпеці ні на вулиці, ні вдома. Зґвалтування, домагання, домашнє насильство і навіть крадіжки — все це злочини, від яких переважно страждають жінки.

English version here

"Рубрика" вирішила запитати про жіночий самозахист у двох експертів — юристки та інструктора з самооборони. Нижче — поради і правила, які точно слід запам'ятати. 

У чому проблема?

що жінкам слід знати про самооборону

  • 2-го січня 2022 року на Миколаївщині п'яний чоловік починає домагатися до своєї знайомої і дістає ніж, аби та "відповіла взаємністю". Жінці вдається забрати ніж і смертельно поранити нападника. Їй оголошують підозру про умисне вбивство.
  • 28-го березня 2021 року у Дніпрі на Марину Полях вкотре нападає її співмешканець. Вона виставляє перед собою ніж, чоловік напорюється на нього й помирає на місці. Цілих два роки перед цим Марина регулярно заявляє у поліцію про фізичне та сексуальне насильство від співмешканця і про погрози їй та її донці. Всі 22 заяви поліція фактично ігнорує. Суд триває і жінці загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі. 
  • Близько року тому Анастасію Шикову спробував зґвалтувати знайомий. Захищаючись, дівчина вдарила його ножем. Нападник вижив і вже за п'ять днів вийшов з лікарні. Натомість Анастасія з того часу перебуває у СІЗО. За самозахист їй загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі. 

Згідно з дослідженням LB.ua, за 2018–2019 роки в Україні жінкам, які захищалися від нападників, винесли 65 вироків за звинуваченням у навмисному вбивстві. І це проблема. Адже вибір між бути вбитою/зґвалтованою або бути ув'язненою — не той, який мав би стояти перед жінкою в демократичній державі.

Яке рішення?

Захищатися розумно і завжди до кінця

що жінкам слід знати про самооборону

"Захист має бути агресивним. Тому що у вас хочуть забрати найцінніше — ваше життя або здоров'я. Дай Боже, щоб у вас просто забрали телефон і пішли геть, а не забрали, підрізали чи поглумилися. Є багато випадків, коли людина, забираючи «здобич», не зупиняється", — говорить Андрій Комашко, інструктор крав-мага (техніка контактного бою) Центру виживання та спеціальної підготовки SEAL.

Перше, про що згадує експерт, говорячи про самооборону — психологія нападника. Андрій Комашка переконаний, що якщо на вас нападають чи починають проявляти у ваш бік небажану увагу, це означає, що вас уже оцінили, проаналізували ситуацію і зрозуміли, що тут і зараз ви є слабшим чи слабшою. Адже ніколи злочинці не обирають жертву, що буде сильнішою за них.

Кандидатка юридичних наук та активістка Наталія Семчук пояснює — право на самозахист має кожен з нас. Зокрема, законодавство забезпечує право на самозахист у випадках, коли:

  • порушуються права та інтереси особи, що захищається (на вас нападають);
  • порушуються інтереси держави (ви бачите, як хтось намагається розбити пам'ятник).

Як це працює? 

Пояснює експерт з самооборони

Що потрібно знати для ефективного самозахисту?

що жінкам слід знати про самооборону

"Дівчина обов'язково має контролювати дистанцію. Є таке поняття як інтимний простір або сфера 360°. Усе, що навколо тебе на відстані витягнутої руки, ти маєш контролювати. Якщо людина до тебе підходить, не бійся кричати. Якщо людина підходить ближче, спробуй зупинити її і тоді тікай.

Найкраще, що може зробити тендітна дівчина, — це розірвати дистанцію і бігти", — відповідає Андрій Комашко.

Куди і як бити?

що жінкам слід знати про самооборону

"У кожної людини є природна зброя — лікті, пальці і коліна. Ними також можна добре захищатись. Але якщо ви підпускаєте людину ближче, ніж на дистанцію витягнутої руки, то захиститися можна тільки дивом…

Найкраще — це втікати Але якщо це під'їзд або ліфт і ви не можете втекти, ви повинні агресивно бити. І це має бути не один-два удари, а п'ятдесят. Цілитися потрібно в очі, горло, шию, пах".

Чи допоможе мені балончик?

що жінкам слід знати про самооборону

"Перцевий балончик — найпопулярніший засіб для самооборони. Але, як правило, його тяжко дістати з сумочки швидко, тому що там завжди є ще багато інших речей. А тепер уявіть, що ваш балончик на дні сумочки. Вам треба зняти сумочку з плеча, розстібнути її, засунути туди руку… Все це блокується за долю секунди звичайним накладанням руки на вашу сумочку. 

Якщо вже ви обираєте балончик, купіть додаткову кобуру для нього, що вішається на пояс чи ту ж сумочку. Це не так естетично, але ви зможете швидко дістати балончик", — радить експерт.

Чи допоможе мені ніж?

що жінкам слід знати про самооборону

"Ви не зможете нічого ним зробити, якщо не знаєте основ армійського або спортивного ножового бою. Тому що ви просто не вмієте. Якщо вже ви дістали ніж, то приготуйтесь ним вбивати. Інакше не діставайте його, бо тоді ним вб'ють уже вас".

Чим ще можна захиститися? 

"Сумка і рюкзак — це те, що ви можете використовувати для самооборони. Якщо ви побачили, що нападник дістає ніж, ви маєте підставляти сумку або рюкзак, щоб ніж не потрапив у вас. Рюкзаком також можна бити, якщо, наприклад, ви носите в ньому книжки і він тяжкий", — каже експерт. 

Що мені дадуть курси з самооборони?

що жінкам слід знати про самооборону

"Завчені прийоми нічого не дають. Має бути адекватна реакція на дію. На курсах приблизно через місяць у вас починає вироблятися правильна реакція. Дівчата, які раніше не займалися, починають розуміти поняття дистанції, контролю, бити відкритою долонею. У жодному разі не можна бити кулаком, потрібно бити відкритою долонею, інакше ви можете пошкодити свої кістки. Плюс площа удару трохи більша", — підсумовує Андрій Комашко.

А це точно працює? 

Що про це каже закон

Юристка Наталія Семчук пояснює — є поняття меж необхідної оборони. І про нього слід пам'ятати.

"Перевищення меж необхідної оборони визнається умисним заподіянням тому, хто посягає, тяжкої шкоди, яка явно не відповідає небезпечності посягання. Це тягне кримінальну відповідальність лише у випадках, спеціально передбачених у статтях 118, 124 Кримінального кодексу.

Мається на увазі заподіяння тяжких тілесних ушкоджень. Простими словами — це те, що не можна виправити пізніше. Наприклад, коли особі вибили око або вбили її.

Наприклад, якщо у вас витягають гаманець і ви ламаєте руку нападнику, це будуть тілесні ушкодження середньої тяжкості. Тобто перевищення меж необхідної оборони не буде. Такі дії не будуть підпадати під кримінальну відповідальність і будуть визнані правомірними у будь-якому разі", — пояснює юристка. 

Чи можна захищатися, якщо на вас ще не напали, але вже погрожують? 

"Це можна вважати тим самих захистом, тому що людина вже почала посягання і здійснення проти вас протиправних дій, від яких ви можете захищатися. В тому числі захищатися фізично", — каже Наталія Семчук.

Як довести, що це дійсно був самозахист, а не напад? 

"Тут діє презумпція невинуватості. Правоохоронні органи мають збирати докази, що людина винна, а не навпаки. Все залежить від конкретних обставин справи. Але чому існує презумпція невинуватості крім того, що це добре, гарно і демократично? Якщо пояснювати примітивно, то які у вас є докази, що ви не жирафа? Тому захист можливий тільки від конкретного обвинувачення", — коментує юристка. 

У яких випадках можна захищатися зброєю?

Можна використовувати зброю, якщо:

  • на вас нападають озброєні люди;
  • це є напад групою осіб;
  • ваші дії є відверненням насильницького вторгнення у житло чи інше приміщення незалежно від тяжкості шкоди, яку заподіяно тому, хто посягає.

Ще більше корисних рішень!

Що зробити, аби попередити напад

що жінкам слід знати про самооборону

Передбачити, чи буде загрожувати вам небезпека завтра ввечері, неможливо. Проте ви можете виконати кілька нескладних дій, що підвищать ефективність вашого захисту. Для цього можна встановити такі додатки:

  • Walk Me Home — дозволяє приєднуватися до системи GPS-спостереження під час прогулянок;
  • SafeUp — під'єднує вас до ком'юніті, яке завжди готове прийти на допомогу;
  • SHERIFF і Safor — за платною підпискою на телефоні з'явиться тривожна кнопка, за сигналом приїжджає наряд поліції або бригада допомоги;

Детальніше про ці та інші застосунки можна прочитати за посиланням. Більше про правила самооборони читайте тут

Рубрика:
Небайдужа
1
2093

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: