fbpx
Сьогодні
Небайдужа 11:15 17 Лис 2021

Що робити, якщо не почуваєтеся у безпеці. Рішення-додатки для жінок

Ми знайшли доступні способи подбати про власну безпеку, а ще пропонуємо взяти участь у хакатоні та реалізувати свою ідею.

English version here

У чому проблема?

Що робити, якщо не почуваєтеся у безпеці. Рішення-додатки для жінок

За даними ВООЗ, приблизно кожна третя жінка у світі (30% жінок) зазнає фізичного чи сексуального насильства. Вдумайтесь! Кожна третя жінка! 

У насильстві завжди винний ґвалтівник. Сьогодні ведеться глобальна активна робота для того, щоб зробити світ безпечнішим для жінок, проте поки що реалії такі, що безпека — це те, про що кожній варто подбати заздалегідь. Ви можете не зорієнтуватися в екстреній ситуації, де потрібно вирішувати швидко. На момент небезпеки вас може охопити страх і ступор. Однак цього можна уникнути, якщо заздалегідь підготуватися і мати запасний план на випадок небезпеки. 

"РУБРИКА" підготувала список додатків, які можуть допомогти вам в екстреній ситуації. Дочитайте до кінця — там здаємо явки та паролі на хакатон, де ви зможете реалізувати свої ідеї та допомогти у боротьбі проти гендерно обумовленого насильства!

Які рішення?

Що робити, якщо не почуваєтеся у безпеці. Рішення-додатки для жінок

  • Walk Me Home — дозволяє приєднуватися до системи GPS-спостереження під час прогулянок

Ця програма викликає екстрені служби країни, якщо жінка не прийде вчасно в кінцевий пункт призначення. 

Як це працює? Перед тим, як піти гуляти, перед виходом пізньої ночі з офісу або посиденьок з друзями користувачі запускають програму, або дзвонять, або відправляють SMS за номером 888. Після цього трекер починає відстежувати місце розташування, а також розраховує приблизний час на дорогу. У момент, коли користувач вже повинен дістатися кінцевої точки, він отримає повідомлення від трекера. Якщо на повідомлення не відповідають, сервіс викличе екстрені служби. Завантажити програму можна тут

Що може не спрацювати? Якщо ви опиняєтеся в зоні, де немає інтернет-покриття, програма може не спрацювати, а додзвонитися в поліцію на 102 не завжди виходить швидко. Це варто враховувати, коли плануєте свій шлях додому: можливо, варто також попередити когось із близьких на випадок, якщо в якийсь момент з вами пропаде інтернет-зв'язок. 

Що робити, якщо не почуваєтеся у безпеці. Рішення-додатки для жінок

  • Розірви коло — небезпека може бути ближче, ніж ви думаєте. Пройдіть тест

Шкоди можуть заподіяти навіть члени вашої сім'ї, якщо ви перебуваєте в залежних та аб'юзивних стосунках з ґвалтівником. Тест розрахований те що, щоб застерегти жінок від залежних стосунків з аб'юзерами, і вчить розпізнавати сигнали нездорових стосунків із партнером-аб'юзером й роботи над своєю самооцінкою.

Як це працює? Після проходження тесту у разі незадовільного результату сайт радить звернутися до служб, які можуть допомогти в Україні у разі домашнього насильства. Також сервіс має у своєму розпорядженні статті, які просто і зрозуміло можуть донести людині, що є домашнім насильством, а що — ні. 

Що може не спрацювати? У деяких речах жертвам насильства важко зізнатися навіть самим собі, тому результати тесту можуть бути неточними, і до активних дій, як, наприклад, звернення до поліції, можливо, не дійде. 

Що робити, якщо не почуваєтеся у безпеці. Рішення-додатки для жінок

  • SafeUp — під'єднує вас до ком'юніті, яке завжди готове прийти на допомогу

Додаток був розроблений волонтерами з Ізраїлю, і там його радять встановлювати дівчаткам навіть у школах. Користувачки цієї програми допомагають одна одній в небезпеці. Це не обов'язково щось «серйозне», як побиття чи напад. До програми можна під'єднатися, навіть якщо ввечері вам просто страшно йти темним провулком або коли ви, наприклад, вигулюєте свого собаку вночі. 

Як це працює? Програма відстежує геолокацію, і на мапі показує зареєстрованих користувачів поряд. Коли потрібна допомога, можна натиснути кнопку та дзвінок отримують ті користувачки, які виявилися найближчими до вас. Вони можуть просто поговорити та підтримати, можуть викликати поліцію, можуть приїхати та забрати, відвезти додому чи до лікарні — будь-що, будь-яка людська допомога. 

Що може не спрацювати? Додаток працює в Україні, але користувачок у ньому поки що мало. Це можна виправити, якщо просто завантажити його до себе на телефон, порадити зробити те саме подругам. Однак потрібен час, щоб він запрацював повною мірою. Ще один недолік — доступний такий додаток тільки жінкам — чоловікам доведеться впоратися в небезпечних ситуаціях самотужки чи іншими способами. 

Що робити, якщо не почуваєтеся у безпеці. Рішення-додатки для жінок

  • SHERIFF і Safor — за платною підпискою на телефоні з'явиться тривожна кнопка, за сигналом приїжджає наряд поліції або бригада допомоги

Усе, що потрібно — встановити програму, оформити підписку, завантажити кілька своїх фотографій і в тривожний момент натиснути на тривожну кнопку. Але на відміну від попередніх сервісів цей платний. 

Як це працює? Додаток відстежує вас за геолокацією та у разі тривоги охоронна компанія SHERIFF обіцяє надіслати бригаду допомоги за 5-8 хвилин. Передплата коштує 250 гривень на місяць або 1900 на рік. За кожен виклик із 30-хвилинним супроводом доведеться заплатити ще 750 гривень. 

В додатку Safor на виклик приїжджають співробітники охоронної фірми, і ви повинні знаходитися в зоні реагування патрулів. Якщо ви перебуваєте за межами зони, де є покриття, тривожний виклик у поточній підписці може бути відхилено. Ціна сервісу — $6,99 на місяць (приблизно 190 гривень) або $71,99 на рік (приблизно 1940 гривень). Водночас перший виклик за квартал чи рік — безплатний, а наступний коштуватиме вам 200 гривень. 

Що може не спрацювати? Такі програми не мають 100% гарантії. Для порівняння у Києві міток Safor дуже багато, вони буквально стоять одна на одній, а на всю Закарпатську область їх усього 9. 

Ще більше корисних рішень!

Що робити, якщо не почуваєтеся у безпеці. Рішення-додатки для жінок

Є краща ідея? Спробуйте самі!

Зробити щось подібне, вплинути на те, щоб насильства у світі було менше, а простір навколо нас став безпечнішим, можете і ви. Hack for Locals 3.0: «Спільно проти насильства» — це онлайн-хакатон для тих, хто не звик стояти осторонь соціальних проблем.

  • Небайдужі проактивні громадяни з усієї країни, представники різних професій та галузей об'єднаються у команди для створення рішень для запобігання та подолання різних проявів насильства.
  • Три найкращі проєкти зможуть отримати грант на реалізацію своїх ідей від Програми ООН з відновлення та розбудови миру, підтримку у складанні грантової заявки, менторську допомогу від організаторів та інші цінні призи від партнерів.

Тема хакатону — безпека та все, що з нею пов'язано. Цього разу напрям пошуку ідей стосується кожної українки, українця та суспільства загалом. Йдеться про протидію насильству. Його форми — різноманітні, нерідко приховані чи іноді непомітні. Від фізичних домагань — до булінгу. Від психологічного насильства — до тиску на підлітків через інтернет.

Подавайте заявку на участь у хакатоні, якщо ваш інформаційний, освітній чи технологічний проєкт відповідає одному із зазначених напрямків: 

  • Безпека у суспільстві. На хакатоні пропонують допомогу у підтримці пропозицій миротворчих практик та методик роботи з конфліктами у різних сферах життя, а також ініціатив, які сприятимуть поширенню культури згуртованості та миру у громадах.
  • Безпека вдома. Ідеї ​​та рішення, спрямовані на запобігання та протидію домашньому насильству. 
  • Безпека у громаді. Поділіться інноваційними рішеннями, які допоможуть зробити наші міста та села вільними від насильства у місцях соціальної активності громадян.

Приєднатись до проєкту дуже просто. Для цього потрібно:

  1. Зареєструватись на захід самостійно або з уже зібраною командою, заповнивши google-форму за посиланням
  2. Приєднатися до хакатону онлайн. 
  3. Взяти участь у менторських сесіях та у наступні 48 годин створити проєкт.
  4. Презентувати згенеровану ідею журі.
  5. Забрати свій приз та отримати грант!

Поспішайте зареєструватися якнайшвидше! 

  • Старт реєстрації розпочався 7 жовтня та триватиме до 21 листопада.
  • Хакатон відбуватиметься 26-28 листопада.
  • Верифікація проєктів та підготовка грантових заявок триватиме місяць і завершиться 29 грудня 2021 року. 

"Рубрика" — інформаційний партнер Hack for Locals 3.0:

3
2275

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: